Natuursteen als gevelbekleding

Vooral in Wallonië kiezen bouwers nog graag voor gevels in Ardense natuursteen of breuksteen. Ook blauwe natuursteen tref je soms aan als gevelbekleding.

Breuksteen

Je kan werken met onbewerkte of ‘gekozen’ breukstenen, waarbij elke steen anders is van vorm en afmetingen. Dit systeem is goedkoper dan andere natuursteentoepassingen, maar vraagt meer zoekwerk en vakmanschap bij de plaatsing.

Ook volledig gekapte stenen kunnen. Ze zijn rechthoekig en iets regelmatiger van vorm, maar door de verschillen in lengte en hoogte behoudt het metselwerk een natuurlijk karakter.

Verder zijn er de halfgekapte stenen die in verschillende geometrische vormen verkrijgbaar zijn en de steenstrips waarmee je het authentieke uitzicht van een muur in breuksteen kan nabootsen.

Blauwe hardsteen

Meestal worden circa 3 cm dikke natuursteenpanelen met de hulp van speciale pinnen op een inox onderstructuur bevestigd met behulp van een chemisch anker. De panelen zijn in diverse vormen en formaten te krijgen, maar je gebruikt het best geen panelen die groter zijn dan 1 m². Grotere panelen zijn immers moeilijker hanteerbaar en vergen een aangepaste verankering, wat een hogere totaalprijs impliceert.

Een aandachtspunt zijn de voegen tussen de panelen. Daarvoor is een speciale voegkit nodig (geen silicone) die de blauwe steen niet aantast.

Opgelet

Niet elke type afwerking van natuursteen is geschikt voor gevels. Donker gezoete of gepolijste natuursteen is af te raden omdat je dan vrij snel een onregelmatige veroudering van de gevel kan krijgen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!
S-line® smalle gevelsteen van Vandersanden: lichter voor je budget en het milieu!

Baksteenproducent Vandersanden lanceerde recent de smalle en ecologische gevelsteen S-line®. En daar heeft het familiebedrijf meerdere redenen voor. Want...

Lees meer
Gevelplanken in vezelcement overklassen hout. Dit is waarom!
Gevelplanken in vezelcement overklassen hout. Dit is waarom!

Een houten gevel zorgt voor een warme en authentieke uitstraling, maar heeft als gevelbekleding een aantal nadelen: hout heeft het nodige onderhoud nodig...

Lees meer
Spaargeld brengt het meeste op in huis
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken