Een geïsoleerde vloer betekent warme voeten en een lagere energiefactuur. Maar om een bestaande vloer te isoleren, moet je eerst de bedekking opbreken. En zelfs dan laat de opbouwhoogte vaak maar een beperkt aantal centimeters toe. Een goede oplossing is om het plafond van je kruipkelder te isoleren. Welke materialen zijn daarvoor geschikt? Wat met leidingen in de kelder? Wij vroegen Hendrik Snauwaert van Isolteam en David Verhoeven van Isolatie Verhoeven naar hun manier van werken.
Welk isolatiemateriaal?
Zowel David Verhoeven als Hendrik Snauwaert schuiven harde isolatieplaten naar voren als beste oplossing. "Wol is minder geschikt", vindt Snauwaert. "Je zal het sowieso moeten beschermen tegen vocht. Het is ook niet makkelijk tegen de betonplaten te bevestigen. Je kan natuurlijk een rasterwerk maken uit houten latten en daartussen isoleren, maar het is niet de werkwijze die wij hanteren. Een glaswolplaat is ook een optie, maar andere materialen scoren gewoon beter."
Hetzelfde geluid bij David Verhoeven. "Wol in een kruipkelder is geen goed idee. Het neemt vocht op, wordt zwaarder, het raamwerk moet plots meer gewicht torsen, ... ."
Harde isolatieplaten
Snauwaert: "Harde isolatiematerialen zoals PUR, PIR, EPS of XPS lijken me voor deze toepassing sowieso de beste oplossing. Wij kiezen voor PUR en PIR. De spouwisolatieplaten zijn ook geschikt voor kruipkelders. Waarom die twee materialen? Ze isoleren goed, waardoor enkele centimeters al een heel verschil maken. Ze kunnen ook goed tegen vocht - zeker een aandachtspunt in kelders en kruipruimtes. De platen zijn licht en laten zich goed verwerken, mooi meegenomen als de manoeuvreerruimte beperkt is."
Idem bij Isolatie Verhoeven: "Wij werken uitsluitend met PUR- of PIR-platen. Natuurlijk komen er ook andere materialen in aanmerking, maar PUR scoort voor ons prijs-kwaliteit het best. Het is ook goed bestand tegen vocht."
Lijmen of schroeven?
Hoe worden die platen bevestigd? Verhoeven: "We boren ze vast met isolatiepluggen. Op die manier heb je een definitieve verankering." Bij Isolteam gaan ze anders te werk: "Wij bevestigen de platen met montagekit en een extra plug per plaat voor extra ondersteuning. Zo verzeker je de kleefkracht."
Net zoals in de muur?
Bij spouwisolatie worden de naden tussen de platen afgetaped. Ook zo in de kruipkelder? Verhoeven: "Neen. Dat is puur voor de luchtdichtheid. In een kruipkelder heb je minder luchtcirculatie dan in een luchtspouw, en in dat opzicht is het niet echt nodig." Snauwaert beaamt: "Het heeft niet zoveel zin om de platen geschrankt te plaatsen of af te tapen. Extra werk dat weinig opbrengt. De vloeropbouw verzekert de luchtdichtheid."
Wat met leidingen?
Wie kruipkelder zegt, zegt ook leidingen: sanitair, wachtbuizen, flexibels ... Maakt dat het verhaal complexer? Verhoeven: "Als het er niet te veel zijn en/of er voldoende afstand is tussen de leidingen en het plafond, hoeft dat geen probleem te zijn. Stel dat ze in rechte banen liggen, dan werk je er gewoon rond. De open plekken kan je eventueel opschuimen. Je moet het hele plaatje bekijken. Neem nu dat je 5 % van het plafondoppervlakte niet kan isoleren. Dan is 95 % wél goed ingepakt: een goed eindresultaat!"
Gespoten isolatie
Verhoeven: "Als er echter te veel leidingen zijn, is het soms onmogelijk om platen te plaatsen. Een materiaal als gespoten PU is dan in het voordeel, daar kan je overal mee tussen en langs. Voor sommige kruipkelders is het de enige optie."
Snauwaert: "Soms is het inderdaad een puzzel. Maar als het maar een paar leidingen zijn zoals de afvoer van de wc, douche, en wat elektriciteit: geen probleem. Dat los je op met wat isolatieschuim tussen de platen. Is het beneden één grote warboel aan leidingen, dan is het platenverhaal uitgesloten. Gespoten PUR is dan een alternatief."
Hoe dik isoleren?
Materialen check. Verwerking check. Volgende vraag: hoe dik moet je isoleren? Snauwaert: "Wij isoleren minimum een drietal centimeters. Die heb je ook nodig voor de premies. Begin in een bestaand huis niet met platen van 20 dik. De meerkost zal te hoog zijn voor het rendement. Met een zeven centimeter ben je in mijn ogen al goed bezig. Hou bij de keuze van isolatiedikte rekening dat je plafond lager komt te liggen. Zorg ervoor dat je kruipkelder later goed toegankelijk blijft!"
Comfort
Verhoeven: "Je energiefactuur zal dalen, maar niet in dezelfde grootteorde als bij dakisolatie. Hoeveel je bespaart hangt natuurlijk af van jouw specifieke situatie. In sommige kruipkelders is het bijvoorbeeld constant tien graden omdat er amper ventilatie is. In andere vriest het. Bij die tweede zijn de warmteverliezen via je vloer veel groter dan in de eerste situatie. Je kelderplafond na-isoleren zal in scenario twee dan ook een grotere impact hebben op je energiekosten. Als je het niet doet om te besparen, doe het dan voor je comfort. Want warmtegevoel is niet alleen lucht-, maar ook de contacttemperatuur. Een ingepakte vloer maakt een heel verschil voor je voeten."
Plan B?
Wat geniet volgens beide heren de voorkeur: vloerisolatie of kruipkelderisolatie? Of is dat laatste slechts een plan B? "Zo zou ik het zeker niet durven noemen", aldus Snauwaert. "Er zijn genoeg bouwfirma's die bij nieuwbouw voor deze methode kiezen." Verhoeven besluit: "Isoleren via de kruipkelder is plan A. Je pakt je hele vloeropbouw in, je hele vloer houdt de warmte bij. Resultaat: meer warmteaccumulerend vermogen."