Dakrenovatie: de opties voor een hellend en plat dak

Wie zijn dak wil renoveren, neemt best een stielman onder de arm. Controleer eerst en vooral of de dakstructuur nog in goede staat is, hier en daar hersteld moet worden of aan volledige vervanging toe is. Een dakrenovatie is ook het ideale moment om extra dakisolatie te plaatsen om zo te besparen op je energiefactuur. We zetten negen mogelijkheden op een rij voor een dakrenovatie.

1. Dak herstellen

Wil je de aanwezige dakbedekking behouden en de dakstructuur lokaal herstellen, dan zal er in veel gevallen geen onderdak aanwezig zijn. Dit euvel kan je opvangen met een ersatz-onderdak.

  • Voor je isolatie plaatst, breng je stroken onderdak aan tussen de spanten of gordingen.
  • Deze voorlopige oplossing is beter dan niets, maar als je later de dakbedekking vervangt, plaats je beter meteen een nieuw onderdak bovenop de dakstructuur.

2. Dakbedekking vervangen

Als je de dakbedekking vervangt, kan je isoleren tussen of op de houten structuur en een onderdak plaatsen. Als je kiest voor een ander type dakbedekkingsmateriaal, bijvoorbeeld dakpannen in plaats van asbestcementleien, moet je controleren of de draagstructuur het eventuele meergewicht kan torsen.

3. Volledige dakrenovatie

Bij volledige dakrenovatie kan je de nieuwe dakstructuur aanpassen aan de gewenste dakbedekking.

4. Oude pannen hergebruiken

Oorspronkelijke dakpannen kan je alleen hergebruiken als ze kwalitatief nog in orde zijn. Ze kunnen niet-zichtbare schade hebben opgelopen die na herplaatsing op een geïsoleerd dak tot problemen kan leiden.

Pannen die nog in orde zijn, produceren een helder geluid als je er op klopt. Wil je geen risico nemen en toch een verouderd dakbedekkingsmateriaal op je dak? Geen nood, er bestaan dakpannen met verweerd uitzicht. Ze lijken op oude dakpannen maar hebben de kwaliteit en garantie van nieuwe.

5. Sarkingdak

Traditioneel komt de isolatie van een hellend dak tussen spanten of kepers. Alternatief is het sarkingdak waarbij isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie zit. Het isolatiemateriaal dat je hiervoor gebruikt is duurder dan traditionele materialen, maar de plaatsing verloopt erg vlot. Deze manier van werken biedt een aantal belangrijke voordelen:

  • Bij de klassieke manier van isoleren, kan je moeilijk koudebruggen vermijden omwille van het relatief laag isolerend vermogen van hout en omdat een correcte plaatsing van isolatiemateriaal tussen kepers minder evident is dan het lijkt. Dat risico loop je niet met het sarkingdak omdat je een doorlopende isolatiemantel hebt.
  • Extra bescherming van het dakhout dat onder een isolatielaag komt te liggen.
  • Je moet aan de binnenzijde geen plaats opofferen aan thermische isolatie en kan bestaande binnenafwerking behouden. Alle werken gebeuren van buitenaf.
  • De platen worden op kepers geplaatst. Op isolatiemateriaal monteer je best nog een onderdak waarop tengel- en panlatten komen.
  • Er bestaan ook platen die al voorzien zijn van een onderdak (waterdichte laag), wat de plaatsing vereenvoudigt en versnelt.
  • Besteed extra aandacht aan een vakkundige, luchtdichte montage. Anders komen de voordelen van het systeem niet tot hun recht.

6. ‘Reroofing’ met bitumenleien

Reroofing of overdekken houdt in dat je de bestaande dakbedekking met shingles niet afbreekt, maar er nieuwe bitumenleien bovenop legt. Afbraakwerken zijn niet nodig. Bovendien blijft het gebouw beschermd tijdens de werken en is de planning minder weersafhankelijk.

Hier is wel een risico aan verbonden. Bestaande gebreken of schade blijven verborgen en kunnen eventueel verergeren. Een tijdige en vooral grondige inspectie van het bestaande dak is dus essentieel. Door hun lage gewicht kunnen bitumenleien op een lichtere dakconstructie dan traditionele dakbedekkingsmaterialen. Je kan ze eenvoudig met een roofingmes op maat brengen.

7. Dakrenovatie met dakpanplaten

Als je oude dak nog in relatief goede staat is, kan je dakpanplaten op oude pannen of leien leggen. Zo bespaar je op werkuren en hoef je geen stortkosten te betalen voor afbraakmaterialen. Ook blijft de isolerende werking van de oude dakbedekking intact.

8. Plat dak renoveren

Bij renovatie van een plat dak is het omgekeerd dak dikwijls een interessant alternatief. Als de dakafdichting nog in goede staat is, kan je er zonder veel problemen isolatie en een ballastlaag op aanbrengen. Wel is schade aan de afdichting moeilijker op te sporen omdat je daarvoor zowel de schutlaag als isolatielaag moet verwijderen.

9. Dak coaten

In plaats van nieuwe dakpannen, leien of golfplaten te leggen, kan je op de bestaande dakbedekking ook een coatinglaag laten spuiten. Die coatings bestaan in allerlei kleuren, zodat je je dak in een mum van tijd een andere kleur kan geven. Voorwaarde is wel dat je dak op voorhand gereinigd wordt en dat de dakbedekking nog in goede staat verkeert.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan
Dé 4 afwerkingslagen voor je dakpan

Is je dak aan vernieuwing toe? Ben je bovendien op zoek naar een duurzame en esthetische oplossing? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de vier BMI Monier...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl...

Lees meer
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?
Wat is de invloed van het verplichte asbestattest op de waarde van jouw woning?

Verkoop je een woning die gebouwd werd voor 2001? Dan ben je sinds november 2022 verplicht een asbestattest te laten opstellen. Zo’n attest geeft aan of de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken