Stookolie versus aardgas

Elke brandstof heeft zijn kwaliteiten en beperkingen. We bekijken hier de voornaamste verschillen tussen stookolie en aardgas op vlak van verbruiks- en installatiekosten, milieu-impact en onderhoud

1. Verbruiks- en installatiekosten

Hoewel gasleveranciers zelf hun prijs mogen bepalen, wat de deur openzet naar lagere prijzen, is de kostprijs van beide fossiele brandstoffen sterk gebonden aan de internationale olieprijzen. Stookolie reageert vrijwel meteen op prijsschommelingen, de aardgasprijs volgt met een vertraging van ongeveer zes maanden.

Wat de installatiekosten betreft, is aardgas goedkoper dan stookolie. Niet alleen omdat je geen tank nodig hebt, maar ook omdat gasketels goedkoper zijn dan stookolieketels.

Gespreid versus hele levering betalen

Bij aardgas betaal je maandelijks een voorschot op je verbruik en krijg je na de opname van de meter een afrekening. Bij stookolie betaal je de hele levering in een keer, maar je kent wel de prijs op voorhand. Als je het vervelend vindt om een groot bedrag in een keer te betalen, kan je een gespreide betaling aanvragen.

Beste moment afwachten

Het feit dat je grote voorraden ineens moet opslaan, heeft ook zijn voordelen. Je kan zo het beste moment afwachten om je tank te laten bijvullen. Achteraf ben je voor een hele tijd veilig en kunnen prijsschommelingen je niet meer deren. Ben je vergeetachtig van aard, dan kan je aan je leverancier vragen of hij zelf na verloop van tijd contact opneemt om de tank bij te vullen.

2. Milieu-impact

In een vergelijking tussen aardgas en stookolie, komt meestal het milieuaspect ter sprake. Stookolie had omwille van de lekkende tanks en de hogere uitstoot van zwavel en andere verbrandingsgassen geen al te goede reputatie. De CO2-emissies bij de verbranding van stookolie liggen ook 25 % hoger dan die van aardgas. De stookoliesector is er dankzij nieuwe technische ontwikkelingen in geslaagd deze ecologische achterstand voor een groot stuk terug te schroeven. Zeker wat de kans op lekken betreft, is er zowel qua techniek als qua wetgeving een serieuze vooruitgang geboekt.

Grote verschillen in aanbod ketels

Zowel voor aardgas als voor stookolie bestaan er binnen het aanbod aan ketels nog grote verschillen qua rendement en ecologie. Als je opteert voor een ketel met een hoog rendement en een lage uitstoot, doe je sowieso een goede zaak voor je portemonnee en het milieu. Denk er wel aan dat, als je een oude ketel vervangt door een hoogrendementsketel, de rookgasafvoer aangepast moet zijn/worden.

3. Onderhoud

Een verwarmingsketel op aardgas moet je iedere twee jaar laten onderhouden door een erkend technicus. Voor een stookolieketel dient deze controle jaarlijks te gebeuren.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Het propaangasnetwerk
Het propaangasnetwerk

Meerdere woningen kunnen genieten van alle comfort van gas dankzij één gemeenschappelijke gastank, met het propaangasnetwerk van Antargaz.

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken