Woning kopen: wat hoort erbij en wat niet?

Een woning op het oog? Of van plan te verkopen? Check dan op voorhand wat er is inbegrepen is bij de woningoverdracht. Want wat hoort nu precies bij 'een huis' en wat niet? En belangrijker nog: leg het vast in je compromis. Zo is er achteraf geen discussie als de verkoper bijvoorbeeld kachel, gordijnen of tuinverlichting meeneemt...

Prijs inclusief grond en huis ...

Als je een huis koopt, is dat normaal gezien alleen het onroerend goed. Zonder de inboedel. Concreet gaat het dan om de grond, het gebouw en de inrichting die je niet kan verwijderen zonder te breken of ze te beschadigen.

... exclusief inboedel

Wat valt er dan wettelijk gezien onder de inboedel? Dat zijn bijna alle roerende zaken in de woning die bij de huishouding horen. Zoals huisraad, stoffering en meubilering. Ook alles wat dient ter versiering.

3 x onroerend

Lijkt duidelijk. Toch is dat in de praktijk niet altijd het geval. En gaan verkopers ervan uit dat bepaalde goederen niet in de aankoopprijs zijn inbegrepen. Dat komt omdat er in het Burgerlijk Wetboek diverse soorten van onroerende goederen staan. Die horen allemaal bij de woningoverdracht. Tenzij je andere afspraken maakt met de verkoper.

Dat vraagt om een extra woordje uitleg. Een goed kan onroerend zijn door zijn aard, door bestemming of door het voorwerp waarop het betrekking heeft.

1. Door aard

Onder de eerste categorie vallen bouwgronden en huizen, maar bijvoorbeeld ook waterleidingen. Zij maken een vast onderdeel uit van het huis waarin ze zijn geïnstalleerd.

2. Door bestemming

De tweede categorie zijn alle roerende voorwerpen die blijvend aan het gebouw verbonden zijn. Een spiegel is bijvoorbeeld blijvend van aard als die in houtwerk zit dat deel uitmaakt van het beschot. Hetzelfde geldt voor een beeld dat in een speciaal daarvoor ontworpen nis staat. En voor alle roerende voorwerpen die met gips, kalk of cement bevestigd zijn.

3. Door voorwerp waarop het betrekking heeft

Voorbeelden van de derde categorie zijn zakelijke rechten die gevestigd worden op een goed, zoals erfdienstbaarheden of vruchtgebruik.

Enkele voorbeelden:

  • Verlichting en gordijnen: als ze niet verankerd zijn in het huis, mag de verkoper ze meenemen. Inbouwspots in op maat gemaakte uitsparingen dan weer niet.
  • Traploper: een tapijt waarin bepaalde siermotieven of decoratieve elementen van de woning terugkomen, is volgens de wet een blijvende verbinding. En dus inbegrepen bij de woningoverdracht.
  • Radiatoren of kachels: als ze deel uitmaken van het verwarmingssysteem horen ze bij het huis en de aankoopprijs.

Lijst op wat is inbegrepen

Vermijd discussies. Maak een lijst met goederen die inbegrepen zijn in de aankoopprijs. En voeg die toe in je compromis.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?

Verkoop je een woning die gebouwd werd voor 2001? Dan ben je sinds november 2022 verplicht een asbestattest te laten opstellen. Zo’n attest geeft aan of de ...

Lees meer
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?
Wat is het verschil tussen een ventilatiesysteem C en D?

Minimaal en gecontroleerd ventileren is meer dan vensters en deuren openzetten. Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor het evenwicht tussen voldoende en...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken