Je badkamer renoveren? Bespaar geld met een goede voorbereiding

Hoe beter je een badkamerrenovatie voorbereidt, hoe meer je kan besparen op werkuren en centen. Probeer gebruik te maken van de bestaande aan- en afvoerleidingen. Hou ook rekening met de plaats van deuren en ramen.

Ruimtegebruik

Badkamerproducenten en speciaalzaken bieden op hun websites dikwijls handige tools aan waarmee je de badkamer kan configureren. Zo kan je verschillende composities maken en beslissen welke opstelling het meest aangewezen is. Een ruime douche, al dan niet gecombineerd met een bad, is comfortabel, zeker op latere leeftijd of als je tijdelijk niet goed uit de voeten kan. Het aantal lavabo’s hangt af van de gezinssamenstelling en je leefgewoonten.

Om ruimte te winnen, kan je het toilet buiten de badkamer plaatsen. Is dit niet mogelijk, zorg dan voor de nodige privacy met een goede afscherming. Je kan werken met een scherm, glaswandtegels of met een handdoekdroger.

Grondige renovatie

Afbraakwerken zijn onvermijdelijk als je de volledige badkamer wil vervangen. Verwijder de bestaande toestellen, kap muurtegels en bepleistering weg en breek de vloer uit. Als de ruimte volledig is gestript, kan je de elektriciteitsleidingen en de aan- en afvoerleidingen voor het sanitair vernieuwen. Daarna zijn de muren aan de beurt. In een badkamer gebruik je een waterwerende bepleistering of waterresistente gipskartonplaten. Dan volgen de vloer- en tegelwerken. Het laatste werkje is de installatie van de nieuwe toestellen en meubels.

Montagesystemen

Voorwandmontage vergemakkelijkt aanzienlijk de renovatie van een badkamer. Sommige montagesystemen zijn zelfdragend en kan je dus ook gebruiken om scheidingswanden te creëren. Andere werken met montagerails aan de wand waaraan aparte montage-elementen kunnen hangen. De grote troeven van deze systemen zijn de flexibiliteit en het plaatsingsgemak. Zonder al te veel breekwerk kan je de nodige aanpassingen doorvoeren.

Alle bevestigingen en aansluitingen zijn voorgemonteerd, alle leidingen staan op de juiste plaats en je moet niet langer sleuven trekken in het metselwerk voor de buizen. Bovendien zijn de buizen achteraf makkelijker bereikbaar dan wanneer ze in het metselwerk zitten. Het enige nadeel van montagesystemen is dat je ruimte verliest.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?

Het nieuwe jaar brengt een nieuwe reeks trends met zich mee voor je badkamer. Facq presenteert zeven verschillende stijlen voor 2023: Boho Chic, Landelijk, ...

Lees meer
De inloopdouche: de beste keuze in uw nieuwe badkamer
De inloopdouche: de beste keuze in uw nieuwe badkamer

Bij de renovatie van uw badkamer komen uw mooiste dromen uit. Eindelijk zo’n handige moderne inloopdouche! Super praktisch, veilig, gezellig en ze ziet er...

Lees meer
Ontdek Batiwooow bij X²O Badkamers
Ontdek Batiwooow bij X²O Badkamers

X²O Badkamers pakt de komende weken uit met straffe kortingen, prachtige badkamerinterieurs en een unieke winactie.  De hele maand maart ontdek je in onze...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken