De uitzetvoeg: wat, hoe, waar en waarom?

Wie tegelt boven vloerverwarming, kan niet om uitzetvoegen heen. Maar wat is precies de functie van die voegen? En zijn ze nodig bij elk type vloeropbouw? Koen Notelaers van Pentair, Bart Wouters van Eco-W en John Coorevits van Top Tegel weten raad.

Wat?

Uitzetvoegen zijn volgens Bart Wouters van Eco-W erg belangrijk. Want een vloer met vloerverwarming 'leeft'. Door de temperatuurverschillen kunnen de leidingen van het verwarmingssysteem en de betonnen ondervloer uitzetten en krimpen. "Randisolatie vangt deze werking zijdelings op. Samen met uitzetvoegen voorkomt dit barsten in je vloer. Zonder uitzetvoegen ben je nooit zeker dat de vloer niet gaat barsten."

In de praktijk

Concreet wordt je ondergrond, meestal een betonnen dekvloer, onderverdeeld in kleinere velden. Die kunnen bij temperatuursschommelingen los van elkaar bewegen. In die voegen komt dan een profiel. Het voegtype en -profiel hangen af van de situatie ter plaatse. Het is aan je architect, chapper en installateur vloerverwarming om hier de juiste keuze te maken, rekening houdend met de latere belasting van de vloer.

Of je nu vloerverwarmingsbuizen of elektrische vloerverwarming legt, er is nog een bijkomend aandachtspunt. "Het is belangrijk dat je de krachten die ontstaan door thermische uitzetting en krimp niet overdraagt op de (elektrische) vloerverwarmingsleidingen. Uitzettingsvoegen mag je niet overschrijden", tipt Koen Notelaers van Pentair.

Het WTCB adviseert bovendien om de afmetingen van je tegels te beperken. Grotere tegels brengen grotere thermische spanningen met zich mee. Het risico op scheuren en loskomen is kleiner bij tegels tot maximum 60 bij 60 centimeter.

Hoeveel?

"De vuistregel: bij oppervlakken groter dan 40 m² of langer dan acht doorlopende meter, moet je zeker in een uitzetvoeg voorzien", aldus Wouters. "Je hebt er beter een te veel, dan te weinig."

Waar?

Kies de plaats van de uitzetvoegen zorgvuldig om schade aan de leidingen te vermijden. Ze komen daarom best tussen de verschillende circuits in. Koen Notelaers merkt op dat dit ook geldt voor elektrische vloerverwarming.

Wouters: "Tussen smallere muuropeningen - zoals onder deuren - en ruimtes met een L-vorm zijn ze cruciaal." Coorevits: "Meestal komen de uitzetvoegen inderdaad aan de deuropeningen, zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Voeg de aansluiting tussen plint en vloer niet op. Die wordt gescheiden door een profiel of elastische kit."

Wie?

"Als de tegels op een chape worden verlijmd, moet de chapist de zetvoegen plaatsen", legt Coorevits uit. "Daarop werkt de vloerder dan verder. Liggen de tegels op een zand- en cementbed? Dan moet de plaatser de voegen zelf maken. Meestal duidt de architect aan waar ze komen voor."

Volgens Wouters zorgt de vloerverwarmingspecialist standaard voor een verlegplan waarop de uitzetvoegen zijn aangeduid. "Het is aangewezen dat de aannemer een document opstelt waarin hij jou de garantie geeft dat hij eventuele barsten voor zijn rekening zal nemen."

Dit wil je vast ook weten...

Meer weten over vloerverwarming? Lees zeker onze artikels Vloerverwarming: laag per laag onder de loep en Vloerverwarming: hoe maak je de juiste keuze?

De thumbnail bij dit artikel is eigendom van onshuisje-bouwmee.blogspot.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc
Grrrrote actie: 15% korting op alle XL-vloeren van BerryAlloc

Onze BerryAlloc-vloeren garanderen jou zorgeloze momenten van plezier. Naast kwaliteit, geven ze jou tijd: ze zijn zo geplaatst én gepoetst. Ze zien er ook ...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven
MeisterParquet. longlife: parket voor het leven

Het nieuwe assortiment van MeisterParquet. longlife combineert de bewezen technische voordelen van HDF-parket met nieuwe technische functionaliteiten en...

Lees meer
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!
Gaat u voor een badkamerrenovatie? Overweeg zeker ook vloerverwarming. Alleen maar voordelen!

Bij een badkamerrenovatie denkt u meestal eerst aan het esthetische aspect: nieuwe tegels en modern meubilair. Maar vergeet ook de basis van comfort niet:...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken