Buitengevelisolatie: na-isoleren via je buitenmuur

Buitengevelisolatie is een efficiënte isolatietechniek, die tegelijk de kans biedt om je woning een nieuwe look te geven. Er zijn verschillende systemen om de buitenmuren van een woning te isoleren.

1. Buitengevelisolatie met bepleistering

Bij buitengevelisolatiesystemen met bepleistering, ook wel ETICS genoemd (External Thermal Insulation Composite Systems), komt het isolatiemateriaal op de buitenmuur van een nieuwe of bestaande woning. Het gaat hier wel degelijk om een systeem. Alle materialen zijn precies op elkaar afgestemd en de uitvoering vergt professionele kennis.

Enkele voorwaarden van een goed buitengevelisolatiesysteem met bepleistering:

 • Moet de woning de volledige levensduur beschermen tegen weersomstandigheden.
 • De bepleistering moet voldoende waterdampdoorlaatbaar zijn naar buiten toe.
 • Ongevoelig zijn voor scheurvorming.
 • Bijdragen tot de luchtdichtheid.

Opbouw

Van binnen naar buiten is het systeem opgebouwd uit een montagesysteem (lijm en/of mechanische bevestigingsmiddelen), isolatiemateriaal en pleister.

 • Isolatiemateriaal: een goed geïsoleerde muur zorgt voor een lagere energiebehoefte en verhoogt het comfort binnenshuis. Voor buitengevelisolatiesystemen komen zowel geëxpandeerd polystyreen (EPS) als minerale wol in aanmerking. Maar uit onderzoek blijkt er een uitgesproken voorkeur voor EPS.
 • Pleisterwerk: het pleistersysteem van ETICS bestaat uit een gewapende grondpleister en een afwerkpleister. Eventueel kan het nog aangevuld worden met voorbehandelings- of afwerkingsproducten die de absorptie van de ondergrond regelen, de hechting tussen de lagen bevorderen en zorgen voor een homogene kleur. Als laatste stap kan het pleister nog afgewerkt worden met een laag verf.

Mogelijke problemen

Het uitvoeren van een isolatiesysteem met pleisterwerk is specialistenwerk. Waar moet je extra aandacht aan geven?

 • Een correcte voorbereiding van de ondergrond en plaatsing is van groot belang om problemen te vermijden, zoals scheurvorming, het loskomen of opzwellen van de isolatie en vervuiling waaronder druipsporen en mos- en algenvorming.
 • Een goed ontwerp is heel belangrijk.
 • Een degelijke en mooie afwerking.

Voor- en nadelen

VoordelenNadelen
Geen ruimteverlies binnenshuis.Relatief dure oplossing.
Geen werken binnenshuis en daarmee gepaard gaande hinder.Je moet toestemming krijgen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Ook je buren kunnen hier inspraak in hebben.
Oneffenheden in de muur kan je eenvoudig wegwerken.Je zal vensterbanken en dakoversteken eventueel moeten aanpassen.
Optimaal woonklimaat: het systeem is niet alleen positief voor de binnentemperatuur.
Buitenisolatie geeft de muur een groot accumulerend vermogen en een hoge thermische inertie. Als de temperatuur buiten afneemt, behoudt de muur nog lang zijn warmte. Energiebesparing is het resultaat. Wel opgelet: dit geldt vooral voor massieve woningen met een traditionele opbouw van dragende binnenmuurstenen.
Milieuvriendelijk systeem: lagere CO2-uitstoot en weinig warmteverlies.
Condensatie aan de binnenkant is quasi onmogelijk omdat er langs buiten wordt geïsoleerd. Daardoor blijft de muuroppervlakte droog en krijgt schimmel geen kans.
Een totaal nieuwe look voor je woning.
Het isolatiemateriaal vangt in de zomer de warmte op en in de winter de koude. De dragende muur is dus volledig beschermd tegen warmteverschillen.

2. Gevelbekledingsysteem met hout

Gevels kan je behalve met een totaalsysteem met pleister ook na-isoleren met een onderstructuur die uiteindelijk bekleed is met hout. Omdat alles staat of valt met een perfecte plaatsing, adviseren we je toch graag om een beroep te doen op een specialist.

Opbouw

 • Ook hier geniet een mooi doorlopend isolatieschild de voorkeur. Daarom plaats je eerst doorlopend de isolatie op de wand. Daarna wordt een houten latwerk volledig uitgelijnd zodat je zeker bent dat alles recht staat. Bovendien krijg je op die manier ook meer verluchting.
 • Op deze houten kepers komt de gevelbekleding. Die vormt de buitenschil, maar levert dus geen enkele toegevoegde isolatiewaarde doordat de verluchte spouw de schil scheidt van de isolatie. Het is de opbouw van de constructie die de isolatiewaarde bepaalt.

Moeilijkheden

Ook hier is een perfecte plaatsing cruciaal. Welke problemen kunnen zich voordoen?

 • De verankering van het latwerk in de gevel houdt risico’s in op koudebruggen. Dit is ook van toepassing op de geventileerde luchtspouw. De luchtcirculatie garandeert eenzelfde temperatuur aan de twee kanten van het hout waardoor het niet kan uitzetten. Een andere functie is de drainage van regenwater.
 • De spouw moet onder en bovenaan een kleine opening hebben voor een goede luchtcirculatie. Aan de randen moet deze luchtdicht zijn. Buitenlucht achter de isolatie kan de thermische prestaties helemaal om zeep helpen. Daarom is het van extreem belang om te verhinderen dat er open voegen zijn boven- en onderaan de isolatie.

3. Bekleding met sidings, leien, vezelcementplaten, kleidakpannen of zink

Behalve een houten bekleding bestaan er nog andere opties voor je gevel: leien of vezelcementplaten, zink, dakpannen … De opbouw van de systemen is grotendeels gelijkaardig al bestaan er tegenwoordig ook producten waarvan de opbouw als volgt is:

 1. Een doorlopende isolatielaag.
 2. Een houten draagstructuur.
 3. Een afwerkingslaag naar keuze.

Voor- en nadelen

VoordelenNadelen
Een totaal nieuwe look voor je woning in combinatie met een goede isolatie.Plaatsverlies langs de buitenkant.
Veel afwerkingsmogelijkheden: houten bekleding, leien, vezelcementplaten, zink, dakpannen …Je zal vensterbanken en dakoversteken eventueel moeten aanpassen.
Doorlopend isolatieschild zonder koudebruggen. Je kan de woning volledig inpakken.
Geen bijkomende funderingen.
Gebruik van warmteaccumulerend vermogen van wanden.
Geen kans op vochtproblemen.

4. Isolatiepanelen met steenstrips

Een vierde mogelijkheid is je buitengevel isoleren met kant-en-klare (afhankelijk van de producent) isolatiepanelen. De platen bestaan uit een laag pur of polystyreen en zijn bekleed met gevelstrips. Je kan ze plaatsen tegen alle bestaande gevels op voorwaarde dat ze niet schots en scheef zijn.

Opbouw

Er bestaan verschillende systemen naargelang de producent. De grote lijnen zijn evenwel overal hetzelfde. Alles begint met de plaatsing van een aluminium profiel onderaan de gevel om vanop vlakke en propere ondergrond te kunnen werken. Het bevestigen van de panelen gebeurt door ze vast te schroeven (in de voorziene gaten) en/of te verlijmen. Bij panelen die je onderling verbindt door het beschikbare tand- en groefsysteem is de kans op koudebruggen uitgesloten. Bij platen die je tegen elkaar moet plaatsen, is het nodig om de voegen op te vullen met silicone. Afhankelijk van het merk zijn de gevelstrips hier al op bevestigd of zal je ze er nog op moeten verlijmen. De hoeken die je met de meegeleverde hoekstrips op de panelen moet verlijmen verdienen speciale aandacht, net zoals de verbindingsstrippen die de overgang tussen de panelen mogelijk maken. In de laatste fase voeg je de panelen op met een kleur naar keuze.

Voor- en nadelen

VoordelenNadelen
Snelle en eenvoudige plaatsing.Een perfecte plaatsing is cruciaal.
Licht materiaal - ruim kleurenaanbod.Perfect rechte ondergrond noodzakelijk.
Beperkt risico op koudebruggen.
Goede brandreactie dankzij steenstrips.
Weerbestendig, wind- en waterdicht.
Thermisch isolerend.
Hoge scheurvastheid

Aandachtspunten

 • Je ramen komen dieper te liggen in je 'nieuwe' muur. De aannemer moet die overgangszone isoleren om koudebruggen te vermijden, en afwerken zodat er geen water naar binnen kan.
 • Hou rekening met de dikte van je dorpels, de extra isolatie en nieuwe gevelafwerking nemen meer plaats in. Vaak worden er nieuwe dorpels geplaatst of er wordt een aluminium profiel geplaatst bovenop de blauwe steen.
 • Wat met je regenpijpen en het dak? Is er een dakoversteek? Dan heeft je aannemer manoeuvreerruimte en is er dus geen probleem. Is er geen oversteek? Dan zijn er twee opties. Je werkt het afvoersysteem mee in of je kadert de isolatiewerken in een grotere renovatie en je laat alles mee opschuiven naar buiten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!

Baksteenproducent Vandersanden lanceerde recent de smalle en ecologische gevelsteen S-line®. En daar heeft het familiebedrijf meerdere redenen voor. Want...

Lees meer
Gevelplanken in vezelcement overklassen hout. Dit is waarom!
Gevelplanken in vezelcement overklassen hout. Dit is waarom!

Een houten gevel zorgt voor een warme en authentieke uitstraling, maar heeft als gevelbekleding een aantal nadelen: hout heeft het nodige onderhoud nodig...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken