Breedplaatvloeren (predallen)

Breedplaatvloeren of predallen zijn door hun akoestisch isolerende eigenschappen populair in appartementen. Maar ook voor nieuwbouwwoningen bieden ze interessante voordelen. Vooral als je op zoek bent naar een massieve vloeropbouw met een gladde onderzijde en veel inbouwmogelijkheden voor bijvoorbeeld spots.

Plaatsing

  1. De afgewerkte predallen van 5 à 6 cm dik gaan met een vrachtwagen naar de werf en worden volgens het legplan op de draagstructuur geplaatst
  2. Daarna volgen zijbekisting, bovenwapening op de tralieliggers en voegwapening
  3. Ten slotte wordt een betonnen druklaag gestort van ongeveer 15 cm dik
  4. Het resultaat is een volledig massieve vloeropbouw van zo’n 20 cm dik (5 à 6 cm predal + druklaag van 15 cm)

Breedplaatvloeren moeten voor plaatsing onderschoord worden, tot op het moment dat de betonnen druklaag uitgehard is. De fabrikant geeft aan hoeveel onderschoringen nodig zijn.

Vijf voordelen

Predallen zijn bij uitstek geschikt voor nieuwbouw. De belangrijkste voordelen:

1. Massieve betonvloer

De volledig massieve opbouw biedt de beste akoestisch isolatie. Interessant in appartementen, maar ook voor kangoeroewoningen. Of gewoon voor wie belang hecht aan een geluidsarme leefomgeving. Een bijkomend voordeel is de thermische inertie. Het systeem neemt traag warmte op, maar geeft die ook traag weer af. Wat het comfort ten goede komt. Ideaal in combinatie met vloerverwarming.

2. Inbouwmogelijkheden

Omdat inbouwdelen tijdens de productie aangebracht worden, moeten ter plaatse geen uitsparingen meer geboord worden voor nutsleidingen of lichtspots.

3. Ruimte voor leidingen

Bovenop de predallen komt een druklaag van bijvoorbeeld 15 cm. Daardoor is het mogelijk om voor het storten van de druklaag leidingen weg te werken.

4. Gladde onderzijde

90 % van de predallen krijgt achteraf een afwerkingslaag. Toch hebben breedplaatvloeren een zeer gladde onderzijde. Ideaal als je streeft naar een industriële look.

5. Bouwsnelheid

Het plaatsen van breedplaatvloeren duurt ongeveer anderhalf uur per verdieping. Voor de volledige afwerking (zijbekisting, wapening en het storten van de druklaag) mag je rekenen op één dag werk. De volgende dag kan de aannemer verder metselen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
Ontdek alle troeven van stortbeton
Ontdek alle troeven van stortbeton

Je let er waarschijnlijk al lang niet meer op, maar zo goed als dagelijks zie je wel ergens een betonmixer voorbijkomen. En dat is geen toeval, want...

Lees meer
Cement & beton roadmap 2050
Cement & beton roadmap 2050

Beton wordt almaar duurzamer, de ‘Cement & beton Roadmap 2050’ van de Belgische Cementnijverheid legt uit hoe een circulaire en klimaatneutrale bouw...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken