Welk ventilatiesysteem kiezen?

Kies je voor een ventilatiesysteem A, C of D? Weet dat dé ideale keuze niet bestaat. Er zijn heel wat criteria die je keuze kunnen beïnvloeden. Maar welke criteria zijn er om voor een bepaald ventilatiesysteem te kiezen? Wij lijsten de belangrijkste op. 

Algemeen kan je stellen dat hoe meer je investeert in de isolatie en luchtdichtheid van je woning, hoe meer het de moeite loont om ook extra te investeren in ventilatie en dus een duurder ventilatiesysteem. Aan jou en je architect om de juiste keuze te maken naargelang jouw ontwerp, wensen en beschikbaar budget.

De ventilatiesystemen op een rijtje

Ventilatiesysteem AVentilatiesysteem CVentilatiesysteem D
Volledig natuurlijkMechanische afvoerVolledig mechanisch
Luchtkwaliteit- en debieten+/-+++++
TemperatuurcomfortRisico op tochtRisico op tochtGoed
Lawaai van buiten--+
InstallatielawaaiGeen+/--
Mogelijke warmterecuperatieNeenWarmtepompboilerWTW
Invloed op E-peil+/-++++
Onderhoud€€€€€
Investering€€€€€

Welke ventilatiesysteem is het comfortabelst?

Omdat systeem D mechanisch werkt en daarom volledig regelbaar is, haalt het de hoogste score qua luchtkwaliteit en temperatuurcomfort. Vraaggestuurde C-systemen ventileren enkel wanneer nodig en beperken bijgevolg de aanvoer van koude verse lucht en de hiermee gepaard gaande warmteverliezen. Vandaar dat vraaggestuurde C-systemen een grotere invloed op het E-peil hebben dan de klassieke C-systemen.

Bij systeem C en vooral bij systeem A is de kans groter dat je de luchtcirculatie ervaart als tocht. Ook al zijn de RTO’s (regelbare toevoeropeningen) regelbaar, toch heb je de luchttoevoer niet 100% onder controle, wat zijn gevolgen heeft voor de debietregeling en het temperatuurcomfort.

Welk ventilatiesysteem maakt het minste lawaai?

Wat in het nadeel speelt van systeem D, is het gevaar dat de installatie lawaaihinder veroorzaakt. De mechanische componenten produceren door hun werking immers geluid, dat zich dan via het kanalennet kan verspreiden. Bij C is dat risico minder groot aangezien er maar één kanalennet is, terwijl er bij een systeem A geen mechanische componenten of een kanalennet is.

Welk ventilatiesysteem houdt het meeste lawaai buiten?

Het omgevingslawaai kan bij systemen A en C dan weer een struikelblok vormen. Deze types werken immers met verschillende RTO’s in muren, ramen of dak, waarlangs extern lawaai de woning kan binnendringen. Daarom is het aangeraden om deze openingen zo ver mogelijk weg te houden van lawaaibronnen én voor akoestisch dempende roosters te kiezen. Zo kan je geluidshinder bij ventilatie verminderen.

Bij systeem D is er slechts één TO (toevoeropening) en AO (afvoeropening), die in de meeste gevallen op dakniveau worden weggewerkt. Er zijn dus minder doorbrekingen van de bouwschil en er is bijgevolg minder kans op geluidshinder van buitenaf. Daarnaast treedt de zolder op als een geluidsbuffer.

Welk ventilatiesysteem verbruikt het minste?

Aangezien systeem D de meeste mechanische componenten bevat, is het logisch dat het elektriciteitsverbruik ervan hoger ligt dan bij de andere systemen. Om het energieverbruik laag te houden, zijn een goede dimensionering van de ventilatiedebieten belangrijk. Ook hier speelt het ontwerp van het kanalennet een belangrijke rol, net zoals de keuze van de ventilatoren zelf.

Welk ventilatiesysteem heeft de laagste prijs en het minste onderhoud nodig?

Op het gebied van onderhoudskosten en het prijskaartje moet systeem D het afleggen tegen zijn twee alternatieven. Vooral bij D is dit een aandachtspunt. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er immers vervuilde lucht je woning binnen. Daarom is het belangrijk dat je je ventilatiesysteem goed onderhoudt en dat de onderdelen regelmatig gepoetst of zelfs vervangen worden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken