Van enkele tot driedubbele beglazing

Er bestaan verschillende beglazingstypes: enkel glas, dubbel glas, hoogrendementsglas en driedubbele beglazing. Elk type komt met een Ug-waarde. Deze drukt de thermische isolatiewaarde van de beglazing uit. Hoe lager deze waarde, hoe beter.

 • ramen isolatiewaarde
  Foto Profel
 • kind raam types beglazing glas isolatie schuifraam
  Foto Schüco
 • driedubbele beglazing raam glas
  Foto Deceuninck

Enkel glas

 • Dit type glas bestaat uit één enkel glasblad. Gezien de hoge Ug-waarde (5,8 W/m²K) wordt enkel glas niet meer geplaatst in nieuwbouw, al vind je dit wel nog vaak terug in oude woningen.

Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 2020

In Vlaanderen moeten tegen 2020 de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Deze verplichting geldt enkel voor leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen vallen hier niet onder.

Voldoet de woning in 2020 niet aan die verplichting, dan wordt er een technisch verslag opgemaakt met strafpunten. Een raam met enkele beglazing is goed voor drie strafpunten, zijn het er meer, krijg je 9 strafpunten. Vanaf 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken tot 9 en 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid je woning ongeschikt verklaren.

Dubbel glas

 • Dubbel glas bestaat uit twee glasbladen en heeft een Ug-waarde van 2,8 W/m²K. De spouw, de ruimte tussen de twee glasbladen, is gevuld met droge lucht. Hoe dikker de spouw (tussen de 6-20 mm), hoe beter de isolatiewaarde.
 • De dikte van de glasbladen bepaalt de akoestische isolatie en de stevigheid van de beglazing. De dikte wordt bepaald in functie van de grootte van het raam en de weersinvloeden waaraan het wordt blootgesteld.
 • Tegenwoordig ligt de norm voor nieuwbouw op een Ug-waarde van 1,1 W/m²K. We kiezen dus almaar meer voor hoogrendementsglas.

Hoogrendementsbeglazing (HR-glas)

 • Dubbele beglazing met een transparante, warmte reflecterende metaalcoating op de binnenkant van het raam, noemen we hoogrendementsglas. Dit type glas klokt – indien een enkele coating – af op een Ug-waarde van 1,1 W/m²K. Voor een nog betere isolatie kies je voor een dubbele (1,0 W/m²K) of triple coating (0,9 W/m²K).
 • Ook de opvulling van de spouw speelt een rol. Terwijl dit bij dubbele beglazing droge lucht is, is de spouw bij hoogrendementsglas opgevuld met edelgas. Standaard is dit argon, maar ook krypton is een optie. Deze laatste isoleert beter, waardoor een Ug-waarde van 0,8 W/m²K mogelijk is. In de praktijk komt krypton minder voor omwille van de hogere prijs.
 • Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het resultaat: minder stookkosten, een hoger comfort in zomer en winter en geen vervelende koudestraling meer aan de ramen.
 • Investeer je binnen jouw renovatieproject in hoogrendementsglas? Dan bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor premies. Benieuwd naar op welke premie jij recht hebt? Check het via onze premielinker!

Driedubbele beglazing

 • Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasbladen en heeft een Ug-waarde van 0,6 W/m²K. Werk je met smallere spouwen kom je op 0,7 à 0,8 W/m²K. De spouw is – net zoals bij hoogrendementsglas – opgevuld met argon. Kies je voor krypton, dan is een Ug-waarde van 0,4 W/m²K haalbaar. Dit type beglazing komt vooral voor in passiefhuizen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!

Ramen en deuren kiezen? Deze beslissing bepaalt de stijl en uitstraling van je woning. Wil je een harmonieus geheel creëren? Met de slimme kleuren van...

Lees meer
 “Verstandig omspringen met energie”, thema van Batibouw, waar Reynaers Aluminium op inspeelt
“Verstandig omspringen met energie”, thema van Batibouw, waar Reynaers Aluminium op inspeelt

De laatste maanden zijn onze energiefacturen sterk gestegen. We moeten dus manieren zoeken om energie te besparen. De beste manier om energie te besparen...

Lees meer
Zijn mijn deuren inbraakveilig? Waar moet ik op letten?
Zijn mijn deuren inbraakveilig? Waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van deuren is veiligheid heel belangrijk. Maar waarom kiezen voor aluminium? En wat zijn de beveiligingsopties? We geven u alvast wat goede...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken