Hoe gebruik je compost om je tuinbodem tiptop te maken?

In de lente is het tijd om de handen uit de mouwen te steken in de tuin. Zo staan je bloemen en planten er in de zomer weer mooi bij. Aan de basis van elke tuin ligt een goede grond. Met compost breng je hem terug in conditie na een lange winterslaap. Maar hoe gebruik je compost?

Planten zijn afhankelijk van de bodem voor voedingsstoffen, water, zuurstof en steun. Alle elementen in de bodem moeten daarvoor in evenwicht zijn. Een goede luchtige structuur en een voldoende waterreserve zijn wat een tuinbodem nodig heeft. Als de grond te zandig is, drogen planten snel uit. Een harde bodem is moeilijk te bewerken en het water kan niet voldoende indringen. Een te hoog kleigehalte maakt de grond nat.

Waarom heeft je tuingrond compost nodig?

Bijna alle bodemproblemen kan je oplossen door extra humus aan de bodem toe te voegen. Bij een goede bodemverbetering is je bodem voor tientallen jaren voorzien van de nodige humus. Bemesting kan gemakkelijk nadat de tuin is aangelegd, vooraf is vooral bodemverbetering met compost van belang. Je kunt beter geen teelaarde laten aanvoeren. Je krijgt dan in je bodem een scherpe grens tussen gezonde teelaarde en je originele bodem.

Oudere planten en bomen wortelen diep en hebben dan weinig voordeel bij je duur aangekochte teelaarde. Bij bodemverbetering meng je periodiek de toplaag in je tuin met compost. Het bodemleven mengt de compost met de diepere bodemlagen. Door regelmatig compost aan te brengen krijg je een volledig verbeterde vruchtbare tuinbodem. Compost is makkelijk te hanteren, milieuvriendelijker en goedkoper dan turf.

Wat is compost?

Compost is het stabiel product dat ontstaat na natuurlijke vertering van organische groenen/ of GFT-resten. Compost bevat hoge gehaltes aan organische stof en voldoende traagwerkende stikstof en fosfor. Bovendien is de compost die gecontroleerd is door de Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco) gegarandeerd vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. Je hebt de keuze uit groencompost of GFT-compost.

Hoe gebruik je compost?

Omdat het zoutgehalte in compost vrij hoog is voor jonge planten, mag je niet rechtstreeks in zuivere compost planten. Je mengt compost met de toplaag van je bodem of met de grond in je bloembakken. Compost in een dunne laag op de bodem uitspreiden (mulchen) is geen probleem. Dit mulchen vermindert namelijk de onkruidgroei. Afhankelijk van de bestaande beplanting en het bodemtype wordt er best een zware of lichte frees gebruikt om de compost goed te mengen met de grond.

Hoeveel compost gebruik je?

Wees niet te zuinig met compost. Tuinieren put vaak de bodem uit. Je maakt borders schoon, je maait gras, je harkt de bladeren weg, … Telkens neem je voedingsstoffen en organisch materiaal van je bodem weg. Strooi elk najaar een flinke laag grove compost in de borders, rond de bomen, onder de haag en in de moestuin. Compost beschut bovendien je planten tegen de strenge winterkou.

Strooi in het najaar ook een dun laagje fijne compost op je gazon om het beter bestand te maken tegen droogte en gelijkmatiger te doen groeien. Leg je (een deel van) je tuin (op)nieuw aan dan gebruik je 15 tot 40 liter compost per vierkante meter. Deze werk je dan tien tot dertig centimeter diep in. Doe dit een aantal weken voor je gaat inzaaien of aanplanten. Plant je een nieuwe boom of struik, meng dan 20% van het plantputvolume compost bij. Meng de compost goed met de bestaande grond.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken