Zelf een trap bekleden is niet moeilijk, maar het neemt wel een hoop tijd in beslag. Zoals voor veel klussen geldt ook hier: nauwkeurig meten is het halve werk. Wie zijn trap vooral snel en zonder veel moeite wil beschermen, kan ook kant-en-klare bekleding kopen.
Materiaal: | Gereedschap: |
---|---|
|
|
Stap 1: tapijt kiezen
- Belangrijk voor trapbekleding is dat je tapijt koopt met een grote slijtvastheid. Kijk op voorhand ook of er bij het plooien van het tapijt (bijvoorbeeld rond je vingers) geen onderlaag zichtbaar wordt, want dat oogt niet mooi later op de neuskant van de traptreden. Laat je bij de aanschaf in elk geval goed adviseren.
- Om de benodigde hoeveelheid te achterhalen maak je volgende som: de dieptes van alle traptreden (gemeten aan de diepste kant in geval van een eventuele draai) + de rondingen van alle trapneuzen (tot aan de stootborden) + de hoogte van alle stootborden (ook wel ‘tegentreden’ genoemd in de volksmond).
- Voor een eventueel ondertapijt maak je deze som: de dieptes van alle traptreden + de trapneuzen (tot aan de stootborden). Het ondertapijt komt dus niet tegen de stootborden. Neem ook hier een halve meter teveel voor de zekerheid.
- Maak mallen van papier om de trap grondig te kunnen meten. Vouw de mal telkens ook om de tredeneus heen. Om een duidelijk overzicht te behouden, kan je de mallen nummeren vanaf de bovenste trede.
Stap 2: tapijt op maat snijden
- Gebruik de mallen om de juiste vormen uit het tapijt te snijden met een breekmes, maar laat aan de zijkanten telkens een centimeter extra tapijt over.
- Leg het stuk tapijt op de juiste trede en snij dan het overtollige tapijt weg, zodat het nauwkeurig aansluit met de wand of de traprand.
Stap 3: tapijt bevestigen
- Breng met een lijmkam tapijtlijm aan op de traptreden en lijm de stukken tapijt vast, begin altijd met de bovensten treden. Aan de randen en aan de onderkant van de tredeneus kan je het tapijt wat aankloppen met een hamer. Totdat de lijm is uitgehard, kan een voorlopig nietje of een spijker het tapijt op zijn plaats houden.
- Werk alle treden verder af op dezelfde manier, van boven naar beneden.
- Let op: bij sommige soorten tapijt hebben de polen een welbepaalde richting. Plaats de verschillende stukken dan ook allemaal in diezelfde richting, zodat er achteraf geen kleurverschillen of kleurschaduwen zichtbaar zijn.
- Tip: loopt het tapijt door over de overloop, laat dan het stuk dat op de overloop komt doorlopen tot over de eerste tredeneus.
- Laat de lijm uitharden en controleer ten slotte of het tapijt overal goed vastzit en of er geen draadjes loszitten of rafelen. Die mag je wegknippen met een schaar.