Douche lek? 3 oorzaken, 3 oplossingen!

Een waterdichte opbouw, degelijke afvoer, comfortabele kraan… Bij de installatie van een douche komt meer kijken dan je denkt. En loopt er dan ook geregeld wel iets mis. Een van de meest voorkomende problemen is een lek. Specialist Richard Ectors zet de verschillende oorzaken op een rijtje. En hoe je ze vermijdt!

1. Slechte siliconendichting

"Bij 98 % van de douchelekken ligt een ondichte siliconenvoeg aan de basis", vertelt Ectors. "Daardoor lekt er water via de verbinding tussen je douchebak en tegels. Kijk dus eerst na of de siliconendichting is losgekomen. Die moet je sowieso regelmatig vervangen. Er bestaan verschillende spatels en producten om oude siliconen te verwijderen. Ontvet zeker de voeg goed vooraleer je die opnieuw opspuit."

2. Lekkende tegelvoegen

Een andere oorzaak is dat de tegelvoegen lekken. "Daardoor wordt je pleisterwerk vochtig en komen de douchetegels los. Dat vermijd je door natte ruimtes te voorzien van een cementbezetting." Als die bepleistering voldoende is gedroogd, breng je een waterdichte voorstrijk aan. Hierop plaats je de tegels met een flexibele lijm.

3. Lek in de afvoer

Oorzaak nummer drie: een lekkende afvoer. "Om te achterhalen of je afvoer lekt, moet je onder de douchebak kijken. Een kleine opening is al voldoende om er met een camera onder te kunnen."

Douche op poten

Staat je douche op een potenset, dan is er een vrije ruimte om het probleem op te sporen. Zie je een sifon of een verbinding die lekt? Een pvc-buis waarvan de lijm niet meer dicht is? Of buizen die loszitten? Dan zal je de opening moeten vergroten om het probleem aan te pakken.

Douche op chape

Maar wat als je douche rechtstreeks op de chape staat en je geen vrije ruimte hebt? "Check dan of je langs de zijkant waar de afloop ligt, wat chape kan wegkappen om het lek te dichten."

Tip: check bij je verzekering!

De meeste brandverzekeringen dekken defecte afvoerbuizen. Vraag dus zeker eens na bij je verzekeringsmaatschappij of dat het geval is. Zij adviseren je ook over de beste oplossing om het lek te verhelpen.

Voorkomen beter dan genezen

"Problemen vermijden is altijd beter dan ze te moeten oplossen", besluit Ectors. "Er zijn douchebakken met opstaande randen waar je de tegels over plaatst en er dus geen siliconen nodig zijn. Nog beter dan tegels, is om volledige acryl- of andere waterbestendige platen te gebruiken. Zo zijn er bijna geen voegen meer."

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Geef jouw ruimte een waterdichte, natuursteenlook met de unieke Mortex pleister!
Geef jouw ruimte een waterdichte, natuursteenlook met de unieke Mortex pleister!

Ben jij toe aan een unieke en authentieke uitstraling in je woning die volledig is afgesteld op jouw stijl? Met de pleister van Mortex kan dit...

Lees meer
Op zoek naar de ideale match voor je douche?
Op zoek naar de ideale match voor je douche?

Ben je helemaal klaar met compromissen sluiten bij het ontwerpen van je droomdouche? Heb je bovendien graag dat alles tot in de puntjes afgewerkt is? Dan...

Lees meer
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’
Op zoek naar een nieuwe badkamer? Ontdek alles wat je moet weten in ons magazine ‘Mijn Badkamer’

Pas een huis gekocht of gebouwd en op zoek naar tools, tips en inspiratie om je badkamer in te richten volgens jouw wensen? Bestel dan snel ons gratis...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken