Hoe beter je een badkamerrenovatie voorbereidt, hoe meer je kan besparen op werkuren en centen. Probeer gebruik te maken van de bestaande aan- en afvoerleidingen. Hou ook rekening met de plaats van deuren en ramen.
Ruimtegebruik
Badkamerproducenten en speciaalzaken bieden op hun websites dikwijls handige tools aan waarmee je de badkamer kan configureren. Zo kan je verschillende composities maken en beslissen welke opstelling het meest aangewezen is. Een ruime douche, al dan niet gecombineerd met een bad, is comfortabel, zeker op latere leeftijd of als je tijdelijk niet goed uit de voeten kan. Het aantal lavabo’s hangt af van de gezinssamenstelling en je leefgewoonten.
Om ruimte te winnen, kan je het toilet buiten de badkamer plaatsen. Is dit niet mogelijk, zorg dan voor de nodige privacy met een goede afscherming. Je kan werken met een scherm, glaswandtegels of met een handdoekdroger.
Grondige renovatie
Afbraakwerken zijn onvermijdelijk als je de volledige badkamer wil vervangen. Verwijder de bestaande toestellen, kap muurtegels en bepleistering weg en breek de vloer uit. Als de ruimte volledig is gestript, kan je de elektriciteitsleidingen en de aan- en afvoerleidingen voor het sanitair vernieuwen. Daarna zijn de muren aan de beurt. In een badkamer gebruik je een waterwerende bepleistering of waterresistente gipskartonplaten. Dan volgen de vloer- en tegelwerken. Het laatste werkje is de installatie van de nieuwe toestellen en meubels.
Montagesystemen
Voorwandmontage vergemakkelijkt aanzienlijk de renovatie van een badkamer. Sommige montagesystemen zijn zelfdragend en kan je dus ook gebruiken om scheidingswanden te creëren. Andere werken met montagerails aan de wand waaraan aparte montage-elementen kunnen hangen. De grote troeven van deze systemen zijn de flexibiliteit en het plaatsingsgemak. Zonder al te veel breekwerk kan je de nodige aanpassingen doorvoeren.
Alle bevestigingen en aansluitingen zijn voorgemonteerd, alle leidingen staan op de juiste plaats en je moet niet langer sleuven trekken in het metselwerk voor de buizen. Bovendien zijn de buizen achteraf makkelijker bereikbaar dan wanneer ze in het metselwerk zitten. Het enige nadeel van montagesystemen is dat je ruimte verliest.