De architect

Als je een geschikte architect hebt gevonden, het eens bent over zijn precieze takenpakket en ereloon, is het moment gekomen om alles zwart op wit vast te leggen.

Precontract als tussenstap

Voordat je de architect belast met de volledige opdracht kan je hem ook een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Daarvoor kan je een precontract afsluiten. In dat onderzoek gaat de architect na of jouw wensen stedenbouwkundig en budgettair haalbaar zijn. Zo vermijd je dat je tot de ontdekking komt dat jouw project niet realistisch is, als je je handtekening al hebt gezet.

Wat moet er in het definitieve contract?

Goede afspraken maken goede vrienden. Het is dan ook belangrijk dat het contract zo correct en volledig mogelijk wordt opgesteld, zodat zowel jij als je architect weten wat de ene partij van de andere mag verwachten. Maar wat zijn nu de pijlers van een duidelijk contract?

  • Volledige identiteit van beide partijen;
  • Omschrijving bouwproject en het budget;
  • Het ereloon de betalingsmodaliteiten;
  • Precieze takenpakket van de architect;
  • Clausule ter onderbreking van het contract.

Identiteit partijen

Misschien vanzelfsprekend, maar daarom niet minder belangrijk: tussen welke twee partijen wordt het contract opgesteld?

Bouwproject en budget

Het volgende punt is het bouwproject zelf. Waar ligt de bouwgrond in kwestie, wat zijn de richtdata voor de start en het einde van de werken, ... ?
Leg ook het bouwbudget vast en spreek af wat er gebeurt bij overschrijding van dat budget. Preciseer wat er allemaal onder dat bedrag valt. Is de som exclusief of inclusief btw? Zijn de kosten voor de aansluiting op de nutsleidingen al verrekend? En zit het ereloon er al in of is dat nog een aparte kost?

Ereloon en betalingsmodaliteiten

Specifieer hoe het ereloon is berekend en hoeveel je in totaal zal moeten betalen. Leg ook vast wanneer je hoeveel moet betalen. Het ereloon wordt immers typisch in verschillende schijven vergoed.

Precieze takenpakket

Een zeer belangrijke pijler in het contract. Wat mag je allemaal verwachten voor je centen? Puur wettelijk gezien is een architect verplicht om het ontwerp te maken, de uitvoering van de werken te controleren en je bij te staan tijdens de oplevering. Om alle onduidelijkheden weg te werken over wat jij allemaal van je architect verwacht bij jouw specifiek project, is het belangrijk dat je al zijn taken zo precies mogelijk vastlegt.

Misschien verwacht jij als zelfbouwer bijvoorbeeld dat je architect wat vaker zal controleren dan gebruikelijk is. Of misschien heb je zelf geen tijd om de handen uit de mouwen te steken, maar wil je wel op de hoogte blijven door middel van wekelijkse werfvergaderingen. Of wil je wat extra hulp bij het vergelijken van verschillende aannemerscontracten en offertes. Zet dat dan op papier.
Zeker als je het takenpakket van je architect wil beperken of uitbreiden. Je kan de architect bijvoorbeeld een mandaat geven waarmee hij bepaalde handelingen in jouw plaats voor zijn rekening neemt.

Onderbreking van het contract

Hopelijk heb je het niet nodig, maar je doet er toch goed aan om een clausule op te nemen die verduidelijkt wat er gebeurt als er een kink in de kabel komt tussen beide partijen.

Voorbeeldcontract

Bij modelcontracten vind je een modelcontract dat een goede basis kan vormen voor jouw toekomstig contract. Let wel: elk bouwproject is anders, dus jouw specifieke situatie zal verschillen met deze in dit document.

Het voorontwerp

Als alles contractueel in orde is, is het tijd voor het echte werk. Een eerste concrete stap naar jouw toekomstige woning is het voorontwerp. Dan volgen de stedenbouwkundige aanvraag en het uitvoeringsdossier. Zodra dat allemaal in orde is, kan de zoektocht naar de juiste aannemers beginnen. In elke stap speelt de architect zijn rol. Ook bij de controle van je woning en de oplevering.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer
Moderne woning te Zonhoven
Moderne woning te Zonhoven

Prachtige nieuwbouwwoning te Zonhoven. De woning is uitstekend uitgerust en voorzien van alle comfort. Deze woning wordt volledig sleutel-op-de-deur...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken