Condens op buitenkant van je ramen: reden tot paniek?

Condensatie op de binnenkant van je beglazing is vaak het gevolg van een vochtprobleem. Maar wat als de condens niet binnen, maar aan de buitenkant zit? Reden tot ongerustheid?

Wat is condensatie?

Condensatie is het omgekeerde van verdampen: het is de faseovergang van dampvorm naar vloeistof. De druppels op de binnenkant van je ramen zaten dus eerst in de lucht in de vorm van waterdamp. De oorzaak: een hoog vochtgehalte binnenshuis. De boosdoeners: vaak een gebrekkige ventilatie of een ander vochtprobleem.

Ramen favoriet slachtoffer

Condensatie vormt zich op de koudste oppervlakken in je woning. Aangezien ramen isolerend vaak de zwakste schakel vormen, zijn zij het logische slachtoffer. Meer daarover in het artikel Help! Condensatie op mijn nieuwe ramen!

Condens op de buitenkant van je ramen?

Maar wat als de condensatie aan de buitenkant van je glas zit? Een fenomeen dat zich vooral 's morgens voordoet, na een koude nacht. Wel, da's een teken dat je ramen goed isoleren!

Wat is de oorzaak van condens?

Hoe lager de U-waarde, hoe groter de kans dat er zich condens vormt. De logica hierachter? Dubbele en drielagige beglazing hebben een glasblad aan de binnen- en aan de buitenkant. Dat aan de binnenkant staat in contact met je binnenklimaat. Dat aan de buitenkant met de buitentemperaturen.

Tijdens een kille nacht koelt je glas aan de buitenkant dus flink af. En wat gebeurt er als het buiten 's ochtends opwarmt in combinatie met een hoge luchtvochtigheid? Dan slaat dat vocht neer op de beglazing… en vormt condens. Die vaak ook snel verdwijnt.

Conclusie: geen reden tot paniek

Condens aan de buitenkant van isolerende beglazing is normaal. Er is niets mis met je ramen en het is ook geen bouwtechnische fout. (Ver)bouw je met een architect? Overleg dan samen met hem hoe je het risico op condensvorming langs buiten kan beperken. Werk je zonder architect? Kaart dit dan aan bij je ramenleverancier.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Vochtproblemen in de badkamer vermijden? Dit moet je weten voor je gaat tegelen!
  Vochtproblemen in de badkamer vermijden? Dit moet je weten voor je gaat tegelen!

  De badkamer is de vochtigste plaats in huis. Je neemt er (bijna) dagelijks een douche of een bad, waardoor er veel waterdampen ontstaan. Als de ruimte...

  Lees meer
 • Een brede kijk naar buiten
  Een brede kijk naar buiten

  Met VEKAMOTION 82 breng je buiten naar binnen. Deze nieuwe hefschuifdeur van VEKA maakt door een smaller profiel plaats voor grote glasoppervlakken. Veel...

  Lees meer
 • Gepersonaliseerde Hörmann-sectionaalpoorten met een nieuw design
  Gepersonaliseerde Hörmann-sectionaalpoorten met een nieuw design

  Naast veiligheid, comfort en thermische isolatie, speelt ook het esthetische aspect een belangrijke rol bij de bouw van je woning. Het ontwerp van de...

  Lees meer
 • 4 stappen bij het kiezen van je ramen
  4 stappen bij het kiezen van je ramen

  Ramen kiezen is niet gemakkelijk. Zeker niet met de constant wijzigende trends in in de bouw- en verbouwwereld. Wij zetten voor jou even de belangrijkste...

  Lees meer