Hoe begin je met de aanleg van je tuin? Simpel: door jezelf eerst enkele belangrijke vragen te stellen.
Wat wil je in de tuin doen?
Wat voor soort tuin wil je en waarvoor zal je hem gebruiken? Wat zijn je prioriteiten? Moeten de kinderen ruimte hebben om te ravotten? Moet er een leeshoek zijn? Heb je groene vingers of heb je liever een onderhoudsarme tuin? Waar wil je veel schaduw of zon? Hoeveel plaats wil je vrijhouden voor speeltuigen, een moestuin, compostbakken, een vijver, …?
Hoe begin je?
Soms moet je niet helemaal vanaf nul beginnen. Misschien staan er al mooie bomen, struiken of planten die je nieuwe tuin structuur kunnen geven. Denk ook na over de oriëntatie. Is de tuin gericht naar het warme zuiden, het natte westen of het koude noorden? Hetzelfde geldt voor de locatie. Woon je vlak aan zee of in het binnenland? Aspecten zoals locatie en oriëntatie kan je niet veranderen, maar andere omstandigheden zoals schaduw en beplanting kan je wel bijsturen.
Is de bodem in goede conditie?
Een mooie tuin begint met een goede ondergrond. De eerste 30 à 40 cm moeten zeker in orde zijn. Verwijder alle bouwpuin. Maak met een machine de grond los en luchtig. Als je opvulgrond gebruikt, wacht je beter even met de aanleg van een terras of tuinpaden. Anders riskeer je verzakkingen.
Lees zeker de klus 'Grond verbeteren'.
Hoe indelen?
De indeling hangt van je persoonlijke voorkeur af. Tuinarchitecten hanteren de regel dat een tuin verrassend moet zijn. Hoe klein hij ook is, je mag hem nooit in één blik kunnen overzien. Zorg daarom voor verrassingselementen. Pas wel op dat je niet overdrijft en let erop dat de tuin bij de stijl van je woning past.
De indeling begint met de structuur. Die bestaat uit wintergroene heesters of hagen die al dan niet hun bladeren verliezen. Als je privacy wil, gebruik dan niet bladverliezende bomen en struiken. De structuur vormt de achtergrond van je tuin. Deel vervolgens de tuin op in groepen en vul de verschillende vakken op.
De functie en de gebruiksfrequentie bepalen waar vaste elementen komen. Een zwembad gebruik je minder en plaats je achteraan, terwijl het terras dicht bij het huis hoort. Een vijver ligt beter iets verder weg van de woning om te vermijden dat je last krijgt van muggen, tenzij je vanop je terras wil genieten van het rustgevende gekabbel van water.
Lees ook: