Een bestaande vloer isoleren: zo pak je het goed aan

Het is niet evident om een bestaande vloer te isoleren. Toch loont het de moeite om ook warmteverliezen via de vloer tot een minimum te beperken. Niet alleen je energiefactuur heeft er baat bij, warme voeten dragen ook bij tot een hoger comfort.

Je kan je bestaande vloer op twee manieren isoleren: langs de onderkant of langs de bovenkant. Langs de onderkant is de gemakkelijkste oplossing. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Wanneer een woning geen (kruip)kelder heeft bijvoorbeeld, kan je je vloer enkel isoleren langs de bovenkant.

MateriaalGereedschap
  • Isolatieplaten
  • Isolatievijzen
  • Rondellen
  • Isolatieschuim
  • Zelfklevende tochtstrips
  • Groot gekarteld mes
  • Waterpas

1. Vloer isoleren langs de onderkant

Als je de mogelijkheid hebt om langs de onderkant van je vloer te isoleren, raden we je aan dat ook te doen. Onverwarmde vertrekken zoals een (kruip)kelder geven de koude door naar boven, maar anderzijds ontsnapt ook een deel van de warmte naar beneden. Groot voordeel van deze manier is dat je niet aan je bestaande vloer moet raken.

Hoe ga je te werk?

Langs onder isoleren, is relatief gemakkelijk. Met isolatievijzen en rondellen bevestig je isolatieplaten tegen de onderkant van de vloer, het plafond van de (kruip)kelder. De moeilijkheidsgraad stijgt wanneer je met af- en toevoerleidingen – zoals vaak in een kelder – tegen de onderkant van de vloer zit. Eromheen werken en afwerken met schuim is dan de boodschap.

Wanneer je een (kruip)kelder isoleert, dien je ook de rest van de ruimte onder handen te nemen. Dicht de kieren en tochtgaten af en vergeet ook het deur- of het vloerluik niet te isoleren. Dit kan eenvoudig met zelfklevende tochtstrips.

Materialen

Bij vloerisolatie langs de onderkant kies je voor harde platen van PUR, PIR, EPS of XPS. Vooral PUR en PIR scoren hoog. Deze twee materialen isoleren goed en kunnen tegen vocht. Bovendien zijn de platen licht en eenvoudig te verwerken. Wol daarentegen is minder geschikt, zeker in vochtige ruimtes zoals de kelder.

Met isolatieplaten werk je rond bestaande leidingen. De open plekken kan je opschuimen met PUR. Wanneer er te veel leidingen aan de vloer bevestigd zijn en plaatmateriaal geen optie is, is PUR-schuim in het voordeel.

Let op!

Het isoleren van je vloer langs de onderkant is veruit het gemakkelijkste. Het vraagt namelijk geen breekwerk. Wel moet je opletten met het feit dat je plafond lager komt te liggen. Isoleren met plaatmateriaal van 20 cm dik is dus geen goed idee. Kies dus voor isolatie met een lage lambda-waarde. Hoe lager dit getal, hoe beter het materiaal isoleert.

2. Vloer isoleren langs de bovenkant

Wie zijn vloer niet langs onder kan isoleren, moet langs boven te werk gaan. En dat is een heel ander paar mouwen…

Hoe ga je te werk?

Om isolatie aan te brengen in de vloer, moet je deze openbreken. Dat brengt natuurlijk heel wat afval met zich mee. Aanwezige leidingen voor elektriciteit, gas, water,… maken het er niet gemakkelijker op.

Voor het aanbrengen van de isolatie hanteer je dezelfde regels dan wanneer je de vloer langs de onderkant isoleert. Toch is het, gezien de hogere moeilijkheidsgraad, geen slecht idee om hulp in te roepen van een specialist.

Materialen

Net zoals bij een isolatie langs de onderkant van de vloer, gebruik je bij de isolatie langs de bovenkant materialen als PUR, PIR, EPS of XPS. Isolatiemateriaal met een zo laag mogelijke lambda-waarde is aan te raden, want het is vechten voor elke centimeter. Houd wel in je achterhoofd dat deze isolatie gewicht moet kunnen dragen. Kies dus voor hard plaatmateriaal en let op de drukvastheid.

Let op!

Je zal op voorhand moeten berekenen hoe hoog de totale vloeropbouw mag zijn. Zo weet je meteen hoe dik je isolatie mag zijn. De hoogte van de vloer is vaak beperkt, waardoor je het slechts met een aantal centimeters isolatie moet doen. Anders kom je in de problemen met je binnen- en buitendeuren, trappen, enzovoort.

Wil je toch dikker isoleren? Dat kan. Al kost dat wel heel wat extra moeite. Het is namelijk mogelijk om de bestaande vloer te laten liggen en er bovenop een isolatielaag en een nieuwe vloerafwerking aan te brengen. Maar ook dit is geen gemakkelijke oplossing, omdat je toch van alles zult moeten aanpassen (deurdorpels, hoogte van de deuren, trappen …).

Kom je in aanmerkingen voor een premie? Check het via onze Premielinker!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Tien niet te missen tips voor de isolatie van je dak of muren
Tien niet te missen tips voor de isolatie van je dak of muren

Heb je een isolatieproject, maar weet je nog goed hoe je het wil aanpakken? Mis dan zeker deze tien handige tips niet!

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Een goed geïsoleerde woning bespaart je van verrassingen op je energiefactuur, tenminste als je isoleert volgens de regels van de kunst. Goed isoleren is...

Lees meer
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus

Ben je op zoek bent naar een duurzaam isolatieproduct wat energiekosten verlaagt en de energie-efficiëntie verbeterd van jouw woning? En wil je ook nog...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken