Hoe vind je de juiste bouwfirma: enkele bouwers getuigen

De keuze voor de juiste aannemer(s) is erg belangrijk in een (ver)bouwproces. Zeker als je kiest voor een algemene bouwonderneming of een sleutel-op-de-deurfirma. Want dan ligt het grootste deel van de werken in handen van één enkel bedrijf. Maar hoe kies je tussen al die verschillende firma's? Wij vroegen het aan twintig bouwers die voor dezelfde keuze stonden.

Internet, beurzen en referenties

Informeren, informeren, informeren en dan selecteren. Bij iedereen die we spraken, is het duidelijk dat ze hun huiswerk goed hebben gemaakt. Een lijstje met potentiële bouwpartners begint vaak op het internet, beurzen of met goede referenties van familie, vrienden, kennissen of architect.

"Ik vond de persoonlijke aanpak erg belangrijk"

Al gebeurt die eerste schifting soms al meteen bij de keuze voor een bepaalde bouwtechniek. Zo ook bij Claire Vanderhaeghen: "Wij hebben op het internet naar bouwfirma's gezocht en ook eens gepolst naar de ervaringen bij familie, vrienden en kennissen. Maar aangezien wij energetische en ecologische verhaal belangrijk. Referentielijsten en ervaringen van andere bouwers deden de rest. Zo bleven er nog twee bedrijven over. Wat dan de doorslag gaf? Ik had gewoon een beter gevoel bij één van de twee. Hun aanpak was persoonlijker en de projecten zagen er mooier uit", besluit Vanderhaeghen.

"Sommige prijzen waren onrealistisch laag"

Ook Patrick Pype maakten een eerste selectie op basis van de bouwtechniek. Pype: "Wij hadden een dikke vijftien jaar geleden al een houtskeletwoning gebouwd. Dus op ons lijstje stonden sowieso firma's die toen al de revue passeerden. Na wat speurwerk op het internet en een beursbezoek vulden we onze lijst aan. Dat resulteerde in een vijftal offertes." Bij de offertes ging de aandacht van Patrick vooral naar de verdeling van de rubrieken. "Er was veel verschil in de verhouding tussen de houtskeletstructuur, de technieken en de mate van afwerking. Vooral van die twee laatste posten was het prijskaartje soms onrealistisch laag."

Daarnaast waren niet alle bedrijven  bereid om een gedetailleerde prijsopgave te maken. "In eerste instantie wilden sommige bedrijven enkel een totaalprijs geven. Begin dan maar eens te vergelijken", aldus Pype. "Ik heb ook de kredietwaardigheid van de bedrijven opgevraagd en enkele referenties gecheckt."

"Ervaring van vrienden gaf de doorslag"

De Bliek: "Beurzen zijn ideaal om de verschillende ondernemingen gemakkelijk te vergelijken en verder te filteren. Uiteindelijk hebben wij bij zes bedrijven een prijsaanvraag ingediend. Een Excel-rekenblad hielp om de verschillende specificaties te vergelijken. Je moet appels met appels vergelijken, dus we hebben die lastenboeken tot in detail bekeken. Zo vielen er twee bedrijven af. Bij drie firma's zijn we langs geweest en bezochten we enkele kijkwoningen."

"Ook de timing was belangrijk: sommige bedrijven zaten al een tijdje volgeboekt. Terwijl onze uiteindelijke keuze snel kon beginnen. Al moet ik toegeven dat dat bedrijf met een voorsprong begon. Vrienden van ons hadden er namelijk goede ervaringen mee."

"Veel vertrouwen door bevriende werfleider"

Ook bij Carl Vandenbroucke was een 'persoonlijke connectie' de doorslaggevende factor bij zijn uiteindelijke keuze. "Een vriend van ons werkt er als werfleider. Dat schept vertrouwen. Onze architect had trouwens al met hen gewerkt. Mooi meegenomen."

"Onze architect was ons vertrekpunt"

Bij Ben Schroyen en Tim Goossens vormden hun respectievelijke architecten het vertrekpunt van hun projecten. Schroyen: "Daarna hebben we zijn aanbevelingen online gecheckt met andere bouwers." Goossens: "We hebben naast onze eigen vriendenkring ook gepolst bij onze architect: met welke bedrijven en aannemers had zij goede ervaringen?"

"Onze architect heeft een lastenboek uitgewerkt en daarmee zijn we dan bij zes bedrijven een offerte gaan opvragen. Door dat lastenboek krijg je een heel gedetailleerde prijsberekening, wat het vergelijken makkelijker maakt", tipt Goossens. "Uiteindelijk is er één bedrijf afgevallen omdat het zich nogal passief opstelde. Ik wil dat de architect de fouten van mijn aannemer opvangt, maar ook vice versa. En dat kan alleen als iedereen een actieve houding aanneemt."

"Wij kwamen als snel terecht bij regionale firma's"

Sommige bouwers steken zelf de handen uit de mouwen. Voor Stijn Laureys had dat een grote invloed op zijn zoektocht naar het juiste bouwbedrijf. "Wij wilden de technieken voor onze rekening nemen. Voor sommige bedrijven geen probleem, tot de kwestie garantie ter sprake kwam. Wat mij opviel was dat de grotere firma's zich niet flexibel opstelden." Zo kwam Stijn  uiteindelijk terecht bij de kleinere, regionale firma's."

"We hebben nu duidelijke afspraken: is er een lek in de vloerverwarming, dan is dat voor mijn rekening. Verzakt de vloer omdat de PUR niet goed is gespoten, zijn zij verantwoordelijk. Maar een bedrijf moet wel willen meestappen in dat verhaal."

"We gingen naar een infoavond"

Voor andere bouwers houdt de zoektocht naar de geschikte bouwlocatie meteen een samenwerking in met een bepaald bouwbedrijf. "Wij zijn omgekeerd tewerk gegaan", vertelt Jochen Theite. "Wij waren geïnteresseerd in een project op een voor ons ideale locatie. En aan dat project hing een bouwfirma vast. Wij moesten dus niet kiezen. Uiteraard hebben we ons huiswerk gedaan. We zijn naar een infoavond geweest en hebben via via inlichtingen ingewonnen. Maar eerlijk: als het nu een ander bedrijf was geweest met even goede referenties, dan was dat voor ons ook prima."

"Werfbezoek overtuigde ons"

Idem bij Tatjana De Maesschalk. "Soms heb je inderdaad niet te kiezen. Aan onze bouwgrond was een bouwverplichting verbonden bij een bepaald sleutel-op-de-deurbedrijf. Geen probleem voor ons, want wij stonden open voor die bouwformule. Mijn zus had al gebouwd bij hen en een werfbezoek bij andere bouwers kon ons overtuigen. Op het internet vonden we ook een positieve blog over de firma."

"We checkten de onderaannemers"

Voor Bert Vandevelde en Johan Winkelmans was zo'n bouwverplichting echter een afknapper. Vandevelde ging "een beetje tegen onze zin in zee met een sleutel-op-de-deurbedrijf. Maar de grond was fantastisch mooi", terwijl Winkelmans op zoek ging naar een andere locatie. "Het sleutel-op-de-deurbedrijf in kwestie stelde zich allesbehalve flexibel op", vertelt Winkelmans.

"Als ik ze vergeleek met andere firma's schoten ze te kort. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar een bouwgrond zonder verplichtingen. Ik check ook altijd welke onderaannemers een bepaald bedrijf inzet. Hoe lang werken ze al samen? Welke band hebben ze? Je moet er toch zeker van zijn dat die onderaannemers hun best gaan doen om de samenwerking niet te schaden?"

De 15 beste tips van bouwers

Hopelijk heb je wat gehad aan de tips and tricks van deze ervaringsdeskundigen. Wij bundelden bovenstaande goede raad, aangevuld met dé ultieme tips van de andere kandidaat-bouwers die we spraken.

  1. "Bouwbeurzen zijn het uitgelezen moment om op één dag meerdere bedrijven te spreken en te vergelijken."
  2. "Pols bij familie, vrienden en kennissen naar goede én slechte ervaringen. Vraag aan je architect met welke firma's hij of zij al heeft samengewerkt."
  3. "Bepaalde firma's hebben een specialiteit. Sommige leggen zich toe op lage-energiewoningen of passief, anderen doen uitsluitend houtskeletbouw. Bepaalde bedrijven hebben dan weer een bepaalde bouwstijl zoals pastorie helemaal in de vingers. Hou daar rekening mee."
  4. "Rij eens rond in de buurt. Zo krijg je ook zicht op de realisaties van kleinere, regionale spelers."
  5. "Gebruik het internet niet alleen om bedrijven in kaart te brengen, maar vraag ook naar de tevredenheid van andere bouwers."
  6. "Bezoek naast kijkwoningen zeker ook werven. Zo weet je hoe het er echt aan toegaat."
  7. "Vraag een referentielijst en praat met andere klanten. Wat is goed, wat is minder?"
  8. "Eis een gedetailleerde offerte per bouwpost. Alleen zo kan je de lastenboeken op een correcte manier vergelijken. Grote verschillen? Vraag dan ook waarom en waar dat verschil 'm precies zit!"
  9. "Check hoelang het bedrijf al bestaat."
  10. "Ga na of ze alles zelf doen of in welke mate ze posten uitbesteden aan onderaannemers. Hoe is de verhouding met die partijen? Hoe lang werken ze al samen?"
  11. "Als je weinig verstand hebt van bouwen, vraag dan aan iemand met kennis van zaken om mee lastenboeken uit te pluizen, op werfbezoek te gaan ..."
  12. "Koop je een bouwgrond met bouwverplichting, maak dan je huiswerk over het bedrijf waarmee je mogelijk in zee gaat."
  13. "Kies een bedrijf dat actief meedenkt over jouw project. Het is net de wisselwerking tussen alle partijen die voor een optimaal resultaat zorgt."
  14. "Als je zelf geen architect aanbrengt: is hij of zij méér dan iemand die zijn of haar handtekening onder de plannen zet? Is het iemand die je vertrouwt en opkomt voor jóúw belangen?"
  15. "Stel je kritisch op en blijf doorvragen!"

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen

Voor meer informatie over ons betonbouwsysteem en onze werkwijze staan wij u graag persoonlijk te woord in onze kijkwoning te Herent of Olen. Vrij te...

Lees meer
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken