Droom je van een dressing? Zo richt je die praktisch in

Dressings kwamen oorspronkelijk vooral voor in grote huizen met veel kamers. Maar dankzij tal van modulaire systemen en inrichtingsmogelijkheden zijn die nu voor iedereen toegankelijk. Daardoor hoeft een dressing niet langer een aparte ruimte te zijn, zoals de echte dressing room waarvan de naam is afgeleid. Je kan een dressing ook integreren in je slaapkamer als inloopkast. Met deze tips richt je je dressing praktisch in.

Dressing inplannen

Denk al van bij het ontwerp van je woning na of je een dressing wil of niet. De effectieve invulling is niet van belang, maar wel dat je in die muur geen ramen plaatst. Traditioneel is de dressing een aparte ruimte in of nabij de slaap- en badkamer, maar hij komt ook voor als dressingkastwand in de nachthal. Een dressing is efficiënt qua plaatsbenutting, maar minder evident op vlak van privacy.

Tip: Een dressing, slaap- en badkamer in één ruimte? Hou rekening met deze aandachtspunten.

Maatkast of modulaire kast?

Van wand tot wand of van vloer tot plafond? Draai-, vouw-, of schuifdeuren? Open of gesloten? Denk er op voorhand goed over na. De beschikbare oppervlakte en omvang van je garderobe bepalen de grootte van je dressing. Volgens verschillende fabrikanten heb je per koppel ongeveer zes à acht lopende meter kast nodig. Er bestaan ook modulaire systemen waarmee je zelf de ruimte kunt aanpassen. Die zijn bovendien goedkoper dan een dressing op maat. Voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals onder een schuin dak, vraag je best advies aan de fabrikant.

Handige harry? Zo maak je zelf een inloopkast met een bouwpakket

Ruimte optimaal benutten

Met een op maat gemaakt dressing kan je de beschikbare ruimte optimaal benutten. Je brengt sowieso structuur in je garderobe: je kledij is overzichtelijk opgeborgen. Bovendien maakt een dressing niet alleen een nette en opgeruimde indruk, het is ook hygiënisch. Sta je 's ochtends als eerste op? Dan kan je jezelf rustig omkleden in de dressing zonder dat je je partner stoort.

Walk-in dressing

Een inloopkast of walk-in dressing is een hippe variant van de dressing. Het is in wezen een open kast in een ruimte die je al dan niet kan afsluiten. Een open dressing geeft het meeste overzicht en laat je toe te shoppen in je kast, maar oogt wel slordiger dan een strakke gesloten versie.

Welke materialen?

Hout, mdf, melamine, aluminium, glas, fineer, … Dressings zijn beschikbaar in diverse materialen. Dat geldt ook voor de legplanken en andere onderdelen. Een combinatie die je vaak ziet is hout(look) met glas. Het voordeel van glazen kastdeuren is dat je de kastwand dan ook als lichtbox kan gebruiken als er geïntegreerde verlichting is voorzien. Een dressing in één kleur oogt soms wat steriel.

Dressing inrichten

Je dressing praktisch inrichten? Kies dan voor een mix van hang-, leg-, en ladecompartimenten. De verhouding hangt af van jouw wensen als gebruiker. Hang je je kleren op? Dan heb je minder last van vouwen. Legplanken zijn handig voor je truien, debardeurs,T-shirts, … Laden zijn geschikt voor ondergoed, riemen, kousen, juwelen, sjaals, … Handig om je schoenen in te steken: diepe laden onderaan de dressing.

Prijs dressing

Met de nodige fantasie en handigheid kom je met een klein budget al ver. met een stevige buis van wand tot wand en een aantal legborden kan je al een dressing vormen. Wil je de lat hoger leggen? Dan kan je voor een bescheiden budget voor semi-maatwerk kiezen. De duurste optie: het echte maatwerk met uitgelezen materialen en design van gerenommeerde merken en fabrikanten. Ontdek hier wat een dressing op maat kost.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann

Nu de lente in het land is, is het tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Maar waar blijf je met al je tuingereedschap? Heb je ook nood aan extra ruimte...

Lees meer
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken

De huidige energieprijzen rijzen de pan uit. Door in te zetten op duurzame woontechnieken, kan je de bedragen op je factuur al voor een groot stuk doen...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken