Hoe gebruik je compost om je tuinbodem tiptop te maken?

In de lente is het tijd om de handen uit de mouwen te steken in de tuin. Zo staan je bloemen en planten er in de zomer weer mooi bij. Aan de basis van elke tuin ligt een goede grond. Met compost breng je hem terug in conditie na een lange winterslaap. Maar hoe gebruik je compost?

Planten zijn afhankelijk van de bodem voor voedingsstoffen, water, zuurstof en steun. Alle elementen in de bodem moeten daarvoor in evenwicht zijn. Een goede luchtige structuur en een voldoende waterreserve is wat een tuinbodem nodig heeft. Als de grond te zandig is, drogen planten snel uit. Een harde bodem is moeilijk te bewerken en het water kan niet voldoende indringen. Een te hoog kleigehalte maakt de grond nat.

Waarom heeft je tuingrond compost nodig?

Bijna alle bodemproblemen kan je oplossen door extra humus aan de bodem toe te voegen. Bij een goede bodemverbetering is je bodem voor tientallen jaren voorzien van de nodige humus. Bemesting kan gemakkelijk nadat de tuin is aangelegd, vooraf is vooral bodemverbetering met compost van belang. Je kunt beter geen teelaarde laten aanvoeren. Je krijgt dan in je bodem een scherpe grens tussen gezonde teelaarde en je originele bodem.

Oudere planten en bomen wortelen diep en hebben dan weinig voordeel bij je duur aangekochte teelaarde. Bij bodemverbetering meng je periodiek de toplaag in je tuin met compost. Het bodemleven mengt de compost met de diepere bodemlagen. Door regelmatig compost aan te brengen krijg je een volledig verbeterde vruchtbare tuinbodem. Compost is makkelijk te hanteren, milieuvriendelijker en goedkoper dan turf.

Wat is compost?

Compost is het stabiel product dat ontstaat na natuurlijke vertering van organische groenen/ of GFT-resten. Compost bevat hoge gehaltes aan organische stof en voldoende traagwerkende stikstof en fosfor. Bovendien is de compost die gecontroleerd is door de Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco) gegarandeerd vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. Je hebt de keuze uit groencompost of GFT-compost.

Hoe gebruik je compost?

Omdat het zoutgehalte in compost vrij hoog is voor jonge planten, mag je niet rechtstreeks in zuivere compost planten. Je mengt compost met de toplaag van je bodem of met de grond in je bloembakken. Compost in een dunne laag op de bodem uitspreiden (mulchen) is geen probleem. Dit mulchen vermindert namelijk de onkruidgroei. Afhankelijk van de bestaande beplanting en het bodemtype wordt er best een zware of lichte frees gebruikt om de compost goed te mengen met de grond.

Hoeveel compost gebruik je?

Wees niet te zuinig met compost. Tuinieren put vaak de bodem uit. Je maakt borders schoon, je maait gras, je harkt de bladeren weg, … Telkens neem je voedingsstoffen en organisch materiaal van je bodem weg. Strooi elk najaar een flinke laag grove compost in de borders, rond de bomen, onder de haag en in de moestuin. Compost beschut bovendien je planten tegen de strenge winterkou.

Strooi in het najaar ook een dun laagje fijne compost op je gazon om het beter bestand te maken tegen droogte en gelijkmatiger te doen groeien. Leg je (een deel van) je tuin (op)nieuw aan dan gebruik je 15 tot 40 liter compost per vierkante meter. Deze werk je dan tien tot dertig centimeter diep in. Doe dit een aantal weken voor je gaat inzaaien of aanplanten. Plant je een nieuwe boom of struik, meng dan 20% van het plantputvolume compost bij. Meng de compost goed met de bestaande grond.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Klaar voor een onkruidvrije lente? Een draagbare propaangasfles is het ideale hulpmiddel
Klaar voor een onkruidvrije lente? Een draagbare propaangasfles is het ideale hulpmiddel

Heb je genoeg van onkruid in je tuin, maar gebruik je liever geen pesticiden? Een onkruidbrander op propaangas is een veilig alternatief. Ook bij andere...

Lees meer
Nog even aan de slag en je geniet de hele zomer van je terras!
Nog even aan de slag en je geniet de hele zomer van je terras!

Van de zomerzon genieten doe je uiteraard het liefst op een mooi en proper plekje, maar na een lange winter is je terras meestal wel aan een grondige...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken