De energiemarkt bestaat uit netbeheerders en elektriciteitsleveranciers. Een netbeheerder staat in voor het onderhoud en de uitbreiding van het elektriciteitsnet van een bepaalde regio. Je woonplaats bepaalt wie je netbeheerder is. Een energieleverancier verkoopt de elektriciteit aan geïnteresseerde afnemers. Voor de energieleverancier kun je vrij kiezen tussen verschillende maatschappijen. Kies je voor een vast of variabel contract? Zo maak je de juiste keuzes.
1. Kies de juiste leverancier
Hou bij de keuze van je energieleverancier rekening met de prijs, kwaliteit en dienstverlening. Informeer bij verschillende maatschappijen naar de prijzen en leveringsvoorwaarden, of maak gebruik van vergelijkingstools op het internet. Let tijdens het vergelijken niet alleen op de prijs, maar ook op de contractduur, de opzegmogelijkheden, de betalingsvoorwaarden, de dienstverlening en eventueel ook of de elektriciteit op milieuvriendelijke wijze werd geproduceerd.
Als je geen contract afsluit, overtreed je de wet en kan je distributienetbeheerder je
energie afsluiten. Je moet dus altijd een contract hebben voor je adres, of je er nu lange tijd woont of slechts voor een korte periode (bijvoorbeeld bij leegstand). Je kan ook voor twee verschillende leveranciers kiezen. Dit kan goedkoper zijn als je telkens het goedkoopste contract kiest. Maar hou er wel rekening mee dat je twee facturen krijgt en dus iets meer administratie zal moeten verwerken.
2. Kies het juiste tarief
Elektriciteitsleveranciers werken met verschillende tarieven. De populairste zijn het normaal of dagtarief en het nachttarief. Daarnaast bestaat er ook een uitsluitend nachttarief. Welk tarief voor jou het voordeligst is, hangt af van de momenten waarop je elektriciteit verbruikt. De keuze voor een bepaald tarief heeft ook gevolgen voor het type meter dat wordt geïnstalleerd.
Normaal tarief
Bij het normaal tarief betaal je op elk moment eenzelfde prijs per kilowattuur. Het verbruik wordt door één meter geregistreerd. Met betrekking tot de jaarlijkse vaste vergoeding is dit systeem het goedkoopste, maar in verbruik is het duurder.
Nachttarief
Het nachttarief maakt een onderscheid tussen piek- (overdag op weekdagen) en daluren (’s nachts en in het weekend). Een tweevoudige meter registreert enerzijds het verbruik tussen 22 en 7 uur (of in sommige gebieden van 21 tot 6 uur) en anderzijds dat tijdens de rest van de dag. Tijdens daluren betaal je ongeveer de helft van het normale tarief per kilowattuur. Interessant als je ‘s nachts meer dan 600 kWh per jaar verbruikt.
Uitsluitend nachttarief
Het uitsluitend nachttarief is dan weer ideaal voor accumulatieverwarming die enkel ’s nachts oplaadt. De toestellen worden dan op een afzonderlijke leiding aangesloten. Afhankelijk van welk contract je kiest, kan je hiervoor een bijkomende vaste vergoeding aangerekend krijgen. Het gemeten verbruik wordt of aan nachttarief of aan uitsluitend nachttarief aangerekend.
Andere tarieven
Behalve deze basistarieven zijn er naargelang de doelgroep en de leverancier nog een aantal specifieke formules zoals bij leegstand of de sociale tarieven. Informeer ernaar bij je leverancier.
3. Kies het juiste contract
Je kan kiezen voor een vast of een variabel contract. Dit zijn de voor- en nadelen van
beide opties.
Vast contract
Een vast contract biedt geen verrassingen. Je kan op voorhand het maandelijkse energiebudget inschatten. De nadelen? Je kan niet genieten van prijsdalingen. Omdat de leverancier geen prijsstijgingen kan doorrekenen, kan de prijs van een vast contract iets hoger zijn.
Variabel contract
Bij een variabel contract geniet je van prijsdalingen. De prijs van je contract kan iets langer zijn, omdat er geen risico is voor de leverancier. De nadelen? Als de prijzen stijgen, worden ze aan jou doorgerekend.