Hoe werkt domotica?

Je kunt een domoticasysteem zien als een transportsysteem van kleine enveloppen die informatie of data bevatten. Via kabels worden die enveloppen naar de verschillende onderdelen van het systeem verzonden. Er bestaan ook draadloze domoticasystemen. Ze zijn een aanvulling op een bekabeld systeem of ideaal als jouw bestaande woning smart wil maken.

Bedraad of draadloos domoticasysteem?

Een bedraad domoticasysteem heeft twee gescheiden kringen: een klassieke voedingslijn en een datalijn. Die laatste lijn geeft signalen door en legt de verbinding tussen de componenten. Daarom is het ook belangrijk dat je de bekabeling tijdig inplant in je project. Tenzij je natuurlijk voor een draadloos systeem kiest. Dit kan je op ieder moment installeren.

Verschil domotica- en klassieke installatie?

Het verschil tussen een domotica-installatie en een klassieke elektrische installatie zit ‘m in de bedrading. Bij een klassieke elektrische installatie is er enkel een stroomkring met schakelaars om de stroomkring te onderbreken en zo het licht aan en uit te knippen.

Centraal versus decentraal domoticasysteem

Er zijn twee soorten domoticasystemen. Bij de centrale systemen gebeurt de controle en bediening vanuit een centrale unit. Bij de decentrale systemen is elke component intelligent. De componenten kosten in dat laatste geval wel meer, maar het systeem is niet afhankelijk van de centrale unit.

Gesloten versus open domoticasysteem

Een andere verdeling is die tussen gesloten, de standalone systemen, en open systemen. Een gesloten systeem betekent dat de componenten van dat bepaald merk of fabrikant enkel compatibel zijn met onderdelen van datzelfde systeem. Een open systeem is domotica die compatibel is met alle apparaten binnen een bepaalde standaard. Zo garandeert de KNX-standaard dat alle fabrikanten onder hun vlag compatibele componenten afleveren.

Meer en meer smarthome-oplossingen zijn compatibel met Google, Alexa of Apple. Zij hebben open platformen waarop fabrikanten kunnen integreren. Ook fabrikanten onderling zoeken integraties zodat je hun producten kan combineren en integreren.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zo kies jij het juiste schakelmateriaal!
Zo kies jij het juiste schakelmateriaal!

Ben je op zoek naar het juiste schakelmateriaal maar weet je niet waar te beginnen? Met de Schakelmateriaal Keuzehulp van Elektramat vind je ongetwijfeld...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Zelf je elektriciteit installeren?
Zelf je elektriciteit installeren?

Bij Easykit heb je de keuze tussen de klassieke installatie, de installatie met centrale sturing en het domoticasysteem. Daarnaast bieden we oplossingen...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken