Ontdek de voor- en nadelen van pellets

Pelletkachels en –branders zijn al een tijdje op de markt. Pellets, kleine cilindervormige korreltjes, zijn CO2-neutraal en goedkoper dan de meer traditionele brandstoffen.

Wat?

Pellets zijn cylindrisch geperst onbehandeld afvalhout. Er is geen toevoeging van lijmen of andere chemische bindmiddelen. De harsen in het hout houden de pellets als het ware samen. Soms kan er een licht kleurverschil zijn. De toevoeging van loofbomen is hiervan de oorzaak. Fabrikanten zweren overigens bij 100% harshoudende pellets voor de beste resultaten. Momenteel lopen er zelfs experimenten met pellets op basis van maïs, zonnebloempitten en allerhande gewassen. De resultaten zijn minder dan die van hout. Ze hebben een hoger asgehalte en een lagere calorische waarde. Ook kunnen ze de schouwen aantasten en de kachels doen stokken.

Kwaliteitsverschil?

Pellets hebben een diameter die schommelt rond de 6 mm en zijn tussen de 10 tot 30 mm groot. Je kan stellen dat een pellet maximaal 5 keer de diameter mag zijn. Hoe harder ze geperst zijn, hoe beter. Goede pellets zijn glanzend. Als dit niet het geval is, zijn er mogelijk stoffen aan toegevoegd. Ook mogen er zo goed als geen scheuren of inkepingen in het oppervlak zijn. Andere kenmerken zijn het weinig afgeven van stof, de uniforme grootte en het beschikken over een kwaliteitskeurmerk. Als je op zeker wil spelen, kan je een test met water uitvoeren. Goede pellets lossen er volledig in op en zinken meteen naar de bodem.

Hoeveel?

De energie-inhoud van 2 kg pellets is gelijk aan 1 liter stookolie. Weet dat een centraalverwarmingssysteem gemiddeld zo’n 300 kg pellets per jaar en per kw warmteverlies verbruikt. Een pelletketel van 10 kW verbruikt dus jaarlijks zo’n 3.000 kg pellets. 1m³ pellets komt overeen met ongeveer 320 liter stookolie.

Pro & contra

We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje:

VoordelenNadelen
 • Klimaatvriendelijk, want CO2-neutraal

 • Onuitputbaar

 • Lokale productie in België. Voor de natuur belastend vervoer is niet nodig. Bovendien is dit positief voor de plaatselijke tewerkstelling en ben je economisch of politiek onafhankelijk, wat bij olie duidelijk niet het geval is

 • De prijs is relatief stabiel (*), want die is onafhankelijk van de wereldmarkt en beurzen

 • Pellets zijn een natuurproduct.

 • Eenvoudige bediening van de systemen via een afstandsbediening of display op de kachel.
 • Het onderhoud van de ketels wordt vaak onderschat, vooral als je dit vergelijkt met gas. Tijdens het stookseizoen moet je minstens 2 of 3 keer met de stofzuiger reinigen. 

 • De ventilator en schroefmotor zijn niet geluidsloos. Er bestaan ook kachels waarbij je dit niet hoort, maar reken dan op een hoger prijskaartje.

 • In tegenstelling tot een houtkachel is een pelletkachel afhankelijk van elektriciteit. Er bestaan ook combikachels zodat je ook kan verwarmen met hout als er geen elektriciteit is. 

 • De kostprijs van de kachels en ketels ligt iets hoger dan traditionele systemen.  

 • Ook moet je voldoende opslagplaats voorzien voor de pellets. Er bestaan ook drive-in oplossingen.

(*) Momenteel duwen de stijgende gasprijzen de vraag naar pellets fors omhoog. Die stijging vertaalt zich eveneens in een hogere prijs voor pellets.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!
Je warmtepomp onderhouden doe je zo!

Beschik je al over een warmtepomp of plan je er een aan te schaffen? Om een optimaal rendement te halen uit je warmtepomp, doe je er goed aan ze regelmatig ...

Lees meer
Een torenhoge factuur voorkomen? Zo ga je slim om met energie
Een torenhoge factuur voorkomen? Zo ga je slim om met energie

Energiezuinigheid en slimme oplossingen op het vlak van (intensieve) ventilatie en zonwering? Je ontdekt er alles over op Batibouw. Renson leert je er meer ...

Lees meer
Wil jij kiezen voor een futureproof verwarmings- en koelsysteem? Dit zijn je opties
Wil jij kiezen voor een futureproof verwarmings- en koelsysteem? Dit zijn je opties

Ben je op zoek naar een efficiënt en energiezuinig verwarmings- en koelsysteem? Of is jouw ketel aan vervanging toe? Tegenwoordig zijn er verschillende...

Lees meer
Sta klaar voor de winter met een Daikin lucht-luchtwarmtepomp: interessante cashbackactie
Sta klaar voor de winter met een Daikin lucht-luchtwarmtepomp: interessante cashbackactie

De winterperiode staat voor de deur. Het wordt buiten kouder en binnenshuis hebben we het dan graag knus en warm. Maar hoe zetten we onze verwarming een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken