Als natte plek bij uitstek, is je badkamer een goede barometer voor de gezondheid van je woning. Wees daarom aandachtig voor condensatie, vochtplekken en schimmel. "Want deze symptomen wijzen in de meeste gevallen op problemen elders in huis", waarschuwt bouwpatholoog Eddy Cruysberghs.
Help! Condensatie!
Het eerste fenomeen dat je in de badkamer dikwijls aantreft, is condensatie op het raamoppervlak. "Na het douchen hoeft dit geen probleem te zijn. Als je de deur een halfuurtje laat openstaan, verdwijnt deze meestal. Maar als condensatie ook spontaan optreedt of na uren nog aanwezig is, kan er een probleem zijn", weet Cruysberghs.
Slechte isolatie boosdoener
"Tijdens het douchen stijgt niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid. Bij een luchtvochtigheid van 85 % en een temperatuur van 24 °C condenseert vocht in de lucht al op een oppervlak kouder dan 21,3 °C. Bij een luchtvochtigheid van 65 % gebeurt dit pas vanaf 17 °C. En hoe meer vocht in je woning, hoe hoger de luchtvochtigheid. In combinatie met slechte isolatie, krijg je zo heel snel condensatie op raamoppervlakken en in koude hoeken."
Probleem bij waterkering
Aanhoudende condensatie mondt uit in schimmelvlekken. "Schimmelvlekken duiken het snelst op aan de oostkant van een woning, vooral in de koude noordoostelijke hoek", weet Cruysberghs. "Zeker in slecht geïsoleerde woningen met een hoge luchtvochtigheid."
Maar schimmel in de badkamer betekent niet dat ook het probleem zich daar situeert. "De basisoorzaak is nagenoeg altijd een teveel aan vocht in de woning. En in 99 gevallen op 100 bevindt het echte probleem zich op het gelijkvloers, ter hoogte van het maaiveld."
Meten is weten
Een slechte waterkering is de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen en schimmel. Cruysberghs: "Een vochtmeting geeft uitsluitsel. Is de chape nat, dan weet je dat je de waterkering moet aanpakken om alle overige symptomen - vochtplekken, schimmel, condensatie …- te doen verdwijnen. Ook een koude vloer wijst meestal op een natte vloer. Aanvullend kan je best ook de gevel laten impregneren. Daarmee verandert de oppervlaktespanning van de bakstenen, waardoor regenwater van de muur afparelt in plaats van er in te trekken."
Isoleren!
Een volgende stap in de strijd tegen vocht en schimmel: isoleren. "Bij voldoende isolatie, valt het dauwpunt waarop vocht condenseert buiten de isolerende schil van je woning. Je krijgt dan geen condensatie meer binnen in huis. Condensatieplekken in de badkamer, wijzen altijd op slechte isolatie of een koudebrug", aldus Cruysberghs. "Behalve tijdelijk aan de binnenzijde op dubbele beglazing."
En ventileren?
Te weinig verluchting wordt dikwijls aangehaald als oorzaak van schimmel. Cruysberghs nuanceert: "Het raam een kwartiertje per dag openzetten, is voldoende om een kamer te verluchten. Het heeft echt geen zin om je badkamer overdreven te ventileren als je huis vol vocht zit. Je verspilt trouwens veel energie door alle warme lucht naar buiten te sturen."
Ook bij nieuwbouw
Niet alleen in bestaande woningen zorgt een gebrekkige waterkering voor vochtproblemen. "Het bouwproces wordt alsmaar ingewikkelder. Aannemers en architecten moeten met veel details rekening houden. Maar zij kunnen niet alles weten. Daarom raad ik iedereen die gaat bouwen aan om zich in de materie te verdiepen en zo veel mogelijk zelf de werken op te volgen."
Handboek
Eddy Cruysberghs, bouwpatholoog en technisch forensisch expert, publiceerde onlangs 'Waterdichting, vocht- en condensatieproblemen', een handboek waarin hij klaarheid schept rond vochtproblemen in huis. ISBN-NUMMER : 9789081942508 (Standaard boekhandel).