Pelletkachels en –branders zijn al een tijdje op de markt. Pellets, kleine cilindervormige korreltjes, zijn CO2-neutraal en goedkoper dan de meer traditionele brandstoffen.
Wat?
Pellets zijn cylindrisch geperst onbehandeld afvalhout. Er is geen toevoeging van lijmen of andere chemische bindmiddelen. De harsen in het hout houden de pellets als het ware samen. Soms kan er een licht kleurverschil zijn. De toevoeging van loofbomen is hiervan de oorzaak. Fabrikanten zweren overigens bij 100% harshoudende pellets voor de beste resultaten. Momenteel lopen er zelfs experimenten met pellets op basis van maïs, zonnebloempitten en allerhande gewassen. De resultaten zijn minder dan die van hout. Ze hebben een hoger asgehalte en een lagere calorische waarde. Ook kunnen ze de schouwen aantasten en de kachels doen stokken.
Kwaliteitsverschil?
Pellets hebben een diameter die schommelt rond de 6 mm en zijn tussen de 10 tot 30 mm groot. Je kan stellen dat een pellet maximaal 5 keer de diameter mag zijn. Hoe harder ze geperst zijn, hoe beter. Goede pellets zijn glanzend. Als dit niet het geval is, zijn er mogelijk stoffen aan toegevoegd. Ook mogen er zo goed als geen scheuren of inkepingen in het oppervlak zijn. Andere kenmerken zijn het weinig afgeven van stof, de uniforme grootte en het beschikken over een kwaliteitskeurmerk. Als je op zeker wil spelen, kan je een test met water uitvoeren. Goede pellets lossen er volledig in op en zinken meteen naar de bodem.
Hoeveel?
De energie-inhoud van 2 kg pellets is gelijk aan 1 liter stookolie. Weet dat een centraalverwarmingssysteem gemiddeld zo’n 300 kg pellets per jaar en per kw warmteverlies verbruikt. Een pelletketel van 10 kW verbruikt dus jaarlijks zo’n 3.000 kg pellets. 1m³ pellets komt overeen met ongeveer 320 liter stookolie.
Pro & contra
We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje:
Voordelen | Nadelen |
---|---|
|
|
(*) Momenteel duwen de stijgende gasprijzen de vraag naar pellets fors omhoog. Die stijging vertaalt zich eveneens in een hogere prijs voor pellets.