Vochtbestrijding in huis: hoe doe je dat?

Vochtbestrijding in huis: hoe doe je dat? Als je de oorzaak van het vochtprobleem hebt achterhaald, is het tijd om in te grijpen. De juiste oplossing hangt af van het type vochtprobleem: van opstijgend vocht tot lekken. We zoomen in op drie soorten vochtproblemen.

1. Opstijgend vocht

Oplossing 1: waterkerende folie

De beste remedie tegen opstijgend vocht is het aanbrengen van een waterkerende folie, vlak boven het maaiveld. Deze doorlopende waterdichte barrière voorkomt dat het vocht hoger in de muur kan doordringen. Bij een nieuwbouwwoning is het gemakkelijk om zo'n waterkerende folie te voorzien, maar voor bestaande woningen is dat een pak ingewikkelder.

Er zijn methodes om in bestaande muren alsnog een waterkeringsfolie te plaatsen. Maar deze zijn duur en werken niet voor alle muren. Spouwmuren, te dikke of onstabiele muren en muren die samengesteld zijn uit stenen van wisselend formaat, komen niet in aanmerking. Voordeel van deze techniek is dat er geen solventen bij vrijkomen.

Oplossing 2: injectie van vochtwerend middel

Een meer gangbare manier om opstijgend vocht te bestrijden, is de muur injecteren met een vochtwerend middel dat het vocht als het ware blokkeert. Zo kan de muur erboven drogen. Het gebruikte middel beïnvloedt de eigenschappen van de muur door vochtaantrekkend materiaal waterafstotend te maken. De injectie gebeurt met trechters die om de 10 tot 15 cm in de muur ingebracht worden, tot op ongeveer driekwart van de muurdikte. De behandeling kan zowel van buitenaf als via de binnenkant van de woning gebeuren.

Bij muren met veel gaten en scheuren kan een meerfasenbehandeling noodzakelijk zijn, want een deel van het geïnjecteerde product loopt anders weg via de gaten en scheuren. Een dergelijke aanpak omvat onder meer een voorbehandeling, die alle gaten en scheuren in de muren dicht. Op deze manier krijg je bij het injecteren een optimale verzadiging van de injectiezone.

Een andere optie is gelinjectie. Deze innovatieve methode maakt voorbehandelingen en meerdere injectiefases overbodig. Na de eigenlijke injectie is een bijkomende behandeling nodig tegen hygroscopische zoutbelasting. Die ontstaat wanneer het grondvocht in de muur opstijgt en uitdroogt. De aanwezigheid van hygroscopische zouten kunnen nefast zijn voor de duurzaamheid van andere renovatiewerken, zoals de afwerking van de binnenmuren. Deze zouten zijn de voornaamste oorzaak van schade, zowel voor als na de behandeling tegen opstijgend vocht.

2. Doorslaand vocht en lekken

Dit type vochtprobleem manifesteert zich vooral langs het dak, via ramen, door het gevelmetselwerk of de kelder. Gezien de specifieke onderliggende oorzaken (probleem met de dakbedekking, dakgoten, schoorsteen, buitenschrijnwerk, ...) is het moelijk om hier één pasklare oplossing voor te stellen.

Doorslaand vocht dat via de gevel binnenkomt, is het snelst te verhelpen door een transparante waterafstotende coating of impregneermiddel aan te brengen. Gezien het uitgebreide aanbod aan impregneermiddelen, ga je hiervoor beter te rade bij een gespecialiseerde firma. Zowel wat de keuze van het product als de uitvoering betreft. De moderne producten zorgen ervoor dat de authentieke uitstraling van de gevel onveranderd blijft.

3. Condensatievocht

Bij voldoende verluchting en normale aanvoer van vocht, blijft condensatievocht erg beperkt. Als er echter te veel vocht wordt aangevoerd (door opstijgend vocht of lekken) of als er te weinig verluchting is, kan de hoeveelheid condensatievocht buitensporige proporties aannemen. Dat uit zich niet alleen door vochtdruppels op de ramen, ook absorberende materialen (behangpapier, kledij, ...), zullen vochtig aanvoelen.

Condensatievocht kan je het best te lijf gaan met ventilatie. De EPB-regelgeving verplicht onder meer ventileren. Dit is dan ook absoluut noodzakelijk om een comfortabel binnenklimaat te verzekeren. Een tijdelijke oplossing is je woning meer te verwarmen. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht, waardoor de zichtbare condensatie zal afnemen. Dit is uiteraard geen fundamentele oplossing. Ook het plaatsen van een ventilator in vochtige ruimtes, of het regelmatig openzetten van de ramen, helpt om condensatie te verminderen. Uiteraard is het belangrijk dat je de oorzaken van overtollige condensatie wegneemt, zoals mogelijk opstijgend vocht, lekken, ... want condensatie kan behalve schimmels ook gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kelderbehandelingen

Bovenstaande problemen kunnen zich voordoen in elke kamer in huis, zeker ook in de kelder. Ook dan geldt dat je eerst de oorzaak moet achterhalen om tot een goede oplossing te komen. Een gespecialiseerde firma kan in ieder geval je kelder opnieuw vochtvrij maken, zodat je de kelder kan gebruiken als volwaardige kamer. Bijvoorbeeld als speelkamer, bureau, muziekruimte, ontspanningsoord, en ga zo maar verder...

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan

Is je dak aan vernieuwing toe? Ben je bovendien op zoek naar een duurzame en esthetische oplossing? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de vier BMI Monier...

Lees meer
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?

Verkoop je een woning die gebouwd werd voor 2001? Dan ben je sinds november 2022 verplicht een asbestattest te laten opstellen. Zo’n attest geeft aan of de ...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken