Magda? Muur bepleisteren na vochtschade?

Vocht veroorzaakt veel schade aan je binnenmuren. Maar wat als je het probleem hebt opgelost en opnieuw wil pleisteren? Mag dat zomaar?

Trage of snelle aanpak?

Volgens Kris Magriet van Vochtbestrijding Tibas heb je twee opties:

 1. De muren volledig laten uitdrogen. Aan twee centimeter muurdikte per maand, betekent dat één jaar wachten.
 2. Een vlies of noppenmembraan aanbrengen dat het restvocht tegenhoudt. Dan kan je stukadoor meteen aan de slag.
 • opstijgend vocht vochtbestrijding schade pleisterwerk
  Foto Vochtbestrijding TIBAS
 • noppenfolie
  © Muroflex

Opgepast voor zouten...

Zo’n membraan is ook een antwoord op zogenaamde 'hygroscopische zouten'. Die komen in de muur terecht via opstijgend vocht en blijven daar zitten. Zelfs nadat het vochtprobleem opgelost is. Deze zouten onttrekken vocht aan de ruimte, dat vervolgens kristalliseert. Resultaat: opnieuw schade. Zonder voorzorgsmaatregelen zal het nieuwe pleisterwerk opnieuw nat worden en afbrokkelen.

... vooral in oudere woningen

Maar hoe weet je nu of die zouten in jouw muren zitten? Magriet: "Bij opstijgend vocht in oudere woningen, mag je er quasi zeker van zijn dat de muur vol zit met hygroscopische zouten. In nieuwbouw - bijvoorbeeld door een probleem met de waterkerende laag - bestaat de kans dat er niet al te veel zouten mee omhoog zijn getrokken.”

Nitratentest

Wil je echt zeker zijn? Dan geeft een nitratentest uitsluitsel. Tijdens zo'n test hou je teststrips tegen de muur om na te gaan of er zouten aanwezig zijn. "Je maakt de strips vochtig en drukt ze tegen de wand. Als het uiteinde paars uitslaat, zitten er zouten in de muur. Je voert de test best uit op verschillende hoogtes", aldus Magriet.

 • nitratentest
 • calciumcarbidetest
  Foto Vochtbestrijding TIBAS

Zeer vochtige muren eerst laten drogen

In geval van een vochtige muur of aanwezige zouten, moet je dus altijd een noppenmembraan of vlies plaatsen. Myriam Delanghe van Noaqua wijst er wel op dat je een zeer vochtige muur beter eerst wat laat uitdrogen. "Als het vochtigheidsgehalte hoger dan 3 % is. Dat meet je met een calciumcarbidetest. Dan kan je beter een drietal maanden wachten met de afwerking."

Barrière tegen roet

Niet alleen na problemen met opstijgend vocht biedt beschermende folie soelaas. "Als je een schouw wegkapt, blijft er dikwijls roet achter. Als je daarop bepleistert, trekt dat roet er na verloop van tijd doorheen. Dus ook in dat geval is een vlies of een noppenmembraan aangewezen", tipt Magriet.

Of gipskartonplaten?

Een mogelijke alternatieve afwerking van vochtige muren of muren met hygroscopische zouten, zijn gipskartonplaten. Delanghe: "Als je die tegen een structuur met metalen profielen plaatst, komen ze niet in contact met het muuroppervlak. Toch blijft het nog altijd het veiligste om heel vochtige muren eerst voldoende te laten drogen. Want eens de platen zijn aangebracht, zie je niet meer wat erachter gebeurt..."

Conclusie?

Da mag. Maar neem wel de nodige voorzorgsmaatregelen door een noppenmembraan of vlies aan te brengen. Niet alleen in geval van vochtige muren, maar ook bij droge wanden als er hygroscopische zouten aanwezig zijn.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt
Altijd vocht in je kelder? Alleen deze oplossing werkt echt

Wat hebben een kelder en een zwembad gemeen? Dat ze allebei perfect waterdicht zijn. In theorie. Want in de praktijk krijgen veel gemetselde kelders af te...

Lees meer
Vind de ideale uitvoerder voor je gevelpleister!
Vind de ideale uitvoerder voor je gevelpleister!

Willder is onze nieuwe mobiele applicatie die je helpt een geschikte uitvoerder te vinden voor je project! Zet je project gratis in de app, selecteer...

Lees meer
Vocht in huis? De Solar Star gebruikt de zon om te ventileren
Vocht in huis? De Solar Star gebruikt de zon om te ventileren

De Solar Star is een mechanische ventilator die op natuurlijke basis werkt. Het ventilatiesysteem wordt van stroom voorzien door een zonnepaneel, waardoor...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken