Vloerverwarming: welk systeem kies je?

Tackers, staalnetten, noppenplaten, profiellatten, voorgevormde isolatieplaten... : het aantal vloerverwarmingssystemen is enorm uitgebreid. Hoe raak je daar als (ver)bouwer nog wijs uit? En welk systeem kies je best? We legden de vraag voor aan zes specialisten.

Isolatieplaten en stralingspanelen

Het ECO-W van Bart Wouters biedt zowel een nat (verwarmingsbuizen in de chape) als droog (buizen in een voorgevormd element) systeem aan. Bij dat laatste plaatsen ze de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten. Dat garandeert enerzijds een gelijke legafstand en roept anderzijds warmteverlies naar beneden een halt toe. Bovenaan komen over de gehele vloeroppervlakte aluminium stralingspanelen, die de warmte gelijkmatig verspreiden.

 • vloerverwarming
  Foto Eco W
 • doe-het-zelf zelfbouwvloerverwarming tacker
  Foto Easykit
 • vloerverwarming
  Foto Van Marcke NV
 • 5300
  Foto Brainbox
 • TS14
  Foto Radson radiators
 • doorklik_vloerverwarming2_begetube
  Foto Begetube

Hoger rendement

Het is ook dit droge systeem dat de absolute voorkeur van ECO-W wegdraagt. "Omdat het rendement 18 % hoger ligt. Maar het natte systeem blijft in België veruit het populairst. De meeste bedrijven zijn er meer mee vertrouwd en het is de goedkoopste oplossing. Een droge vloerverwarming is duurder, maar voor mij rechtvaardigt de grote meerwaarde die meerprijs." 
"Bij een gespoten isolatie zit je sowieso met een nat systeem vanwege de oneffen ondergrond. Maar ik merk dat gespoten PUR-vloerisolatie minder wordt toegepast, terwijl varianten van isolerende onderchape in opmars zijn."

Snel en goedkoop

Bij Lambrechts hebben ze geen bepaalde voorkeur. "De keuze hangt van verschillende factoren af. Hoe ziet de vloeropbouw eruit? Welk type isolatie is er gebruikt? Waar is de installateur het meest mee vertrouwd? Welk budget is er voorhanden?", stelt Dirk Rouckaert enkele vragen hardop. "Ligt er een uitvulchape, dan opteren we meestal voor harde isolatieplaten, omdat je daar dikker mee kan gaan dan met gespoten isolatie. Tackersystemen zijn in dat geval snel te plaatsen én goedkoper."

Gelijkmatigere afgifte

"Staalnetten en noppenplaten zijn dan weer interessant omdat ze, in tegenstelling tot tackeren, geen gaten maken in de vochtfolie. Het is ook makkelijker om de buizen op gelijke afstand te leggen. Wat op zijn beurt gelijk staat aan een gelijkmatigere warmteafgifte. Zijn de andere leidingen niet uitgevuld met chape, maar met isolatieschuim, kiezen we vaker voor een tackersysteem. Omdat de beginoppervlakte dan nooit mooi vlak is. Al zijn staalnetten ook een optie."

Volledig in de chape

Ongeveer dezelfde redenering bij Van Marcke. "Tackersystemen zijn inderdaad goedkoper dan netten, maar je moet wel met twee om te plaatsen. Een systeem met draagmatten sluit doorprikkingen van het dampscherm uit én de verwarmingsbuizen zitten volledig in de chape, wat resulteert in een betere warmteafgifte. Het mooie aan noppen is dan weer dat je het op je eentje kan verleggen, zonder een speciaal montagetoestel zoals bij het tackeren."

Beperkte opbouwhoogte

"Droge systemen hebben het voordeel dat de opbouwhoogte beperkt blijft. Al staat daar een hoger prijskaartje tegenover. En die beperkte hoogte is een goede zaak bij renovaties. Onze Schutz R50 klokt bijvoorbeeld af op vijf centimeter en is veel goedkoper dan een klassiek droog systeem."

Vloeropbouw bepalend

Ook voor Jo Michiels van Selfmatic, een bedrijf dat zelfbouwers begeleidt, is de vloeropbouw bepalend bij de keuze. "Op isolatieplaten of gespoten isolatie kiezen we voor tackers of profiellatten. Bij dat laatste tacker je de latten vast en daarin klik je dan de verwarmingsbuizen. Een extra isolerende noppenplaat is voor ons enkel een optie op een isolerende chape of bij een niet-geïsoleerde verdieping boven een verwarmde ruimte", aldus Michiels.

Profiellatten

"Een echt droog systeem heeft in mijn ogen enkel zin als de dekvloer boven de verwarmingsbuizen dunner is dan vijf centimeter. In dat geval opteren we ook voor een stralingspaneel dat de warmte verdeelt. De chape zelf is te dun om die taak op zich te nemen."
Michiels heeft een favorietje: "De profiellatten. De beste warmteafgifte en zeer betaalbaar. Er komt een beetje extra plastic bij kijken om het zo te zeggen, maar het legt makkelijk. Het is bij ons ook veruit het populairst. 98 % van onze zelfbouwers kiest ervoor."

Tackeren of noppen

Bij Radson schetst Luc Brants twee scenario's naargelang de vloer al dan niet geïsoleerd moet worden. "Indien dat wel het geval is, werken we ofwel met ons tackersysteem of onze voorgevormde systeemplaten. Bij een normale vloeropbouw en vlakke ondergrond is tackeren een logische keuze.  Dragend element in ons systeem is een isolatierol waarop een dampfolie en verankeringsnet verlijmd is. Het net houdt de verwarmingsbuizen op zijn plaats als ze de chape erop storten. De voordelen zijn een snelle en eenvoudige installatie."
"Bij onze systeemplaten klemt de buis vast tussen de noppen. Zo hoef je het dampscherm niet te beschadigen. Een ander voordeel is dat één persoon het kan plaatsen."

Geprofileerde isolatieplaten

Wouters van ECO-W ziet gespoten vloerisolatie in populariteit dalen, Brants beweert net het omgekeerde. "Vandaag de dag kiezen bouwers en renoveerders meer en meer voor gespoten isolatiematerialen. Dan raden we aan om eerst een dampfolie te plaatsen, met daarop een staalnet als drager. De buis bevestig je aan dit net met kunststof beugels. Er is geen doorboring van het dampscherm en geen geluidsoverdracht via de tackernaalden naar de ondervloer. Doordat de beugels het net als het ware opheffen, krijg je ook een extra versteviging van de dekvloer."

Verwarmingsmatten

Bij de T2QuickNet van Pentair Thermal zijn de verwarmingsbuizen verwerkt in matten van amper drie millimeter dik. Koen Notelaers: "Het is niet de bedoeling dat je je hele huis op deze manier verwarmt. Zie het als een kamergerichte oplossing. Stel dat je de vloer van je badkamer renoveert: je rolt de matten uit op de chape, tegelt opnieuw en klaar. Verwarmen gebeurt elektrisch."

Intelligente verwarmingskabel

"Ook elektrisch, maar eventueel te combineren met voorgevormde isolatiepanelen, is onze zelfregelende verwarmingskabel T2Red. Die produceert meer warmte in koudere zones zoals in de buurt van ramen en deuren, en geeft onder tapijten en meubels minder hitte af. Een aluminium bovenkant regelt de warmteverspreiding. Dit systeem is geschikt in combinatie met tegels, natuursteen, parket en laminaat."

Conclusie?

 1. Bij nieuwbouw ben je vrij om je vloeropbouw in te vullen naar wens. Het aantal centimeters chape, het isolatiemateriaal ... Allemaal factoren die invloed (kunnen) hebben op het vloerverwarmingssyteem. Ook al is het tijdens de ontwerpfase nog veraf: overleg hierover met je architect.
 2. Bij renovatie daarentegen is de vloeropbouwhoogte vaak beperkt. Droge systemen zijn compacter dan hun natte alternatieven, en dus een meer voor de hand liggende keuze. Vraag raad aan je installateur of leverancier. Hij adviseert je over de meest optimale keuze.
 3. Droge systemen zijn duurder dan natte. Bij die laatste zijn tackersystemen interessant qua prijs, snelheid van plaatsing en toepasbaar op isolatieplaten én gespoten isolatie.
 4. Doe-het-zelver? Hou dan rekening met het installatiegemak. Een goed legplan en idem begeleiding zijn de basis van een goed resultaat.
 5. Bepaalde fabrikanten richten zich op kameroplossingen. Een optie voor kleinschalige renovaties.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning

Wie sinds 2023 een woning met een slecht EPC-label koopt, moet die binnen de vijf jaar energetisch renoveren tot een label D of beter. Met een hybride...

Lees meer
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?

Besparen op je energiefactuur en je woning duurzaam verwarmen blijven hot topics. Een hybride verwarmingssysteem is daarvoor dé geknipte oplossing. Lees...

Lees meer
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken