Ga je bouwen of renoveren? Dan wil je natuurlijk jarenlang van je woning genieten. Een goede stabiliteit is daarbij cruciaal. Met een grondige studie voorkomt de stabiliteitsingenieur dat je woning scheurt, doorbuigt, verzakt of met een natte kelder kampt.
Wat doet een stabiliteitsingenieur?
Bij een (ver)bouwproject komen verschillende bouwpartners kijken. Zoals een architect en aannemer. En ook al is hij in principe niet verplicht, toch is een stabiliteitsingenieur onmisbaar. Van zodra het voorontwerp van je architect af is en de bouwaanvraag ingediend, schakelt hij een stabiliteitsingenieur in. Die zal in een voorstudie berekenen hoe haalbaar dat voorontwerp is.
Hij brengt ook de kostprijs van de draagstructuur in kaart en verzekert dat de structuur van de woning sterk genoeg berekend is om de belasting te weerstaan waaraan ze wordt blootgesteld. Eens de bouwaanvraag is goedgekeurd, werkt de ingenieur zijn voorstudie verder uit tot de definitieve stabiliteitsstudie. De aannemer baseert zich op deze handleiding tijdens de werken. Een stabiliteitsingenieur helpt aannemers dus bij het optrekken van veilige gebouwen.
Welke analyses maakt een stabiliteitsingenieur?
Stabiliteitsbureaus gebruiken voor hun berekeningen geavanceerde software. Daarmee kunnen ze de draagstructuur van woningen in 3D analyseren. Ze maken verschillende soorten analyses om de veiligheid van een gebouw te garanderen. Zo testen ze bijvoorbeeld de prestaties van een gebouw onder verschillende belastingomstandigheden, zoals windbeasting, aardbeving- en stootkrachten. Zo zorgen ze ervoor dat constructies sterk genoeg gebouwd worden om een lange levensduur te garanderen.
Waaruit bestaat een stabiliteitsstudie?
De stabiliteitsstudie focust op alle zaken in het ontwerp die de draagkracht van een woning beïnvloeden. Zowel op structuur- als op materiaalniveau. Niet alleen de fundering maar ook steunbalken en kolommen ter ondersteuning van muren en overspanningen, het dakgebinte en de waterdichtheid van de kelder worden geanalyseerd. Met als doel tot een ontwerp te komen dat veilig en duurzaam is.
Wordt er tijdens de studie een probleem gedetecteerd in het ontwerp? Dan is het ook de taak van de stabiliteitsingenieur om daar een gepaste oplossing voor te voorzien.
Deze zaken hebben invloed op de stabiliteit van een woning:
- De ondergrond: is die draagkrachtig genoeg? Een grondsondering brengt dit voor jou in kaart.
- De fundering: hoe diep moet die komen? Welk type van fundering moet je voorzien? Welke wapeningsdikte en bekisting?
- Overspanningen, raam- en deuropeningen: volstaan lateien? Zijn er stalen of betonnen balken nodig?
- Welfsels: welk welfsel is aangewezen en hoe moet je dit plaatsen?
- …
Wat is de prijs van een stabiliteitsstudie?
Er is geen standaardprijs voor een stabiliteitsstudie. De prijs hangt namelijk af van meerdere factoren, waaronder de gedetailleerdheid van de studie, de moeilijkheidsgraad van de woning, de expertise die nodig is en eventuele extra kosten voor onderzoek of software. Om er zeker van te zijn dat je een redelijke prijs betaalt, neem je best contact op met een stabiliteitsingenieur voor meer informatie over hun tarieven. Werfopvolging is ook mogelijk aan een uurtarief, maar zit doorgaans niet standaard in het takenpakket van een stabiliteitsingenieur.
Welke aansprakelijkheid geldt voor een stabiliteitsingenieur?
Net zoals je aannemer en architect, heeft de stabiliteitsingenieur een informatieplicht en blijft hij tien jaar aansprakelijk voor zijn berekening.