Wat is domotica?

Comfortabel, veilig en energiezuinig wonen: dat zijn in een notendop de voordelen van domotica. Een domotica-installatie integreert alle technieken in huis in één systeem. Zo stem je je volledige woning in een handomdraai af op jouw wensen. Waar en wanneer je maar wil. Van de bekende alles-uitfunctie tot automatische zonwering en voorgeprogrammeerde sfeerverlichting. Alles kan!

Huisautomatisering

Domotica is een ander woord voor huis- of gebouwautomatisering (home automation).  Klinkt ingewikkeld? De bedoeling is nochtans eenvoudig: jouw leven zo aangenaam mogelijk maken. Hoe? Door alle technische voorzieningen in huis met elkaar te verbinden in één gebouwbeheersysteem: verlichting, verwarming, videofonie, inbraak- en brandbeveiliging, zonwering, rolluiken, de garagepoort, camerabewaking …

Voordelen van domotica

Domotica is meer dan alleen luxe. Met het oog op de toekomst biedt woningautomatisering vier belangrijke voordelen.

1. Comfort

Domotica maakt het leven makkelijker. Enkele voorbeelden:

 • Scenario’s: deze kan je via het gebouwbeheersysteem voorprogrammeren. Kijk je graag gezellig tv? Dan kan je instellen dat met één druk op de knop de tv aanspringt, de verlichting in de woonkamer gedimd wordt én de rolluiken naar beneden gaan.  Je kan talloze scenario’s creëren, aanpassen en al dan niet automatisch laten uitvoeren.
 • Bediening vanop afstand: dankzij domotica hoef je nooit meer uit je zetel. De ledverlichting dimmen of extra romantisch afstellen? Of het volume van de muziekinstallatie bijstellen? Dat doe je met je smartphone of tablet.
 • Bewegingsdetectoren: ook de traditionele lichtschakelaar behoort tot het verleden. Dankzij bewegingsdetectoren met ingebouwde lichtsensor geniet je altijd van de juiste verlichting, in functie van de hoeveelheid binnenvallend daglicht. Comfortabel én energiebesparend (zie verder).
 • Alles-in-één: geen waaier aan verschillende knoppen en schakelaars aan de muur, maar één scherm dat dient voor verlichting, tv en geluid, videofonie, verwarming …

2. Levenslang wonen

Wil jij graag zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wonen? Ook als je ouder wordt of tijdelijk minder mobiel bent? Domotica helpt je bepaalde processen te automatiseren, zoals:

 • Het fornuis dat automatisch uitschakelt na bepaalde tijd;
 • Een paniekknop waarmee je de hulpverlening verwittigt;
 • Een bewegingsmelder in de gang die gekoppeld wordt aan een alarm. Registreert het systeem na een bepaalde tijd geen beweging meer, dan kunnen automatisch de hulpdiensten verwittigd worden.

Check ook ons dossier Levenslang wonen.

3. Veiligheid

Domotica draagt bij tot de veiligheid in en rond je huis. Dat kan bijvoorbeeld met:

 • Camera’s: door camera’s in het systeem te integreren, die ook dienst kunnen doen als videofoon, hou je vanop afstand een oogje in het zeil. Waar je ook bent.
 • Aanwezigheidssimulatie: met dit voorgeprogrammeerde scenario laat je je verlichting op verschillende plaatsen aan en uit gaan op bepaalde tijdstippen, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is, terwijl je eigenlijk geniet van een reis of citytrip.
 • Alarmsysteem: proberen inbrekers toch hun slag te slaan, dan ben je ze dankzij de integratie van een alarmsysteem hopelijk alsnog te slim af. In dat geval kan je automatisch de hulpdiensten laten verwittigen en eventueel een noodscenario in werking laten treden: flikkerende lichten, de radio die loeihard aanspringt …
 • Sensoren voor water of gas: zodat je in geval van een lek automatisch de toevoer kan laten afsluiten.

4. Energie

Gebouw- en woningautomatisering is volgens specialisten dé sleutel om het mondiale energieprobleem aan te pakken. Logisch, want 40 % van de energie die we verbruiken gaat naar gebouwen.

Hoe snoei je zelf in je energiefactuur met domotica? Enkele opties:

 • Bewegingssensor: zodat de verlichting automatisch aanspringt als je een ruimte binnenkomt. Kies je voor bewegingsdetectoren met ingebouwde lichtsensor, dan stemt het domoticasysteem de verlichting automatisch af aan het daglicht.
 • Zoneverwarming: verwarm je huis heel gericht per kamer of zone. Van elke zone kan je de temperatuur aflezen en bijsturen via een touchscreen of op je tablet.
 • Alles-uitfunctie: ook met deze domoticaklassieker bespaar je energie. Voordat je de deur uitgaat, schakel je alles uit (automatisch of manueel): lichten, verwarming, elektrische apparaten ... Zo verbruikt geen enkel toestel onnodig energie. Via de interface van het gebouwbeheersysteem (met een touchscreen, tablet of smartphone) heb je het verbruik van elektriciteit, water en gas constant in de gaten.
 • Automatische zonwering: zo voorkom je oververhitting en vermijd je dat je je woning actief moet koelen.
 • Energiemanagement: technische installaties worden alsmaar complexer, inclusief ventilatie, hernieuwbare energie, opslag van energie, daglichtsturing … Automatisering helpt al die technieken maximaal op elkaar af te stemmen.

Dubbele bekabeling

Een domoticasysteem kan je niet vergelijken met een standaard elektrische installatie. Het grootste verschil: je hebt dubbele bekabeling nodig.

 • Enerzijds de traditionele elektriciteitsdraden voor de voeding van technische apparaten (220 volt).
 • Anderzijds een extra laagspanningscircuit voor het transport van informatie naar het centrale gebouwbeheersysteem. Hierop sluit je alle sensoren aan, zoals lichtsensoren, temperatuursensoren, bewegingsmelders …

Bovendien moet je extra ruimte voorzien in je elektriciteitskast voor de domoticamodules die je technieken aansturen. De hoeveelheid modules is afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Zo zijn er aparte modules voor de verlichting, je rolluiken, de koppeling met het internet …

Wil je meer weten over de werking van domotica?

Is domotica iets voor jou?

Vanwege de complexiteit van de technologie, het programmeerwerk en de extra materiaalkosten (bekabeling, stuurmodules) is domotica duurder dan een standaard elektrische installatie. Stel je zelf daarom de vraag wat je precies allemaal verwacht van je thuisinstallatie.

Wil je alleen het licht dimmen en de rolluiken automatisch aansturen? Dan volstaat een doordachte elektrische installatie. Maar wil je alle technieken in huis programmeren en vanop afstand aansturen met je smartphone of tablet? Kies dan voor domotica.

Ben je er nog niet helemaal uit? Zorg er dan voor dat je later nog alle kanten uit kunt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Niko Home Control: de juiste keuze voor je smart home
Niko Home Control: de juiste keuze voor je smart home

Comfort, veiligheid en tegelijkertijd energie besparen: dat is waar Niko Home Control voor staat. Dit intelligente systeem zorgt ervoor dat je alle...

Lees meer
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?

Je wil je huis slim maken, maar je bent niet van plan om een nieuwe woning te bouwen of je muren open te breken om je elektrische installatie te vervangen? ...

Lees meer
Zo lang mogelijk thuis blijven wonen
Zo lang mogelijk thuis blijven wonen

Wij, van Splendid Woningbouw, laten ons graag inspireren door briljante architectuur. We zijn altijd op zoek naar de nieuwste trends en designs. Tijdens de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken