Condensatie op je ramen? Voor kinderen vaak een leuke bezigheid. Maar als ouder is dit een teken voor actie! Wat is condensatie eigenlijk? Waar komt het vandaan? En hoe krijg je het weg? Lees er meer over in dit artikel.
Wat is condensatie?
Condensatie is het gevolg van warme lucht die afkoelt. Die lucht slaat dan neer op de koudste plek. Meestal is dit een raam of spiegel. De druppels die zich hier vormen, noemen we condensatie.
Gevolgen van condensatie?
Condensatie is een gevolg van te veel vocht in huis. Na een renovatie is alles vaak luchtdichter. Met als resultaat dat er minder (droge) lucht binnenkomt. De relatieve vochtigheid binnenshuis neemt toe en geeft meer condensatie tot gevolg.
In 75% van de gevallen duidt condensatie op te weinig verluchting of verwarming. Wanneer je jarenlang te veel vocht in huis hebt, krijg je schimmelvorming.
Hoe verhelpen?
- Meer ventileren: minstens twee keer per dag een kwartier goed laten doortochten.
- Of een ventilatiesysteem installeren.
- Meer verwarmen.
- Beter isoleren.
- Een ontvochtiger plaatsen.
Wat zeker niet doen?
Gaten maken in de isolatie. Hierdoor verlaag je de isolatiekwaliteit en het risico op condensatie in de isolatie neemt toe. Ook de zijkanten van de isolatie maak je best niet los.
Besluit?
Vochtvorming op ramen en spiegels heeft in principe weinig gevolgen. Maar meestal betekent dit dat er op andere plekken ook condensatie ontstaat. Met schimmel als gevolg. De opgesomde maatregelen helpen je al een eindje vooruit.
Moet je daaruit besluiten dat je niet luchtdicht mag bouwen of isoleren? Nee! Het juiste evenwicht vinden tussen isoleren, luchtdicht bouwen en ventileren is de boodschap.
Wist je trouwens dat de badkamer een barometer is voor vochtproblemen in je woning?