Zo zorg je voor een correcte terrasafwatering

Zo'n vijftien jaar geleden zag je nauwelijks roosters of afvoersleuven in een terras. Maar vandaag zijn afvoergoten, aangesloten op de riolering of op een infiltratiesysteem een vaste waarde in buitenaanleg.

Praktisch, want naast een betere en snellere afvoer van regenwater, kan je ook makkelijk weg met poetswater. En dankzij het licht afhellend oppervlak blijft er geen water meer achter op je terras. Raphaël Van Overstraeten van ACO geeft de volgende tips voor een vlekkeloze afwatering.

1. Geef de grond tijd om uit te zakken

"Héél belangrijk voor de duurzaamheid van een terras bij nieuwbouw. Ik raad iedereen aan om na de bouw van zijn woning een paar jaar te wachten met het terras. Zo vermijd je dat het ondanks een perfecte plaatsing toch gaat verzakken, met ongewenste plassen en scheuren als gevolg. Kies ook meteen voor de betere materialen, die goed bestand zijn tegen weer en wind."

2. Zorg voor een degelijke onderbouw

"De gestabiliseerde zandlaag moet voldoende draagkrachtig zijn. Een dikte van 20 cm volstaat meestal. Moet de ondergrond ook auto’s torsen, dan heb je een dikkere, gewapende stabilisé nodig."

3. Laat het terrasoppervlak afhellen

"Laat de tegels, stenen of klinkers van het huis afhellen in één helling met een verloop van minstens één centimeter per meter. Waar het terras overgaat in de tuin, werk je de afvoergoot in over de volledige breedte. Daarna zou ik nog een boordsteen of rij tegels of klinkers plaatsen, zodat de goot stevig ingebouwd ligt en het geheel er beter uitziet."

4. Geen drempels? Extra oppassen

Drempelloos bouwen is enorm populair vandaag. Kijk bijvoorbeeld naar de trend in verzonken schuiframen of het dootrekken van je binnenvloer naar buiten. "Hierdoor komen er meer gootlijnen tegen de gevel te liggen om de slagregen op te vangen. De regel hier is: het rooster op de afvoergoot moet onder het niveau van de waterkering liggen. Anders kan er vocht in de muur dringen.

Wil je alles zo strak mogelijk houden? "Weet dat je je roostertjes in dezelfde RAL-kleur als je buitenschrijnwerk kan bestellen. Werk je met verfijnde raamprofielen? Dan wil je misschien ook je rooster vervangen door een subtielere afwerking. In dat geval is de sleufgoot de ideale oplossing. Let ook hier op een goede waterdichting."

5. Laat roosters en sleuven verzinken

"De roosters of opzetstukken moeten wat verzonken liggen in het terrasoppervlak. Een verschil van drie millimeter volstaat. Zeker doen, want als je hier in de fout gaat, krijg je onvermijdelijk plassen en mogelijk ook scheuren in de voegen. Plassen in combinatie met nachtvorst zijn absoluut te vermijden."

6. Kies voor genormeerd materiaal

"Polyesterbeton is mijn inziens het meest resistente materiaal voor gootelementen, de onderbouw zeg maar. Het is bestand tegen chemicaliën en wordt door de gladde wandstructuur minder snel vuil. Op de gootelementen liggen vastklemmende roosters of een bovenbouw met sleufdesign."

"Hier spreekt de Europese norm EN 1433 over vier materialen: galva, gietijzer, kunststof en inox. Gietijzeren roosters zie je het meest bij verkeersbelasting. Op een terras komen meestal galva roosters, van de klasse A 15 kN. Ligt er een zwembad in de buurt, kies dan voor inox. Dit materiaal is het best bestand tegen chloorhoudend water."

"Er bestaan ook afvoergoten in aluminium of andere materialen, vaak ingevoerd uit China. Maar aangezien de Europese norm ze niet heeft opgenomen, raad ik ze niet aan voor terrasafwatering. Want wie is er verantwoordelijk bij problemen?"

7. Stem je afvoergoot af op de helling

"In normale omstandigheden volstaat een goot met een binnenbreedte van 10 cm. Maar bij een heel steile hellingsgraad raad ik een breedte van 15 of 20 cm aan. Denk bijvoorbeeld aan de inrit van een ondergrondse garage. Bij hevige regenval mag er geen water binnenstromen."

8. Let op met polierbeton

"Je kan afvoergoten integreren in de meest uiteenlopende types verhardingen, van kleiklinkers en keramische tegels tot blauwe hardsteen. Wel opgelet met polierbeton, want poliermachines kunnen de roosters beschadigen. Daarom is het aangewezen om langs een gootlijn handmatig te polieren."

"Laat de roosters wel zitten bij de aanleg van de verharding. Door de zijwaartse druk kunnen de wanden van de elementen anders naar binnen knijpen, waardoor je de nauw aansluitende roosters er nadien niet meer op krijgt."

9. Vergeet de inbouwvoegen niet

"Belangrijk bij polierbeton en grote, gegoten betonplaten: uitzettingsvoegen voorzien! Het risico bestaat dat de gootwanden breken of dichtklappen als het terrasoppervlak uitzet onder invloed van het weer. Zelfs een goot met de hoogste belastingsklasse begeeft het onder die immense krachten."

10. Bouw de juiste goten correct in

"Afvoergoten met een hoogte van 10 en 6 cm zijn het meest courant in de tuin. Diepere goten, voor meer opvangcapaciteit, zijn meestal niet nodig bij particuliere woningen. Mijn advies: heb je voldoende ruimte, neem dan een hoogte van 10 cm. Mocht er al een bodemplaat liggen of bij een beperkte inbouw, kan je goten van 6 cm. Ook klinkerleggers gebruiken deze graag om makkelijk op klinkerhoogte te kunnen werken."

"Opgelet: plaats goten nooit los tussen de klinkers, maar in gestabiliseerd zand of in een mortelbed. Want ongeacht de hoogte, moet je goten inbouwen volgens de regels van de kunst en volgens de voorschriften van de fabrikant."

11. Pas op met bladeren

"Afvoergoten vereenvoudigen het terrasonderhoud. Giet een emmer uit en met een aftrekker gaat alles het gootje in. Ook de gootlijn vergt weinig aandacht. Eén keer per jaar uitkuisen volstaat. Liefst na het vallen van de bladeren, want deze kunnen de afvoer belemmeren of ondergrondse rioleringsbuizen verstoppen. Tip als er veel bomen in de buurt staan: plaats een bladvanger met geurslot op de aansluiting van de gootlijn met de rioleringsbuis."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Terrasoplossing op maat: ontdek alle voordelen van Twinson-terrasplanken
Terrasoplossing op maat: ontdek alle voordelen van Twinson-terrasplanken

Levenslang van je terras genieten? Dat doe je met een Twinson-terras van Deceuninck. De lange levensduur en integrale recycleerbaarheid maakt dit...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Hulp nodig bij het aanleggen van je nieuwe terras? Cedral begeleidt je stap voor stap
Hulp nodig bij het aanleggen van je nieuwe terras? Cedral begeleidt je stap voor stap

Wil je een nieuw terras aanleggen of je huidig grondig vernieuwen? Terrasplanken uit vezelcement zijn altijd een slimme keuze! Cedral legt je uit waarom en ...

Lees meer
Je terras of oprit aanpakken? Aquaplan heeft alle oplossingen in huis
Je terras of oprit aanpakken? Aquaplan heeft alle oplossingen in huis

Je terras of oprit zomerklaar maken is een klusje waar je vaak tegenop ziet, maar tegelijkertijd ook heel veel energie van krijgt. Wanneer je vaker buiten...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken