Ramen vervangen? Enkele aandachtspunten

Het vervangen van ramen en in iets mindere mate deuren staat bij vele verbouwers bovenaan op de to-dolijst. Dit kan je relatief gemakkelijk doen. Maar nog belangrijk: door je ramen te vervangen, verhoog je het isolatievermogen van de woning aanzienlijk.

Ramen vervangen door HR-beglazing

Als je een woning met enkel glas koopt, vervang je dit best door HR-glas op voorwaarde dat de profielen dit toelaten.

  • Bij aluminium en pvc is dat niet zo moeilijk.
  • Bij hout moet je vooral nagaan of het raam stevig genoeg is om het gewicht te dragen.

Een andere mogelijkheid is om een voorzetraam te plaatsen. Op het bestaande raam komt dan glas langs de binnen- of de buitenzijde. Dit kan door het vast te kleven of vast te schroeven. Nadeel is dat er condensatie- en/of stofproblemen kunnen ontstaan.

Isolatiewaarde

Met hoogrendementsbeglazing haal je tegenwoordig een isolatiewaarde van rond de 1,0 W/m²K. Het kan natuurlijk nog beter met driedubbele beglazing, tot 0,6 W/m²K. Weet dat de isolatiewaarde van het raamprofiel zeker zo belangrijk is als de beglazing. Het profiel heeft immers altijd een slechtere waarde dan de beglazing. Hout en pvc isoleren beter dan aluminium.

Het buitenschrijnwerk vernieuwen, neemt een flinke hap uit het budget, maar je komt wel in aanmerking voor sommige premies. Als je kiest voor de plaatsing van nieuwe ramen en deuren in bestaande openingen, let er dan op om met waterkeringen te werken. Zo voorkom je dat er zich vocht kan opstapelen in de spouw.

Integratie ramen in bestaande woning

Als je in een bestaande woning grote gevelstukken wil vervangen door glaspartijen let je best op de volgende aandachtspunten

  • Onderzoek welk constructiesysteem in de bestaande woning toegepast is en hou er rekening mee.
  • Brengt de nieuwe opening de stabiliteit niet in het gedrang? Is er ruimte om boven de nieuwe gevelopening een draagstructuur te realiseren?
  • Je moet ook rekening houden met de gevelafwerking. Nieuw tussen bestaand metselwerk is altijd zichtbaar, zelfs wanneer je recuperatiestenen gebruikt. Enkel een volledige gevelrenovatie kan redding brengen.
  • Bij de keuze van het glas moet je rekening houden met de epb-regelgeving. Hierin wordt een minimale U-waarde van het glas geëist. Glas met een U-waarde van 1.1 volstaat.
  • De uitvoering is niet altijd evident. Smalle gevelopeningen zijn makkelijker uitvoerbaar dan brede overspanningen.
  • De afwerking aan zowel de buiten- als de binnenzijde rondom de opening wordt best vooraf in detail uitgewerkt.
  • De kostprijs van de aanpassingswerken aan de ruwbouw is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de uitvoering.

Beglazing renoveren met glasfolies

Als krassen je ramen ontsieren, is het niet altijd noodzakelijk om de beglazing te vervangen. Er zijn firma’s die met behulp van een polijstmachine de krassen kunnen wegwerken. Ook wanneer je na enkele jaren de akoestische of thermische isolatie, de inbraakwerendheid of andere eigenschappen van je glas wil verbeteren, is het niet altijd noodzakelijk om de beglazing in zijn geheel te vervangen. Met behulp van glasfolies is vandaag veel mogelijk.

Condensatie op nieuwe ramen

Condensatie op de ramen, in de hoeken en dergelijke moet geen probleem betekenen. Meestal is het in drie gevallen op vier te wijten aan te weinig verluchting of verwarming. In het artikel 'Help! Condensatie op mijn nieuwe ramen' krijg je alle info over de do's and don'ts. .

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer
Elegant kleurencollectie vanaf 2023
Elegant kleurencollectie vanaf 2023

Ben je op zoek naar de perfecte ramen en deuren voor jouw woning? Bij Deceuninck helpen we je graag bij het vinden van de ideale match. We vinden het...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken