Hieraan moet je denken voor je je tuin aanlegt

Hoe begin je met de aanleg van je tuin? Simpel: door jezelf eerst enkele belangrijke vragen te stellen.

Wat wil je in de tuin doen?

Wat voor soort tuin wil je en waarvoor zal je hem gebruiken? Wat zijn je prioriteiten? Moeten de kinderen ruimte hebben om te ravotten? Moet er een leeshoek zijn? Heb je groene vingers of heb je liever een onderhoudsarme tuin? Waar wil je veel schaduw of zon? Hoeveel plaats wil je vrijhouden voor speeltuigen, een moestuin, compostbakken, een vijver, …?

Hoe begin je?

Soms moet je niet helemaal vanaf nul beginnen. Misschien staan er al mooie bomen, struiken of planten die je nieuwe tuin structuur kunnen geven. Denk ook na over de oriëntatie. Is de tuin gericht naar het warme zuiden, het natte westen of het koude noorden? Hetzelfde geldt voor de locatie. Woon je vlak aan zee of in het binnenland? Aspecten zoals locatie en oriëntatie kan je niet veranderen, maar andere omstandigheden zoals schaduw en beplanting kan je wel bijsturen.

Is de bodem in goede conditie?

Een mooie tuin begint met een goede ondergrond. De eerste 30 à 40 cm moeten zeker in orde zijn. Verwijder alle bouwpuin. Maak met een machine de grond los en luchtig. Als je opvulgrond gebruikt, wacht je beter even met de aanleg van een terras of tuinpaden. Anders riskeer je verzakkingen.

Lees zeker de klus 'Grond verbeteren'.

Hoe indelen?

De indeling hangt van je persoonlijke voorkeur af. Tuinarchitecten hanteren de regel dat een tuin verrassend moet zijn. Hoe klein hij ook is, je mag hem nooit in één blik kunnen overzien. Zorg daarom voor verrassingselementen. Pas wel op dat je niet overdrijft en let erop dat de tuin bij de stijl van je woning past.

De indeling begint met de structuur. Die bestaat uit wintergroene heesters of hagen die al dan niet hun bladeren verliezen. Als je privacy wil, gebruik dan niet bladverliezende bomen en struiken. De structuur vormt de achtergrond van je tuin. Deel vervolgens de tuin op in groepen en vul de verschillende vakken op.

De functie en de gebruiksfrequentie bepalen waar vaste elementen komen. Een zwembad gebruik je minder en plaats je achteraan, terwijl het terras dicht bij het huis hoort. Een vijver ligt beter iets verder weg van de woning om te vermijden dat je last krijgt van muggen, tenzij je vanop je terras wil genieten van het rustgevende gekabbel van water.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’

Bij een bouw- of renovatieproject staat de aanleg van een tuin meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is de tuin een belangrijk onderdeel van...

Lees meer
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken