Hoe kies je een betrouwbare aannemer?

Hoe kies je een betrouwbare aannemer tussen al die namen en bedrijven? Hoe breng je een lange lijst van vakmannen terug tot enkele interessante kanshebbers? Met deze tien gouden tips maak je de juiste keuze.

1. Neem je tijd

Neem je tijd om een aannemer te zoeken. Bekijk zijn website, vraag naar voorbeelden van recent werk en pols bij klanten naar hun ervaringen. Als je met een architect werkt, zal die je zeker adviseren. Ook referenties zijn enorm belangrijk. Alleen door met klanten van een bepaalde aannemer te praten, krijg je een goed zicht op het geleverde werk.

2. Controleer je aannemer

Wil je controleren of je aannemer er financieel goed voor staat? Hoe groot de kans is op een faillissement? Hoe hij het afgelopen jaar financieel evolueerde? Met een uitgebreid bedrijfsrapport van Graydon kom je daar snel en makkelijk achter.

Ook via de website van de FOD Economie en de Kruispuntbank voor Ondernemingen kan je nagaan of je aannemer sociale of fiscale schulden heeft en controleren of hij over de juiste vakkennis beschikt.

3. Vraag een offerte

Een goede vakman bezorgt je altijd gratis een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte. Door enkele offertes te vergelijken, maak je een weloverwogen keuze. Neem je tijd om ze te bestuderen en beslis zeker niet overhaast. Opgelet: offertes vergelijken, is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je er niet zoveel van kent. Werk je samen met een architect? Vraag dan zijn of haar raad. En durf extra info te vragen aan je aannemer.

4. Kies voor kwaliteit

Kijk verder dan alleen maar de prijs. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar! Kies niet alleen in functie van de termijn waarbinnen de aannemer je werken kan uitvoeren. Een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit. Maar hoe duurder, hoe beter gaat ook niet altijd op. Sommige aannemers durven al eens een hoger prijskaartje plakken als hun agenda vol zit. Bereid je huiswerk goed voor door referenties op te vragen. Scheid tijdens die fase al het kaf van het koren.

5. Vermijd grote voorschotten

Vaak moet een aannemer op voorhand materiaal aankopen. Een voorschot van 20 à 30 % bij aanvang van de werken is dus zeker normaal. Maar vermijd overdreven voorschotten. Bij grotere projecten betaal je best naargelang de werken vorderen. Op grote projecten komen we terug bij tip 8. Maar wanneer is een voorschot overdreven? Ons advies: doe niets waar je je niet goed bij voelt en zet gemaakte afspraken zwart op wit. Controleer ook elke keer even de financiële gezondheid van je aannemer voor je een voorschot of nieuwe schijf (af)betaalt. Zo vermijd je dat je betaling plots mee verdwijnt in een faillissement.

6. Betaal niet cash

Betaal je cash? Zorg dan dat je een bewijs van betaling hebt. Maar vermijd grote bedragen. Cash betalen om in het zwart werken te laten uitvoeren, is illegaal. En het houdt een groot risico in: je hebt geen verhaal bij gebreken en geen rechten bij geschillen. Een overschrijving kan je bewijzen. Een betaling in cash niet. En dat is vervelend als het tot een conflict komt met je aannemer. Want dan is het woord tegen woord.

7. Vraag een factuur

Als je werken laat uitvoeren en geen factuur vraagt, wordt dat beschouwd als zwartwerk. Voor sommige premies of belastingverminderingen is het vaak een must. Een factuur bezorgt je een overzicht van de verrichte werken. Als het om grote bedragen gaat, werken de meeste aannemers trouwens met tussentijdse facturen.

8. Informeer je over de wet-Breyne

Controleer bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie of je onder de wet-Breyne valt. Die wet beschermt je als bouwheer tegen onrechtmatige bedingen in het contract en tegen het risico van insolvabiliteit van de aannemer. Het is duidelijk omschreven voor welk type werken een bedrijf die wet moet respecteren. En voor een sleutel-op-de-deurproject voor een particulier moet aan de wet-Breyne worden voldaan. Die wet is dwingend: een bedrijf kan daar niet van afwijken.

9. Wees kritisch ten opzichte van labels

Er bestaan verschillende kwaliteitslabels in de bouw. Helaas is de kwaliteit ervan zelf ook heel divers. Een voorbeeld van een betrouwbaar label is Construction Quality.

Tip: het ene label is het andere niet. In het artikel Hoe vermijd je de rotte appels? gaan we na wat een label inhoudt en wat het waard is.

10. Zoek bij conflict naar een oplossing

Een rechtszaak wil je echt te allen prijze vermijden. Een aannemer kan een eventuele fout zelf nog rechtzetten. Wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Je kan terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw of je kan je aannemer suggereren om het WTCB te contacteren voor onafhankelijk advies.

Tip: de Verzoeningscommissie zoekt naar oplossingen zonder dat er een advocaat of rechtbank aan te pas komt. Probeer conflicten te vermijden door duidelijk te communiceren met je aannemer. Duiken er toch problemen op? Vraag je architect dan om raad.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen

Voor meer informatie over ons betonbouwsysteem en onze werkwijze staan wij u graag persoonlijk te woord in onze kijkwoning te Herent of Olen. Vrij te...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken