Behangen met succes

Behangen hoeft niet moeilijk te zijn. Als je maar voldoende rekening houdt met een aantal belangrijke do's & don'ts. Ben jij van plan om te behangen? Neem dan zeker de volgende behangtips in acht.

1. Dubbelcheck het productienummer

Let bij aankoop van behangpapier op de productienummers. Die vind je terug op de rollen, net als de symbolen over het patroonverloop en de verwerkingstips van het papier. Meestal staat er ook op vermeld hoe je het papier moet verlijmen en of je het kan reinigen.

2. Koop beter te veel dan te weinig

Koop liever te veel rollen dan te weinig. Bij een bijbestelling krijg je misschien rollen van een andere druk en is er een kleurverschil. Ongebruikte rollen kan je meestal terug inruilen.

3. Begin bij de belangrijkste muren

Let er bij behang met patronen op dat de patronen van twee aansluitende banen goed over de hele oppervlakte van de (voornaamste) muren verdeeld zijn. Bepaal verder in welke hoek van de kamer je begint. Naderhand komen de patronen op die plaats doorgaans niet meer overeen. Je kan deze naad eventueel verbergen achter een kast, gordijn of deurstijl.

4. Hou rekening met snijverlies

Als je behangpapier met een motief bestelt, hou er dan rekening mee dat de patronen van de verschillende banen moeten aansluiten. Je hebt dus mogelijk snijverlies. Hoe groter het motief, hoe meer verlies. Grote verliesstukken kan je gebruiken voor een korte baan, zoals boven een deur.

5. Wat met stopcontacten en lichtknoppen?

Zet eerst de stroom af en verwijder daarna de afdekplaatjes. Breng het behang aan en snij nadien met een mesje de plaats van het stopcontact of lichtschakelaar uit en klik het afdekplaatje er terug op. Aan de radiatoren kan je alles aandrukken met een radiatorborstel.

6. Spuitje om lijm toe te voegen

Te weinig lijm gebruikt? Gebruik een spuitje om wat lijm toe te voegen. Blaasjes kan je doorprikken met een naald en overtollige lijm of lucht eruit duwen.

Wil je in detail nalezen hoe je te werk gaat? Check dan zeker de volgende klussen:

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken