Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen?

Kies je voor een ventilatiesysteem A, C of D? Weet dat dé ideale keuze niet bestaat. Er zijn heel wat criteria die je keuze kunnen beïnvloeden. Bepaalde punten zullen afhankelijk van jouw concrete woonsituatie bij jou harder doorwegen dan bij andere bouwheren.

Isolatie en luchtdichtheid bepalend

Algemeen kan je stellen dat hoe meer je investeert in de isolatie en luchtdichtheid van je woning, hoe meer het de moeite loont om ook extra te investeren in een duurder ventilatiesysteem.

Alles op een rijtje

Maar welke criteria zijn er nu om voor een bepaald systeem te kiezen? Wij lijsten de belangrijkste op per systeem. Aan jou en je architect om de juiste keuze te maken naargelang jouw ontwerp, wensen en beschikbaar budget.

Systeem ASysteem CSysteem D
Volledig natuurlijkMechanische afvoerVolledig mechanisch
Luchtkwaliteit- en debieten+/-+++++
TemperatuurcomfortRisico op tochtRisico op tochtGoed
Lawaai van buiten--+
InstallatielawaaiGeen+/--
Mogelijke warmterecuperatieNeenWarmtepompboilerWTW
Invloed op E-peil+/-++++
Onderhoud€€€€€
Investering€€€€€

Luchtkwaliteit en temperatuurcomfort

Omdat systeem D mechanisch werkt en daarom volledig regelbaar is, haalt het de hoogste score qua luchtkwaliteit en temperatuurcomfort.

Vraaggestuurde C-systemen ventileren enkel wanneer nodig en beperken bijgevolg de aanvoer van koude verse lucht en de hiermee gepaard gaande warmteverliezen. Vandaar dat vraaggestuurde C-systemen een grotere invloed op het E-peil hebben dan de klassieke C-systemen.

Bij systeem C en vooral bij systeem A is de kans groter dat je de luchtcirculatie ervaart als tocht. Ook al zijn de RTO’s regelbaar, toch heb je de luchttoevoer niet 100% onder controle, wat zijn gevolgen heeft voor de debietregeling en het temperatuurcomfort.

Lawaai van binnen…

Wat in het nadeel speelt van systeem D, is het gevaar dat de installatie lawaaihinder veroorzaakt. De mechanische componenten produceren door hun werking immers geluid, dat zich dan via het kanalennet kan verspreiden. Bij C is dat risico minder groot aangezien er maar één kanalennet is, terwijl er bij een systeem A geen mechanische componenten of een kanalennet is.

… en van buiten

Het omgevingslawaai kan bij systemen A en C dan weer een struikelblok vormen. Deze types werken immers met verschillende RTO’s in muren, ramen of dak, waarlangs extern lawaai de woning kan binnendringen. Daarom is het aangeraden om deze openingen zo ver mogelijk weg te houden van lawaaibronnen én voor akoestisch dempende roosters te kiezen.

Bij systeem D is er slechts één TO en AO, die in de meeste gevallen op dakniveau worden weggewerkt. Er zijn dus minder doorbrekingen van de bouwschil en er is bijgevolg minder kans op geluidshinder van buitenaf. Daarnaast treedt de zolder ook op als een geluidsbuffer.

Meer weten over hoe je geluidshinder tot een minimum beperkt? Klik dan door naar het artikel 'Verhinder geluidshinder bij ventilatie'.

Verbruik?

Aangezien systeem D de meeste mechanische componenten bevat, is het logisch dat het elektriciteitsverbruik ervan hoger ligt dan bij de andere systemen. Om het energieverbruik laag te houden, zijn een goede dimensionering van de ventilatiedebieten belangrijk. Ook hier speelt het ontwerp van het kanalennet een belangrijke rol, net zoals de keuze van de ventilatoren zelf.

Onderhoud en prijs

Op het gebied van onderhoudskosten en het prijskaartje moet systeem D het afleggen tegen zijn twee alternatieven. Vooral bij D is dit een aandachtspunt. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er immers vervuilde lucht je woning binnen. Daarom is het belangrijk dat de onderdelen regelmatig gepoetst of zelfs vervangen worden.

Tip: meer over het onderhoud van een ventilatiesysteem vind je in het gidsartikel 'Onderhoud van je ventilatie'.

Meer weten? Lees de 10 ventilatiegeboden!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Een zomer vol ventilatie-nieuwigheden bij Vasco
  Een zomer vol ventilatie-nieuwigheden bij Vasco

  Het is een zomer vol ventilatie-nieuwigheden bij Vasco! Last van warmtepieken in huis tijdens warme zomerdagen of droge lucht in de winter? Last van...

  Lees meer
 • Hoe kan je geld en energie besparen dankzij de ventilatie in je woning?
  Hoe kan je geld en energie besparen dankzij de ventilatie in je woning?

  balansventilatie voor een gezond binnenklimaat Hoe beter een huis geïsoleerd is hoe minder energie er nodig is om het te verwarmen. Maar omdat onze...

  Lees meer
 • Individueel bouw- en energieadvies op maat
  Individueel bouw- en energieadvies op maat

  Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers. 

  Lees meer
 • Een gezond binnenklimaat? Deze 3 innovaties zetten je op weg!
  Een gezond binnenklimaat? Deze 3 innovaties zetten je op weg!

  Wil je afrekenen met je oververhitte woning in de zomer? En altijd gerust ademhalen in huis? Je beseft dat een raam openzetten niet voldoende is? Een...

  Lees meer