Voordelig wonen tijdens de bouwwerken

Ingrijpende renovatiewerken veranderen je woning voor een tijd in een echte bouwwerf. Het is geen pretje om zo dag in dag uit te moeten wonen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen.

In huis blijven

Als je maar een gedeelte van je woning renoveert, is de goedkoopste oplossing om in je huis te blijven wonen. Ook als je huurt. Wanneer je een te renoveren woning koopt, kan je overwegen om zo snel mogelijk te verhuizen om op die manier de maandelijkse huur uit te sparen. Zorg er voor dat de absolute basisvereisten voorhanden zijn: warm water, elektriciteit en een goed functionerende verwarmingsinstallatie.

Container

Als je niet in de woning kan verblijven tijdens de werken, is de aankoop of huur van een wooncontainer een alternatief. Dit is niet alleen bij renovatiewerken, maar ook bij nieuwbouw voordelig. Naast particuliere verkopers, kan je hiervoor terecht bij gespecialiseerde bedrijven. Je hebt dan de keuze tussen een volledig nieuwe, een gerenoveerde of een tweedehands container, waar geen onderhoudswerken aan gebeurd zijn.

De prijs is afhankelijk van de grootte van de container. Een nieuwe wooncontainer voor 2 personen (± 36 m²) heb je vanaf 15.000 euro. Voor een gerenoveerd exemplaar moet je rekenen op zo’n 10.000 euro. Een tweedehandscontainer vind je soms al voor minder dan 3.000 euro. Maar je zal het dan waarschijnlijk wel met iets minder comfort moeten stellen.

Comfort

Hoe lang je in een wooncontainer verblijft, beslis je uiteraard zelf. Meestal verblijven mensen die een container hebben aangekocht (om eventueel naderhand verder te verkopen) langer in hun container dan zij die er één huren. Gezinnen die twee jaar in hun container blijven wonen, vormen geen uitzondering. In functie van de geplande duurtijd van de nieuwbouw- of renovatiewerken en de prijs van je eventuele huurwoning, kan je zelf uitmaken wat de meest voordelige optie is.

Aan basiscomfort is er geen gebrek in een wooncontainer. Je kan de afvoer aansluiten op de riolering en voor de toevoer van water indien nodig zelfs een tuinslang gebruiken. Voor de stroomvoorziening heb je gewoon de keuze tussen de netspanning van 220 V of 380 V.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Betaalbaar verbouwen: door zelf je technieken te installeren, bespaar je meer dan 50%
Betaalbaar verbouwen: door zelf je technieken te installeren, bespaar je meer dan 50%

Heb je pas een woning gekocht om te renoveren? Of wil je met de hoge energieprijzen je woning energiezuiniger maken, maar schrikken de dure aankoopprijzen...

Lees meer
Hoe begin je aan een energetische renovatie?
Hoe begin je aan een energetische renovatie?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken