Naast een goed ontwerp en een degelijke installatie, is regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem zeer belangrijk. Van het ventilatierooster schoonmaken tot de luchtkanalen professioneel laten reinigen. We vertellen je hoe je elk ventilatiesysteem optimaal onderhoudt.
Hoe onderhoud je ventilatiesysteem A en C?
Voor een systeem A is het onderhoud beperkt tot het schoon houden van de regelbare toevoer- en afvoeropeningen. Bij het onderhoud van systeem C komt er al wat meer kijken omdat je ook het kanalennet, de afvoerventilator(en) en -ventielen proper moet (laten) maken.
Tip: ontdek hier het verschil tussen ventilatiesysteem A, B, C en D.
Hoe onderhoud je ventilatiesysteem D?
Vooral bij systeem D is het onderhoud een aandachtspunt. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er immers vervuilde lucht je woning binnen. Daarom is het belangrijk dat de onderdelen regelmatig gepoetst of zelfs vervangen worden. Stem met de installateur af hoe dikwijls dat moet gebeuren.
Kan je zelf je ventilatiesysteem onderhouden?
Bij de afwerking en oplevering van een installatie stelt de installateur een onderhoudsplan op. Zo’n plan is typisch opgedeeld in onderhoudswerkzaamheden die je als gebruiker zelf kan uitvoeren en die de installateur voor zijn rekening neemt. Toevoer- , afvoeropeningen en afvoerventielen kan je bijvoorbeeld perfect zelf reinigen, en ook filters stofzuigen en vervangen, is een redelijk simpel taakje. De reiniging van de ventilatoren en de warmtewisselaar, de inspectie en het poetsen van de luchtkanalen, is dan weer iets voor de installateur.
Hoe vaak moet je je ventilatiesysteem onderhouden?
Naast de taakverdeling vind je ook terug hoe dikwijls je bepaalde onderhoudsklusjes moet uitvoeren. Hoe vaak een component moet gereinigd of vervangen worden, hangt enerzijds af van fabrikant tot fabrikant, maar is ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van de aangevoerde lucht. Is die slecht, dan heeft dat natuurlijk zijn gevolgen voor de filters.
Zelf zal je toch ongeveer om de drie maanden enkele onderhoudstaken moeten uitvoeren, terwijl de installateur twee- of driejaarlijks zal binnenspringen.
Tip: Aangezien het onderhoud bij mechanische ventilatie een belangrijke rol speelt, moet de architect hier ook rekening mee houden tijdens de planning van het systeem. De onderdelen die regelmatig onderhoud vergen, moeten immers gemakkelijk toegankelijk zijn.