Herfstklus: zo plant je een boom

Een boom planten lijkt enorm eenvoudig, maar toch zijn er enkele basisregels waaraan je je moet houden voor een optimaal resultaat.

Stap 1: plantperiode kiezen

De beste plantperiode is de lente of de vroege herfst. Belangrijk zijn gematigde temperaturen en zachte regenval. Containerplanten steek je best na april in de grond. Bij felle droogte moet je de bomen dagelijks van voldoende water voorzien.

Stap 2: plantgat maken

 • Een gouden regel is dat een plantgat nooit breed genoeg kan zijn. Anders kunnen de wortels zich niet voldoende ontwikkelen. Het gat zou driemaal zo breed moeten zijn als de kluit.
 • Wat vaak ook fout loopt, is dat de put te diep is. Dit betekent dat de wortels onvoldoende zuurstof krijgen. Zet de boom even diep als op zijn originele plaats. Je merkt dit aan de wortelkluit.
 • Haal stenen en ander puin uit het gat. Ook alles wat verteert, verwijder je uit het gat. Anders gaat het schimmelen, wat nefast is voor de wortels.
 • De bodem van het plantgat moet voldoende los zijn, zodat de verankeringswortels zijn gangetje kan gaan.
 • Let erop dat je bij het uitgraven de grond niet door elkaar gooit. Houd graszoden, zwarte grond en eventuele gele zand of kiezel allemaal op een aparte hoop bij.

Stap 3: boom in gat zetten

 • Verwijder het eventuele kluitdoek voor je de boom in het gat zet. Dit doek dient om de wortels te beschermen tijdens het vervoer.
 • Vul de put lichtjes op met teelaarde. In de winkel kan je hiervoor speciale mengsels kopen. Let erop dat je nog net de wortels ziet.
 • Zorg dat het bovenste deel van de wortels een beetje boven de grond uitsteekt. De grond en de boom gaan sowieso nog een beetje zakken.
 • Schud zachtjes met de boom als je er aarde op doet om te vermijden dat er luchtzakken ontstaan. Anders bestaat het gevaar op verrotting.
 • Nog een aandachtspunt is dat de boom recht staat. Een scheef geplante boom rechttrekken als het gat gevuld is, is onbegonnen werk.

Stap 4: boompaal plaatsen

 • Als de boom goed stevig geplant is, heb je geen boompaal nodig. In het andere geval zet je de paal er nu naast. Haal de paal na één jaar weg als de boom hechtingswortels heeft kunnen maken. Als je hem langer laat staan, bestaat de kans dat je de paal niet meer weg krijgt.
 • De paal zet je aan de kant waar de wind (westkant) het meeste schade kan veroorzaken of langs de kant waar auto’s het dichtst passeren.
 • Als je maar één paal zet, gebruik dan een zinken boomband om de paal met de boom te verbinden. Een rubberen boomband durft af te zakken doordat de boom nogal veel beweegt bij windstoten.
 • Soms zie je ook een boom omringd met twee of drie palen. Dit is vooral het geval bij bomen met een grote kluit. Hier kan je wel werken met rubberen riemen omdat deze nu niet kunnen afzakken.

Stap 5: put opvullen

 • Doe eerst de zwarte grond op de wortels en dan pas de gele grond. Zo voorkom je dat de wortels naar boven groeien.
 • Trap de grond goed aan.
 • Lees ook onze klus ‘Bomen snoeien’.

Tip: Maak een walletje rond de boom. Als je de boom water geeft, wordt het water zo mooi verdeeld. Geef voldoende water zodat de kluit goed vochtig is.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’

Bij een bouw- of renovatieproject staat de aanleg van een tuin meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is de tuin een belangrijk onderdeel van...

Lees meer
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken