Natuursteen als gevelbekleding

Vooral in Wallonië kiezen bouwers nog graag voor gevels in Ardense natuursteen of breuksteen. Ook blauwe natuursteen tref je soms aan als gevelbekleding.

Breuksteen

Je kan werken met onbewerkte of ‘gekozen’ breukstenen, waarbij elke steen anders is van vorm en afmetingen. Dit systeem is goedkoper dan andere natuursteentoepassingen, maar vraagt meer zoekwerk en vakmanschap bij de plaatsing.

Ook volledig gekapte stenen kunnen. Ze zijn rechthoekig en iets regelmatiger van vorm, maar door de verschillen in lengte en hoogte behoudt het metselwerk een natuurlijk karakter.

Verder zijn er de halfgekapte stenen die in verschillende geometrische vormen verkrijgbaar zijn en de steenstrips waarmee je het authentieke uitzicht van een muur in breuksteen kan nabootsen.

Blauwe hardsteen

Meestal worden circa 3 cm dikke natuursteenpanelen met de hulp van speciale pinnen op een inox onderstructuur bevestigd met behulp van een chemisch anker. De panelen zijn in diverse vormen en formaten te krijgen, maar je gebruikt het best geen panelen die groter zijn dan 1 m². Grotere panelen zijn immers moeilijker hanteerbaar en vergen een aangepaste verankering, wat een hogere totaalprijs impliceert.

Een aandachtspunt zijn de voegen tussen de panelen. Daarvoor is een speciale voegkit nodig (geen silicone) die de blauwe steen niet aantast.

Opgelet

Niet elke type afwerking van natuursteen is geschikt voor gevels. Donker gezoete of gepolijste natuursteen is af te raden omdat je dan vrij snel een onregelmatige veroudering van de gevel kan krijgen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
Van energielabel F naar A in 5 stappen
Van energielabel F naar A in 5 stappen

De huidige energiecrisis en aanhoudende klimaatveranderingen resulteren in opgelegde maatregelen om energieverslindende gebouwen onder handen te nemen....

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken