Hoe onderhoud je je ventilatie en hoe vaak?

Naast een goed ontwerp en een degelijke installatie, is regelmatig onderhoud de derde belangrijke pijler van een gezond ventilatiesysteem.

Hoe zit dat met A en C?

Voor een systeem A is het onderhoud beperkt tot het schoon houden van de regelbare toevoer- en afvoeropeningen. Bij het onderhoud van systeem C komt er al wat meer kijken omdat je ook het kanalennet, de afvoerventilator(en) en -ventielen proper moet (laten) maken.

Tip: ontdek hier het verschil tussen A, B, C en D.

Onderhoud heel belangrijk bij D

Vooral bij systeem D is het onderhoud een aandachtspunt. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er immers vervuilde lucht je woning binnen. Daarom is het belangrijk dat de onderdelen regelmatig gepoetst of zelfs vervangen worden. Stem met de installateur af hoe dikwijls dat moet gebeuren.

Onderhoudsplan

Bij de afwerking en oplevering van een installatie stelt de installateur een onderhoudsplan op. Zo’n plan is typisch opgedeeld in onderhoudswerkzaamheden die je als gebruiker zelf kan uitvoeren en die de installateur voor zijn rekening neemt.

Wie doet wat?

Toevoer- , afvoeropeningen en afvoerventielen kan je bijvoorbeeld perfect zelf reinigen, en ook filters stofzuigen en vervangen, is een redelijk simpel taakje. De reiniging van de ventilatoren en de warmtewisselaar, de inspectie en het poetsen van de luchtkanalen, is dan weer iets voor de installateur.

En hoe vaak?

Naast de taakverdeling vind je ook terug hoe dikwijls je bepaalde onderhoudsklusjes moet uitvoeren. Hoe vaak een component moet gereinigd of vervangen worden, hangt enerzijds af van fabrikant tot fabrikant, maar is ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van de aangevoerde lucht. Is die slecht, dan heeft dat natuurlijk zijn gevolgen voor de filters.

Zelf zal je toch ongeveer om de drie maanden enkele onderhoudstaken moeten uitvoeren, terwijl de installateur twee- of driejaarlijks zal binnenspringen.

Onderhoud begint bij ontwerp

Aangezien het onderhoud bij mechanische ventilatie een belangrijke rol speelt, moet de architect hier ook rekening mee houden tijdens de planning van het systeem. De onderdelen die regelmatig onderhoud vergen, moeten immers gemakkelijk toegankelijk zijn.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Energiezuinige ventilatie zorgt voor optimaal thermisch comfort in nieuw appartementencomplex

  Een aangenaam wooncomfort koppelen aan moderne architectuur? Dat kan! Het nieuwbouwproject de Maalderij in Veurne levert het bewijs. Het ontwerp vormt een...

  Lees meer
 • Ook bij een renovatie is een D-systeem de beste keuze voor je ventilatie

  Jonge koppels die een renovatie uitvoeren, kiezen nog te vaak voor een C-systeem. Die keuze is vaak gebaseerd op het advies van de architect of op hun...

  Lees meer
 • Geniet van een beter binnenklimaat dankzij zelfregelende raamroosters van Deceuninck

  Wil je een gezond binnenklimaat in je woning? Dan is ventileren erg belangrijk. Zo geniet je van een continue aanvoer van verse lucht en afvoer van...

  Lees meer
 • 5 concrete tips voor een aangenaam en gezond binnenklimaat

  Een huis met een slecht binnenklimaat (te vochtig/droog, met schimmels, een muf geurtje ...); daar heeft niémand baat bij. ‘Ah, ik zet gewoon het raam open ...

  Lees meer