Wat is zonwerende beglazing? Waar heb je het nodig? En welke meerkost betekent dit voor jouw (ver)bouwbudget? We vroegen het aan fabrikant Saint-Gobain Glass.
1. Wat is het?
De zontoetredingsfactor of zonnefactor geeft het percentage energie aan dat door de beglazing binnenkomt. Deze factor wordt aangeduid met het symbool g en uitgedrukt in %. Hoe lager het percentage, hoe minder warmte er binnenkomt. "Het cijfer 1 is volkomen zontoetreding", vertelt Paul Roman, project- en productmanager bij Saint-Gobain Glass Benelux. "Een g-factor van bijvoorbeeld 0,38 laat 38 % zonnewarmte door en houdt 62 % tegen.
"De g-factor is altijd verbonden met een tl-factor of transmissielichtfactor. Glas dat veel licht binnenlaat, laat automatisch ook veel energie binnen. Het is dus een uitdaging om een glassoort te maken die een heel hoge lichttransmissie combineert met een lage zonnefactor."
2. Waar heb je het nodig?
Zonwerende beglazing is interessant voor woningen met grote glasoppervlakken die zuid, zuidoost of zuidwest georiënteerd zijn. Zo weer je warmte en zonnestralen in de zomer en hou je tijdens de winter de warmte binnen.
"Grote glaspartijen op het zuiden houden in de zomer een risico in op oververhitting. Om niet te hoeven koelen, is zonwerende beglazing hier aangewezen. Het glas zal voor een stuk de binnentredende zonne-energie reguleren. Het zorgt ervoor dat er maar een beperkte hoeveelheid binnenkomt."
3. Wat is de meerkost?
"Het glas zelf is maar een kleine post in de totale kostprijs van een raam. Zonwerende beglazing kost maar een tikkeltje meer. Denk aan je comfort. Zitten puffen tijdens de warmste dagen van het jaar of de airco opzetten: niet bepaald ideaal. Met zonwerend glas vermijd je zo'n scenario."
4. Maakt het zonwering overbodig?
Het maakt zonwering volgens Roman niet overbodig, maar je moet er wel minder gebruik van maken. "En zo blijft het contact met je buitenomgeving optimaal."
5. Hoe maak je de juiste glaskeuze?
Het is grotendeels aan je architect om dit te bekijken. "Uiteraard hangt alles af van het ontwerp en de ligging van je woning. Voor de meesten primeert het esthetische en kiezen ze hetzelfde type glas voor hun hele woning. Hou er wel rekening mee dat zonwerend glas een iets donkerdere tint heeft."
"Passeert er geregeld zwaar verkeer door je straat? Dan is een combinatie met akoestisch isolerend glas geen overbodige luxe", besluit Roman.