Gratis anti-inbraakadvies? Doe beroep op een diefstalpreventieadviseur

Ooit van een diefstalpreventieadviseur gehoord? Neen? Nochtans kan je bij zo’n adviseur gratis terecht om de inbraakveiligheid van je (nieuwbouw)woning onder de loep te nemen. Livios nodigde Jos Delarbre uit, diefstalpreventieadviseur van de politiezone Geel-Meerhout-Laakdal, voor enkele nuttige beveiligingstips: van stevige deuren en ramen, tot led-lampen die een tv nabootsen.

Gratis advies

"Een diefstalpreventieadviseur maakt deel uit van de lokale politie of de gemeente, en helpt je om jouw woning of zaak inbraakveilig te maken. Geïnteresseerden kunnen volledig gratis beroep op mij doen. Ik kom dan langs en maak een veiligheidsrapport op van jouw woning. Aan de hand van een checklist overloop ik de zwakke en sterke punten van jouw huis of appartement. Zo heb je op het einde een overzicht van wat goed is, wat beter kan en waar zeker aan gewerkt moet worden. Maar de bewoners zijn volledig vrij om te doen wat ze willen met mijn opmerkingen. Mijn rapport is zeker niet bindend", aldus Delarbre.

Nieuwbouw

Ook voor nieuwbouwprojecten kan je bij een diefstalpreventieadviseur terecht. "Hier in de politiezone Geel-Meerhout-Laakdal krijgen bouwers op de gemeente een foldertje mee over inbraakpreventie. Zo weten ze dat ze met hun vragen bij mij terecht kunnen. Vervolgens gaan we samen rond de tafel zitten om de bouwplannen te screenen op veiligheid. Dat gaat van sloten, het type glas en deuren, tot de buiteninrichting. Ideaal gebeurt dat in het bijzijn van de architect. Architecten zijn tegenwoordig trouwens heel goed op de hoogte van alles wat met veiligheid te maken heeft."

Belastingsvermindering

"Als je je woning wil beveiligen tegen inbraak, heb je recht op een belastingsvermindering van 50 % op je investeringen, met een maximum van 710 euro." De werken moeten dan wel uitgevoerd worden door een geregistreerd aannemer. "Dan ben je ook zeker dat de installatie volgens het boekje gebeurt", gaat Delarbre verder. "Maar je hoeft zeker geen 1420 euro uit te geven om je huis te beschermen. Met een paar doelgerichte investeringen kom je al heel ver."

70 % van inbraken gebeurt via achterzijde

"Een veilig huis begint in de eerste plaats bij de bewoners zelf. Als je slordig omspringt met je sleutels, of dure spullen in het zicht laat liggen, maak je het inbrekers wel heel erg makkelijk. Dat noemen we organisatorische maatregelen."

"De volgende stap zijn mechanische maatregelen. Inbrekers slaan 70 % van de tijd toe langs de achterzijde van het huis en komen in de meeste gevallen binnen via de deur. Investeer daarom in de eerste plaats in een veilige inkom- en achterdeur. Een alarmsysteem moet de laatste stap zijn in je beveiligingsschema."

Deuren

"Kies voor een deur van een stevig materiaal. Als je je deur niet wil vervangen, ga dan voor een goed veiligheidsslot met een veiligheidscilinder met kernbescherming. Zo kan een inbreker het slot niet uitboren, afschroeven of uittrekken. Sloten met een 3 of 5-puntsluiting zorgen ervoor dat de deur op verschillende plaatsen wordt vastgezet. Kies voor een stevige sluitplaat (de plaat die tegenover het slot in de deurstijl wordt geplaatst) en nachtschoten (bewegende deel van het slot dat in en uit de sluitplaat schuift) van minstens 2 cm lang. Dievenklauwen zorgen ervoor dat de deur niet uit de scharnieren kan worden gelicht", zegt Delarbre.

Ramen

"Als je deuren voldoende zijn beveiligd, kan je aan je ramen beginnen. Het veiligst blijven natuurlijk vaste ramen die niet open kunnen. Vraag je bij je bouw- of renovatieplannen dan ook af of een bepaald raam per se open moet. Net als bij deuren is ook hier het kaderwerk belangrijk. Kies voor gelaagd glas, een veiligheidsglas dat een extra drempel vormt voor inbrekers. Gebruik paddenstoelnokken: grendelpunten in de vorm van een paddenstoel die ervoor zorgen dat de ramen niet losgewrikt kunnen worden. Plan dit wel in tijdens de ruwbouwfase, want achteraf zijn ze niet meer zo vanzelfsprekend te plaatsen. Kies voor raamkrukken die je kan vergrendelen."
"Als je je ramen niet wil vervangen, kan je ze extra beveiligen met opzetsloten. Zo’n opzetslot kost ongeveer 80 euro en is niet kapot te krijgen. Kelderramen kan je beveiligen met traliewerk. Kelderroosters maak je langs binnen vast met een ketting, zodat ze niet langs buiten kunnen geopend worden. Voor kipramen zijn veiligheidsbaren een goede oplossing."

Sloten

"Kies voor producten met de SKG-norm. Dan ben je er zeker van dat het degelijk materiaal is. Naargelang de graad van inbraakbestendigheid zijn de componenten gelabeld met één tot drie sterren. Als je zelf extra sloten gaat installeren, plaats ze dan op borsthoogte. Zo ziet de inbreker meteen dat je deuren en ramen goed beveiligd zijn, en geeft hij het vaak bij voorbaat al op."
Anderen beweren dan weer dat je bij deuren en lage ramen sloten beter op kniehoogte plaatst. Op borsthoogte heeft de inbreker immers een zeer grote hefboom om het slot te forceren.

Tv-lamp fopt inbrekers

Als afsluiter een even leuk als efficiënte beveiligingsmethode: lampen die tv-beelden simuleren (onderste foto). Met speciale led-lampen wordt de ‘beeldengloed’ van een televisietoestel nagebootst. Vanop straat is het net alsof iemand binnen tv zit te kijken. Ideaal om inbrekers op een verkeerd been te zetten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop
Hörmann stelt inbraakpreventie voorop

Hörmann achterdeuren weerstandsklasse 3 houden dieven buiten. In 2019 stelde de politie maar liefst 47.021 woninginbraken vast in België. Dat zijn er zo'n...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken