Zonnecollector en PV-paneel in één

Een hybride paneel is een zonnecollector en zonnepaneel in één. Ze produceren dus zowel sanitair warm water als elektriciteit. Hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen, en waarom zou je niet 'gewoon' kiezen voor een aparte PV- en zonneboilerinstallatie? We vroegen het aan Renaud Nève van Building Energy, dat zich pas op de hybride markt stortte, en Floris Van den Broeck van ZEN Renewables, dat enkele jaren geleden de omgekeerde beweging maakte en de productie stopzette.

Elektriciteit en warm water in één

 • Hybride panelen PVT

Een PV-paneel zet zonlicht om in elektriciteit. Een zonnecollector gebruikt de zon om het water in een buffervat op te warmen. Twee aparte functies, twee aparte panelen. Een hybride of PVT-paneel (PhotoVoltaïsch Thermisch) combineert beide. Een systeem dat in België amper bekend is. "Dat terwijl de techniek toch al zo'n 20 jaar bestaat", aldus Renaud Nève (Building Energy). "In Oostenrijk en Zwitserland zijn deze panelen wel populair. Daar is een echte hybride traditie."

Onbekend, onbemind?

 • tuin tegels
  Foto CoboGarden

"Waarom in België niet? De optimalisatie van de techniek stond nog niet op punt. En de afgelopen jaren lag de prijs ook te hoog om te concurreren met PV en zonneboiler als aparte technieken", verduidelijkt Nève. Al is dat laatste volgens Floris Van den Broeck (Zen Renewables) nog altijd niet het geval. "De prijs voor PV-materiaal is de laatste tijd flink gedaald. Met als gevolg dat het prijsverschil met de aangepaste PVT-modules groter wordt. Per energieopbrengst is het nog steeds goedkoper om én PV-panelen én een zonneboiler te plaatsen, dan ze te combineren."

Prijskaartje?

 • dakpannen
  Foto SVK

Nève: "Een hybride paneel kost bij ons minder dan de twee aparte samen. Ook de installatiekosten liggen lager. Zo kom je goedkoper uit dan wanneer je voor een afzonderlijke warmwater- en elektriciteitproductie kiest. Daarnaast biedt een PVT-opstelling tal van voordelen. Zo verhoog je het fotovoltaïsche rendement. Als je PV-panelen in de zomer te hard opwarmen, boeten ze gedeeltelijk in aan rendement. Maar de hybride geeft deze warmte af aan de collectorelementen van je zonneboiler." Het resultaat: koelere PV-panelen die langer optimaal blijven werken en een hogere watertemperatuur in je boiler.

Zwembadverwarming

Al plaatst Nève meteen een kanttekening. "Om dat voordeel optimaal te benutten, mag de temperatuur van je zonneboilercircuit niet té hoog oplopen." Dat impliceert dat je die overtollige warmte kwijt moet kunnen. Aan zwembadverwarming bijvoorbeeld. "Als de temperatuur in je buffervat te hoog oploopt, komt het gesloten circuit van je zonneboiler tot stilstand. Als gevolg daarvan loopt de temperatuur van je PV-panelen op. Een zwembad kan daarvoor een goede oplossing zijn."

Als elke vierkante meter telt

Net zoals dat bij de twee aparte technieken het geval is, heb je ook bij de hybride panelen recht op de twee premies. Ook mooi meegenomen is volgens Nève het esthetische aspect. "In plaats van twee verschillende panelen, heb je er maar één. Zo ziet je dak er uniformer uit. Ook het aantal vierkante meters blijft uiteraard beperkt." Dat ziet Van den Broeck als enige échte troef. "Enkel als de dakoppervlakte zeer beperkt is en de warmte/elektriciteitvraag op elkaar is afgestemd, vind ik deze techniek interessant." Denk bijvoorbeeld aan appartementen. Of kleine daken waar het aantal perfect zuidgeoriënteerde vierkante meters beperkt is. "Maar de realiteit is dat de vraag zeer beperkt is. Daarom dat wij als bedrijf niet verder op deze techniek inzetten", besluit Van den Broeck.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Milieuvriendelijk verwarmen én zuinig koelen? Dat kan met een warmtepomp!

  Onze woningen worden steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt om energie te besparen en het comfort in de winter te verhogen. Maar in combinatie met...

  Lees meer
 • Hoe werkt een warmtepomp?

  Een warmtepomp gebruikt de energie die in de grond, het water of de buitenlucht zit om werk- of leefruimtes te verwarmen en sanitair warm water te...

  Lees meer
 • Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp? Laat je niet misleiden door deze 5 mythes

  Door de torenhoge gasprijs is verwarmen met een warmtepomp financieel interessant. Maar er bestaan nog heel wat misverstanden over warmtepompen. Benieuwd...

  Lees meer
 • Verwarmen én koelen: van een warmtepomp geniet je het hele jaar door

  De term ‘warmtepomp’ doet vermoeden dat je er enkel mee kunt verwarmen. Maar met een lucht/water-warmtepomp, zoals De Vasco Vica 8 (ac) AW E, kun je je...

  Lees meer