Van een simpel beeldscherm tot geavanceerde toegangscontrole. De mogelijkheden van een videofoon zijn erg uiteenlopend. Net zoals de prijzen. Jurgen Van Zaelen van BTicino overloopt de prijskaartjes van de basismodellen tot en met de videofonen met... vingerscan.
Standaardkit
De meeste fabrikanten bieden een kant-en-klare oplossing aan in de vorm van een kit of box. Daarin zit een binnentoestel, een module voor aan je buitendeur en een voedingskabel. "Onze standaardkit voor een woning kost 613 euro. Dat is exclusief btw, installatie en overige kabels", vertelt Van Zaelen.
"Voor deze prijs heb je een buitenpost met kleurencamera en een binnenpost met een lcd-scherm van 5 inch." Dat is zo'n 12,7 centimeter.
Extra's
Alles wat je daarbovenop wil, betekent een meerprijs. Een mooiere afwerking, bijvoorbeeld. Een groter scherm. Een extra binnenpost. Wij zoomen in op het prijskaartje van een toegangscontrole en een koppeling met de smartphone.
Toegangscontrole
Ook een meerprijs: de toegangscontrole. Je buitenpost neemt dan de rol over van je sleutel. "Er zijn drie opties", verduidelijkt Van Zaelen. "Een codeklavier, badgelezer of vingerscan." Die eerste twee kosten allebei zo'n 1.000 euro, wel alleen voor de buitenpost. "Met vingerafdrukbeveiliging zit je makkelijk aan het dubbele."
Koppeling met je smartphone
De nieuwste functie op vlak van videofonie is het feit dat je je smartphone kan verbinden. Op deze manier zie je via een app op je smartphone of tablet wie er voor de deur staat, of je nu in bad zit, in de supermarkt staat of aan de andere kant van de wereld zit. Op deze manier kan je ook vanaf afstand de deur openen.
"Om van deze functie te genieten, moet je je toestel wel kunnen koppelen aan je thuisnetwerk. Dit gebeurt via een wificommunicator. Langs deze weg bedien je ook je app. Zo'n kit heb je momenteel voor ongeveer 719 euro."
Installatiekosten
En de installatiekosten? "Op een paar uurtjes is alles geplaatst. Een verschil in werkuren tussen nieuwbouw en renovatie? Neen. In bestaande woningen kan je de kabel van je bel hergebruiken", besluit Van Zaelen.