De EPB-verslaggever

Omdat de EPB-regelgeving een centrale rol speelt in het hele bouwgebeuren, is er één bouwpartner die zich uitsluitend hier mee bezig houdt: de EPB-verslaggever. Zo'n verslaggever waakt erover dat jouw project aan de wettelijke energetische eisen voldoet.

Wanneer verplicht?

Een EPB-verslaggever is verplicht bij alle bouwprojecten die onder de EPB-eisen vallen. De EPB-eisen zijn verplicht voor alle gebouwen waarvoor sinds 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend. Er zijn echter enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als het om een kleine verbouwing gaat. Check of jouw bouwproject onderworpen is aan de EPB-eisen op de site van de Vlaamse overheid.

Wie stelt de verslaggever aan?

Het is de taak van de bouwheer om een verslaggever aan te stellen. Vaak zal je architect je een EPB-verslaggever aanraden, maar je kan er ook zelf één zoeken. Een andere optie is dat je architect deze rol op zich neemt.

Takenpakket

De EPB-regelgeving zit vervat in enkele wettelijke procedures, die de taken vastleggen voor de bouwheer, de architect en de verslaggever. Hier zoomen we in op het takenpakket van die laatste. Een EPB-verslaggever is twee keer aan zet: voor en na de werken.

Startverklaring

Voor de start van de werkzaamheden dient hij in naam van de bouwheer elektronisch een startverklaring in bij het Vlaams Energieagentschap. In die startverklaring staan onder meer gegevens van de bouwheer en de aangestelde verslaggever, de startdatum van de werkzaamheden, en gegevens over het bouwproject zoals de ligging, start van de werken, het beschermd volume, … In ruil krijgt hij van het VEA een document dat moet ondertekend worden door hem, de bouwheer en de architect. Hij is verplicht deze ondertekende versie drie jaar bij te houden.

Verplichte voorafberekening

De verslaggever is ook verplicht om samen met de startverklaring een voorafberekening mee op te sturen. Zo kan de verslaggever zelf tijdig vaststellen of de epb-eisen zullen gehaald worden. Is dat niet het geval, dan moet hij één voorstel doen aan de bouwheer en de architect met welke maatregelen het project toch kan voldoen. Meer over die voorafberekening kan je lezen in het artikel De EPB-verslaggever: meer dan een verslaggever.

EPB-aangifte

Als de werken erop zitten, brengt de verslaggever de uiteindelijke energieprestaties van de woning in kaart in de EPB-aangifte. Die energieprestaties kunnen immers afwijken van wat er vooropgesteld werd. Het is immers best mogelijk dat je tijdens de bouw nog bepaalde dingen hebt bijgestuurd die een invloed kunnen hebben op het energiehuishouden. Het doel is om te checken of de woning uiteindelijk conform alle EPB-eisen is.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Voor elk bouwmateriaal het juiste transport
  Voor elk bouwmateriaal het juiste transport

  Vaak zijn bouwmaterialen zwaar of hebben ze afwijkende vormen. Niet ideaal om te transporteren dus, zeker als je geen aangepast vervoer hebt....

  Lees meer
 • Individueel bouw- en energieadvies op maat
  Individueel bouw- en energieadvies op maat

  Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers. 

  Lees meer
 • Wees slim en (ver)bouw voor duizenden euro’s minder
  Wees slim en (ver)bouw voor duizenden euro’s minder

  (Ver)bouwen voor een habbekrats? Voor de jeugd van tegenwoordig zit het er niet in. Gronden en materialen zijn een pak duurder dan vroeger. Bovendien moet...

  Lees meer
 • Halfopen en open bebouwingen gelegen nabij het centrum van Mol
  Halfopen en open bebouwingen gelegen nabij het centrum van Mol

  SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

  Lees meer