Een waterdichte opbouw, degelijke afvoer, comfortabele kraan… Bij de installatie van een douche komt meer kijken dan je denkt. En loopt er dan ook geregeld wel iets mis. Een van de meest voorkomende problemen is een lek. Specialist Richard Ectors zet de verschillende oorzaken op een rijtje. En hoe je ze vermijdt!
1. Slechte siliconendichting
"Bij 98 % van de douchelekken ligt een ondichte siliconenvoeg aan de basis", vertelt Ectors. "Daardoor lekt er water via de verbinding tussen je douchebak en tegels. Kijk dus eerst na of de siliconendichting is losgekomen. Die moet je sowieso regelmatig vervangen. Er bestaan verschillende spatels en producten om oude siliconen te verwijderen. Ontvet zeker de voeg goed vooraleer je die opnieuw opspuit."
2. Lekkende tegelvoegen
Een andere oorzaak is dat de tegelvoegen lekken. "Daardoor wordt je pleisterwerk vochtig en komen de douchetegels los. Dat vermijd je door natte ruimtes te voorzien van een cementbezetting." Als die bepleistering voldoende is gedroogd, breng je een waterdichte voorstrijk aan. Hierop plaats je de tegels met een flexibele lijm.
3. Lek in de afvoer
Oorzaak nummer drie: een lekkende afvoer. "Om te achterhalen of je afvoer lekt, moet je onder de douchebak kijken. Een kleine opening is al voldoende om er met een camera onder te kunnen."
Douche op poten
Staat je douche op een potenset, dan is er een vrije ruimte om het probleem op te sporen. Zie je een sifon of een verbinding die lekt? Een pvc-buis waarvan de lijm niet meer dicht is? Of buizen die loszitten? Dan zal je de opening moeten vergroten om het probleem aan te pakken.
Douche op chape
Maar wat als je douche rechtstreeks op de chape staat en je geen vrije ruimte hebt? "Check dan of je langs de zijkant waar de afloop ligt, wat chape kan wegkappen om het lek te dichten."
Tip: check bij je verzekering!
De meeste brandverzekeringen dekken defecte afvoerbuizen. Vraag dus zeker eens na bij je verzekeringsmaatschappij of dat het geval is. Zij adviseren je ook over de beste oplossing om het lek te verhelpen.
Voorkomen beter dan genezen
"Problemen vermijden is altijd beter dan ze te moeten oplossen", besluit Ectors. "Er zijn douchebakken met opstaande randen waar je de tegels over plaatst en er dus geen siliconen nodig zijn. Nog beter dan tegels, is om volledige acryl- of andere waterbestendige platen te gebruiken. Zo zijn er bijna geen voegen meer."