Wat is de prijs van een nieuwbouw?

Wat is de prijs van een nieuwbouw? Een vraag die momenteel niet meer zo makkelijk te beantwoorden is. Er spelen namelijk heel wat factoren mee. Wij geven je alvast enkele richtprijzen en vertellen je wat de prijs kan beïnvloeden.

Check huizenprijzen

Wil je bouwen, dan heb je vast wel voor ogen wat voor woning je wil. Je bouwstijl is natuurlijk bepalend. Misschien vind je wel je ideale woning online, in tijdschriften of tijdens een bezoek aan een bouwbeurs of open wervendag. Als je iets concreet in gedachten hebt, dan kan je eens polsen naar de prijs van je droomwoning of soortgelijke woningen. Hou er wel rekening mee dat het ene bedrag het andere niet is. Sommigen hebben het louter over de bouwkost: dit is de som van de materialen en de werkuren. Anderen rekenen de architectenkosten er dan weer niet bij. Check dus goed waarvoor het vermelde bedrag precies staat.

Hou rekening met prijsstijgingen

Eenmaal meer zicht op de prijzen van gelijkaardige woningen? Hou er dan wel rekening mee dat de prijs van nieuwbouw momenteel moeilijk vast te pinnen is. Steven Lannoo, directeur van NAV: “Sinds de coronacrisis is er een enorme volatiliteit op de bouwstoffenmarkten ontstaan. De energiecrisis heeft dat verder versterkt. Tegelijkertijd waren er tekorten aan materialen en mankrachten om het werk te doen. Hierdoor worden architecten op heel korte termijn geconfronteerd met heel sterke prijsstijgingen. Vaak krijgen architecten ook geen echte offerte meer en geven aannemers aan dat ze zullen werken aan ‘dagprijs’. In deze context kun je als architect geen zinvolle uitspraak doen over hoeveel een nieuwbouw nu precies kost. De foutenmarge is simpelweg te groot. Daarom is die vraag naar de kostprijs van een nieuwbouw voor architecten nu heel moeilijk te beantwoorden, tot de markt weer gestabiliseerd is.” Als bouwer moet je dit dus zeker in je achterhoofd houden.

Prijs nieuwbouw per vierkante meter

Om je toch een idee te geven over de prijs van een nieuwbouw anno 2023, gingen we te rade bij architect en NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws. Hij schat de richtprijs van nieuwbouw in vanaf 2.000 à 2.500 euro/m2. Als je weet dat de voorbije jaren de richtprijs startte vanaf 1.600 à 1.700 euro/m2, dan staan bouwheren nu voor andere financiële uitdagingen. Deze richtprijs is inclusief btw én architectenkosten. Voor een nieuwbouwwoning met een woonoppervlakte van 150m2 betaal je dus al snel 300.000 tot 375.000 euro. Met die richtprijs kan je nagaan wat je voor jouw centen mag verwachten.

Wat bepaalt nog de prijs?

Naast de huidige richtprijzen zijn er een aantal zaken die de totaalprijs zullen beïnvloeden. We lijsten de 5 belangrijkste prijzenbepalers voor je op.

1. Bouwtype en locatie

Uiteraard hangt de uiteindelijke prijs af van een aantal kostenbepalers. Elke vierkante meter die je bouwt, doet de kosten oplopen. Hoe groter je bouwt, hoe hoger het kostenplaatje wordt. Daarnaast zijn er enkele factoren die die prijs/m2 omlaag kunnen trekken, maar evengoed omhoog jagen. Zo spelen het bouwtype (open, halfopen of gesloten) en de constructie een grote rol in de prijs van je nieuwbouw. Een open bebouwing kost meer dan een halfopen bebouwing, die dan weer duurder is dan een gesloten bebouwing. Ook de locatie speelt mee in het prijsverhaal. In sommige streken zijn aannemers nu eenmaal duurder.

2. Afwerking

Wil je massief parket of neem je genoegen met een degelijke, basic vloerafwerking? Een keuken volledig op maat met de laatste snufjes of toch maar een standaardkeuken? Veel hangt af van de uiteindelijke afwerking. Met onze vierkantemeterprijs houden we de kerk in het midden, maar weet dat een keuken van 15.000 euro het totale prijskaartje en dus ook de vierkantemeterprijs zal doen oplopen. Voor ruimtes als een berging, inpandige garage of een zolder ligt de vierkantemeterprijs gevoelig lager, omdat de afwerkingsgraad een pak lager ligt dan bij een leefruimte.

3. Technieken

Ook in je technieken kan je snoeien of net extra investeren. Het prijsverschil tussen de verschillende ventilatiesystemen kan bijvoorbeeld al snel oplopen tot enkele duizenden euro's. Ook het prijskaartje van een warmtepomp zal hoger liggen dan een klassieke condensatieketel. Nieuwere of geavanceerde technieken zullen zeker op termijn hun vruchten afwerpen, maar vergen vaak wel een grotere investering.

4. De werkuren

De werkuren van je aannemer(s) zijn de grootste kost in je bouwavontuur. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, zal je de vierkantemeterprijs serieus kunnen drukken. Het zeer kleine groepje zelfbouwers, mensen die hun huis grotendeels zelf bouwen, slaan zich dan soms ook op de borst dat ze hun kostenplaatje tot onder de 1.000 euro per vierkante meter kunnen terugbrengen. Je kan echter ook al heel wat euro’s besparen door bijvoorbeeld delen van de afwerking voor je rekening te nemen. Of de aannemer te helpen. Maar onderschat dit zeker niet: je bespaart immers geld, maar investeert heel wat tijd. Bouwers die alles uitbesteden, betalen uiteraard de volle pot.

5. Ereloon architect

Het ene ereloon is het andere niet. Zo'n 8 tot 10% op het prijskaartje van je bouw is een houvast om het ereloon van je architect te berekenen, maar een architect is vrij om zelf zijn ereloon te bepalen. Dit verschilt naargelang de taken die de architect moet uitvoeren. Maakt hij enkel de plannen op en controleert hij de uitgevoerde werken? Of vraag je ook om een uitvoeringsdossier op te stellen dat ook een lastenboek en een meetstaat bevat?

Wil je een gedetailleerde prijs? 

Voor alle duidelijkheid: lospandige garages en een kelder zijn hier niet in verrekend. Evenmin als de aansluitingskosten, epb-verslaggever en veiligheidscoördinator. Bovenvermelde prijzen zijn slechts een richtlijn. Wil je een gedetailleerd overzicht van de kostprijs van je nieuwbouw, dan moet je aankloppen bij een architect of een sleutel-op-de-deurbedrijf.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Concrete House - Open Wervendag 2023
Concrete House - Open Wervendag 2023

Tijdens Open Wervendag op 7 mei 2023 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen,...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken