14 inrichtingstips voor een kleine keuken

Een kleine keuken inrichten? In een kleine ruimte komt het erop aan om elke beschikbare centimeter optimaal te benutten. Hou deze tips in je achterhoofd en je krijgt een compacte én praktische keuken waarin je alles kan opbergen.

Hoe kleine keuken inrichten?

1. De beschikbare ruimte bepaalt in belangrijke mate de vorm en de grootte van je keuken. Bekijk al tijdens het eerste gesprek met een keukenspecialist een gedetailleerd plan van de ruimte met de afmetingen, de plaats van ramen en deuren, de aansluitingen van water, elektriciteit en gas en de plaats en grootte van andere opbergruimtes in huis.

2. Stel een gebruikersprofiel op. Belangrijke vragen zijn: uit hoeveel personen bestaat je gezin? Is de belangrijkste gebruiker links- of rechtshandig? Gebruik je de keuken ook als eetruimte?

3. Heb je weinig ruimte? Dan moet je die zo goed mogelijk gebruiken. Denk op voorhand na over wat je waar wil plaatsen. Met de nodige creativiteit maak je van de kleine keuken een praktische ruimte.

4. Bergruimte is essentieel in een keuken. Als je te weinig ruimte hebt voor kasten, overweeg dan een centraal keukeneiland dat je van overal makkelijk kan bereiken. Maak op voorhand een inventaris van wat je allemaal in de keuken wil opbergen.

5. Eet je graag in de keuken, maar past een tafel er niet in? Kies dan voor een klaptafel of toog in het verlengde van het aanrecht. Krukken nemen minder plaats in dan stoelen.

6. Met de juiste verlichting en kleuren creëer je een ruimer gevoel. Heldere, lichte tinten vergroten een ruimte. Ook glansverf creëert door het reflecterende effect een vergrotende indruk.

7. In een kleine keuken kies je voor compacte apparaten. Verschillende fabrikanten spelen hier op in met hun aanbod.

8. Laat keukenkasten doorlopen tot aan het plafond. Bovenaan berg je dan spullen op die je niet dikwijls gebruikt.

9. Benut de binnenkant van de kastdeuren. Je kan er rekjes aan ophangen voor bijvoorbeeld kruiden, sponsjes, zeep, … Dit houdt wel in dat je de kasten niet volledig kan vullen.

10. Met een open keuken schep je een ruimer gevoel.

11. Goedkoop en ideaal voor smalle, kleine ruimtes, maar ergonomisch het minst interessant, is de enkelwandige I-keuken. De dubbelwandige II-keuken is de ideale oplossing als je een raam en een deur tegenover elkaar hebt.

12. Een mobiele keukentrolley is een handige extra werkruimte. Je kan er ook wat spullen in kwijt als de trolley is voorzien van legplankjes.

13. Je vindt bij verschillende fabrikanten afdruiprekjes en snijplanken die je over de spoelbak kan plaatsen. Zo creëer je wat extra werkruimte. Vooral praktisch als je over een dubbele spoelbak beschikt.

14. Hoeken zijn geen verloren ruimte. Er zijn verschillende oplossingen, zoals een draaicarrousel en hoekkastladen.

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan
De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan

De manier waarop we onze keuken gebruiken, verschilt van gezin tot gezin. Vertrek dus niet te snel van een archetype en denk eerst goed na over wat je van...

Lees meer
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends
Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends

De Raya, Rigata en de Deli. Die namen zeggen je weinig of niets? Niet verwonderlijk, want het zijn de gloednieuwe namen van 3 nieuwe keukenmodellen in het...

Lees meer
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!
Spot de laatste trends en grootste kortingen op Batibouw 2023!

Aangezien Batibouw de grootste bouwbeurs is van België, is het een niet te missen beurs voor iedereen die (ver)bouwplannen heeft. Ook degenen die toe zijn...

Lees meer
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium
De show stelen in jouw keuken? Met deze oplossingen creëer je het perfecte podium

De keuken is dé plek waar je samen met familie en vrienden geniet van bijzondere momenten. Het is jouw toneel waar jij in de potten en pannen roert. En die ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken