Geef parket een tweede leven

Ligt je parket er maar dof bij? Komen er links en rechts planken naar boven? Geen paniek. Op een vrij eenvoudige manier kan je parket een tweede leven geven. We overlopen in chronologische volgorde wat je kan doen.

1. Ligt de vloer nog effen?

Kijk of de vloer niet oneffen ligt. Als dat wel zo is, moet je hem helemaal uitbreken en opnieuw leggen. Fel beschadigde stukken zaag je uit en vervang je.

2. Dof en flets parket?

Als de vloer er dof bijligt, moet je de oude, versleten basislaag verwijderen. Hiervoor gebruik je parketreiniger, een middel dat de vloer ontvet, vlekken verwijdert en de vloer zijn natuurlijke tint teruggeeft. Als de vloer er zo slecht aan toe is, schuur je hem helemaal op. Doorgaans heb je voor parketrenovatie drie verschillende machines nodig die in elke verhuurzaak te krijgen zijn:

  • voor het grof schuurwerk is er een bandschuurmachine,
  • voor de kanten een kantschuurmachine,
  • en ten slotte nog een polijstmachine voor het fijnste schuurwerk.

Zeker met de bandschuurmachine moet je heel voorzichtig werken. Het schuren gebeurt in verschillende fasen. Eerst met grof schuurpapier, nadien met steeds lichter papier. Om lijmresten van bijvoorbeeld vast tapijt te verwijderen, mag je zeker geen bijtende producten gebruiken. Die kunnen het hout beschadigen. Hevig schuren is de enige mogelijkheid.

3. Afwerkingslaag aanbrengen

Als alles opgeschuurd is en alle vuil verwijderd is, vul je de voegen op met een voegenkit. In de volgende fase schuur je het parket nog enkele keren af. Doe dit telkens met fijner schuurpapier. Daarna polijst je de vloer en kleur je hem eventueel in. Vervolgens breng je een poriënvuller aan, polijst je de vloer nogmaals en zorg je voor de uiteindelijke afwerking met vernis, boenwas of olie.

Bij het opschuren van oude parketvloeren moet je de schuurrichting bepalen in functie van de lichtinval. De schuurrichting ligt idealiter loodrecht ten opzichte van de muur met de grootste lichtinval. Verder moet je bij het bepalen van de schuurrichting ook rekening houden met de legverbanden.

Lees ook de klus 'Parket renoveren en onderhouden'.


Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken