De EPB-verslaggever: van takenpakket tot prijs

Omdat de EPB-regelgeving een centrale rol speelt in het hele bouwgebeuren, is er één bouwpartner die zich uitsluitend hier mee bezig houdt: de EPB-verslaggever. Zo'n verslaggever waakt erover dat jouw project aan de wettelijke energetische eisen voldoet.

Wanneer is een EPB-verslaggever verplicht?

Een EPB-verslaggever is verplicht bij alle bouwprojecten die onder de EPB-eisen vallen. De EPB-eisen zijn verplicht voor alle gebouwen waarvoor sinds 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend. Er zijn echter enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als het om een kleine verbouwing gaat. Check of jouw bouwproject onderworpen is aan de EPB-eisen op de site van de Vlaamse overheid.

Wie stelt de verslaggever aan?

Het is de taak van de bouwheer om een verslaggever aan te stellen. Vaak zal je architect je een EPB-verslaggever aanraden, maar je kan er ook zelf één zoeken. Een andere optie is dat je architect deze rol op zich neemt.

Wat is het takenpakket van de EPB-verslaggever?

De EPB-regelgeving zit vervat in enkele wettelijke procedures, die de taken vastleggen voor de bouwheer, de architect en de verslaggever. Hier zoomen we in op het takenpakket van die laatste. Een EPB-verslaggever is twee keer aan zet: voor en na de werken.

1. Startverklaring

Voor de start van de werkzaamheden dient hij in naam van de bouwheer elektronisch een startverklaring in bij het Vlaams Energieagentschap. In die startverklaring staan onder meer gegevens van de bouwheer en de aangestelde verslaggever, de startdatum van de werkzaamheden, en gegevens over het bouwproject zoals de ligging, start van de werken, het beschermd volume, … In ruil krijgt hij van het VEA een document dat moet ondertekend worden door hem, de bouwheer en de architect. Hij is verplicht deze ondertekende versie drie jaar bij te houden.

2. Verplichte voorafberekening

De verslaggever is ook verplicht om samen met de startverklaring een voorafberekening mee op te sturen. Zo kan de verslaggever zelf tijdig vaststellen of de EPB-eisen zullen gehaald worden. Is dat niet het geval, dan moet hij één voorstel doen aan de bouwheer en de architect met welke maatregelen het project toch kan voldoen.

3. EPB-aangifte

Als de werken erop zitten, brengt de verslaggever de uiteindelijke energieprestaties van de woning in kaart in de EPB-aangifte. Die energieprestaties kunnen immers afwijken van wat er vooropgesteld werd. Het is immers best mogelijk dat je tijdens de bouw nog bepaalde dingen hebt bijgestuurd die een invloed kunnen hebben op het energiehuishouden. Het doel is om te checken of de woning uiteindelijk conform alle EPB-eisen is.

4. Andere taken

Steeds meer EPB-verslaggevers bieden ook diensten aan die verbonden zijn met het verplichte takenpakket, zoals de ventilatieverslaggeving of de luchtdichtheidsmeting (blowerdoortest). Laat je deze taken uitvoeren door je EPB-verslaggever, dan vermijd je extra kosten die andere partijen aanrekenen voor het opvragen van de info bij de EPB-verslaggever.

EPB-verslaggever: prijs

De prijs van een EPB-verslaggever hangt af van de service die hij biedt. Houdt hij zich aan enkel aan het verplichte takenpakket of verleent hij ook andere diensten zoals de ventilatieverslaggeving of blowerdoortest? Ook komt er bij nieuwbouw véél meer kijken dan bij een verbouwing. Ook de aard van de renovatie speelt een rol. Zo moet je voor een kleine renovatie toch minstens rekenen op 650 euro exclusief btw en voor een ingrijpende renovatie of een nieuwbouwwoning op zo'n 950 euro.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen

Voor meer informatie over ons betonbouwsysteem en onze werkwijze staan wij u graag persoonlijk te woord in onze kijkwoning te Herent of Olen. Vrij te...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken