Wat kost een pelletkachel? Dit is de prijs van installatie tot onderhoud

Een pelletkachel, da's de gezelligheid van een houtkachel en het comfort van een centrale verwarming. Maar gezien het uitgebreide aanbod, is de vraag welk budget je best reserveert voor een degelijk model. Wim Vanlede van Stroomop onthult de prijs van een pelletkachel en wijst op de belangrijkste aandachtspunten.

1. Pelletkachel: prijs tussen 2.000 - 6.500 euro

De prijs van een pelletkachel bedraagt tussen 2.000 en 6.500 euro exclusief btw: een enorm verschil in prijs. "Dat komt door de grote verschillen in materialen voor de vuurhaard, van basic tot high-end", vertelt Vanlede. Hij onderscheidt drie kwaliteitsniveaus:

  1. Plaatstaal in combinatie met gietijzer: 2.000 tot 3.000 euro
  2. Gietijzer in combinatie met chamotte (gebakken klei): 3.000 tot 4.500 euro
  3. Chamotte in combinatie met vermiculiet: 4.500 tot 6.500 euro

Levensduur

"Een pelletkachel van plaatstaal gaat tien tot vijftien jaar mee. Betaal je meer, dan loopt dat op tot 25 jaar. Ik raad aan om sowieso meer dan 2.500 euro te besteden. Logisch: voor een klassieke houtkachel betaal je 1.000 tot 3.000 euro, terwijl een pelletkachel gesofisticeerde elektronica bevat. En een complex verbrandingssysteem."

Geluidshinder, rendement en comfort

Nog drie redenen om misschien wat meer uit te geven: minder geluid, een hoger rendement en meer comfort. "Goedkope modellen zitten in geluidsklasse 3: naast de verbranding, hoor je ook de blazer voor de warme lucht en de schroefmotor. Bij geluidsklasse 2 maakt de motor minder lawaai."

"Vanaf 3.500 euro zit je in geluidsklasse 1: zonder blazer, zonder verbrandingsgeluid en met een geluidsarme schroefmotor. Ook de bediening is intuïtiever, met een touchscreen in plaats van knoppen."

2. Installatie: van 350 tot meer dan 1.500 euro

Net zoals de prijs van het toestel, variëren ook de installatiekosten sterk:

  • Bestaande situatie, waarbij enkel de kachel vervangen wordt en het rookgaskanaal hetzelfde blijft: 350 tot 750 euro.
  • Situatie waarbij een dubbelwandige inox flexibel in de bestaande schouw geplaatst wordt: 750 tot 1.500 euro.
  • Er zijn geen schouw en luchttoevoer aanwezig. Dus wordt een nieuwe rookgaskanaal in inox of staal geplaatst en in een luchttoevoer voor de verbranding voorzien: vanaf 1.500 euro.

3. Pellets: jaarlijks 240 - 1.600 euro

Tot voor de energiecricis kostten houtpellets gemiddeld 4,8 tot 5,5 cent per kWh. Sinds augustus 2022 steeg de prijs naar 15 cent per kWh, maar in december 2022 daalt de prijs weer richting 7 à 8 cent per kWh.

Laten we uitgaan van een gemiddeld jaarlijks verbruik van 5.000 tot 20.000 kWh. Dan betaal je dus minimaal 240 euro aan de oude prijzen, ofwel minimaal 350 euro volgens de meest recente prijzen van december 2022. Om een jaarijks verbruik van 20.000 kWh te dekken betaal je 1.600 euro per jaar.

4. Onderhoud: jaarlijks 120 - 230 euro

De onderhoudskost, ten slotte. Die schommelt tussen 120 en 230 euro. "We raden aan om dit het eerste jaar te laten doen. Nadien kunnen de meeste gebruikers dit. Je schouw vegen kost 65 tot 110 euro per jaar", besluit Vanlede.

5. Totaalprijs

Wat is de prijs van een pelletkachel dan? Als we telkens van de gemiddelde prijs uitgaan, zitten we aan zo'n 6.270 euro. Exclusief btw, maar wel inclusief pellets en een eerste onderhoud.

Toestel zelf4.250 euro
Installatie925 euro
Pellets920 euro
Onderhoud175 euro
Totaal6.270 euro

Pelletketel

Met een pelletketel verwarm je - in tegenstelling tot een pelletkachel - je hele woning. Meer lezen over het prijskaartje en de werking van zo'n systeem?

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!
Gaskachel of gashaard: kies Duogas!

DUOGAS zorgt voor de aansluiting van gaskachels en gashaarden in de individuele woning. Het zorgt voor de rookgasafvoer en de luchttoevoer. Poujoulat heeft ...

Lees meer
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten
Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten

Een haard of inbouwhaard zijn mooie eyecatchers in de living en kunnen zeker met Gyproc® gipsplaten afgewerkt worden. Zo kan je eenvoudig een strakke...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken